Rechercher dans ce blog

Tuesday, February 28, 2023

'Nageldrogers met uv-lamp mogelijk kankerverwekkend' - NOS

In veel nagelsalons worden uv-lampen gebruikt bij manicures

NOS Nieuws

Nageldrooglampen die worden gebruikt voor manicures kunnen kankerverwekkend zijn. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers van de University of California.

In nagelsalons wordt veel gebruik gemaakt van uv-lampen om gel-nagellak te laten drogen. Die nagellak blijft langer zitten dan lak uit een potje. Mensen kunnen de lamp ook thuis gebruiken.

De Amerikaanse onderzoekers ontdekten in hun laboratorium dat menselijke cellen die werden blootgesteld aan het uv-licht beschadigd raakten. Hoe langer de blootstelling, hoe meer cellen stierven.

Daarnaast namen de onderzoekers celmutaties waar die overeenkwamen met mutatiepatronen van patiënten met huidkanker.

KWF Kankerbestrijding is op de hoogte van het onderzoek en adviseert gebruikers van de uv-lampen waakzaam te zijn. "Er is nog veel onduidelijk. We weten bijvoorbeeld niet hoe lang je eraan blootgesteld moet worden voordat je risico loopt. Ons advies is: als je geen risico wilt lopen, beperk dan het gebruik", zegt een woordvoerder van KWF tegen de NOS.

Om vast te kunnen stellen dat de nageldrogers inderdaad kankerverwekkend zijn, is aanvullend onderzoek nodig, zeggen ook de Amerikaanse onderzoekers. Desondanks stellen zij dat de resultaten van hun studie voor zich spreken: het veelvuldig gebruik van deze toestellen is schadelijk voor menselijke cellen.

Zeldzame vingerkanker

Bio-wetenschapper Ludmil Alexandrov kwam op het idee om het effect van de uv-lampen te onderzoeken nadat hij een tijdschriftartikel had gelezen over een meisje met een zeldzame vorm van vingerkanker. Het meisje deed mee aan schoonheidswedstrijden en nam daarvoor regelmatig een gel-manicure.

"Ik vond dat opvallend, dus ik besloot me erin te verdiepen. In verschillende medische tijdschriften werden gevallen gerapporteerd van mensen met deze zeldzame vorm van kanker, die ook regelmatig van deze manicure gebruik maakten", zegt de onderzoeker in een bericht op de website van de University of California.

Deel artikel:

Adblock test (Why?)


'Nageldrogers met uv-lamp mogelijk kankerverwekkend' - NOS
Read More

Meer coronabesmettingen in Brabant na carnaval, maar RIVM legt nog geen direct verband met leutfeest - BD.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. Meer coronabesmettingen in Brabant na carnaval, maar RIVM legt nog geen direct verband met leutfeest  BD.nl
  2. Coronagolven komen hier nog altijd voor, maar hebben steeds minder impact  NU.nl
  3. Opnieuw meer coronabesmettingen, invloed carnaval nog niet duidelijk  RTL Boulevard
  4. Meer coronabesmettingen, link met carnaval onduidelijk  1Limburg | Nieuws en sport uit Limburg
  5. Aantal coronabesmettingen gestegen, link met carnaval nog onduidelijk  Hart van Nederland
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Meer coronabesmettingen in Brabant na carnaval, maar RIVM legt nog geen direct verband met leutfeest - BD.nl
Read More

Monday, February 27, 2023

Viroloog Koopmans 3 jaar na eerste coronabesmetting: 'Op een nieuwe pandemie zijn we niet voorbereid' - RTV Utrecht

Geen nieuwe covid-vaccinatieronde

Een nieuwe covid-vaccinatieronde tegen het coronavirus starten is niet nodig. Dat zegt het OMT-V in een advies. Reden voor dit advies is dat veel mensen inmiddels immuniteit hebben opgebouwd en minder ziek worden bij een besmetting, meldt de NOS vanmiddag. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid heeft het advies vandaag gedeeld met de Tweede Kamer. Van het coronavirus kunnen er nieuwe varianten opkomen, wat kan leiden tot een toename van het aantal besmettingen. Die zullen naar verwachting relatief mild zijn, waardoor mensen niet erg ziek kunnen worden. Een nieuwe boosterronde zou slechts een geringe toename van antistoffen opleveren, zeggen experts. Of het OMT-V advies wordt overgenomen is nog niet zeker. De minister zegt de Kamer hier snel over te informeren.

Adblock test (Why?)


Viroloog Koopmans 3 jaar na eerste coronabesmetting: 'Op een nieuwe pandemie zijn we niet voorbereid' - RTV Utrecht
Read More

'Vaccinatie-OMT' vindt nieuwe ronde coronaprikken niet meer nodig - NU.nl


De experts van het Outbreak Management Team (OMT) die adviseren over vaccinatie tegen COVID-19 vinden het niet nodig om dit voorjaar nog een nieuwe vaccinatieronde te beginnen. Dat blijkt uit het advies dat minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) maandag heeft gedeeld met de Tweede Kamer.

Het OMT was gevraagd om te onderzoeken of iedereen dit voorjaar opnieuw een coronaprik moet kunnen halen.

Het doel van zo'n prikronde is ervoor zorgen dat iedereen weer goed beschermd is tegen COVID-19. Maar bijna iedereen in Nederland heeft al antistoffen tegen het coronavirus door eerdere prikken of een besmetting. Ook worden mensen door de huidige coronavirusvarianten minder ziek. De prik zou dus over het algemeen maar voor een beetje extra bescherming zorgen.

Daarnaast heeft het coronavirus in Nederland een zogenoemde endemische situatie bereikt, waarbij het virus meer kan worden gezien als een alledaagse infectie zoals griep.

Nog wel prik na advies dokter

Voor sommige groepen kan het coronavirus nog wel gevaarlijk zijn. Het OMT zegt wel dat deze kwetsbare patiënten niet heel ziek meer lijken te worden. Maar voor een deel heeft een nieuwe coronaprik nog wel zin, bijvoorbeeld voor mensen met een ernstig verzwakt immuunsysteem. In zo'n geval kan een arts of een andere medisch specialist alsnog een vaccinatie aanbevelen.

Het OMT adviseert daarom dit voorjaar geen grootschalige prikronde te organiseren. Het adviesorgaan vindt dat ook niet nodig voor kwetsbare mensen of zorgmedewerkers. De prik moet wel beschikbaar blijven voor specifieke groepen kwetsbare mensen. Ook mensen die nog helemaal geen coronaprik hebben gehad, moeten deze nog kunnen halen.

Het gaat nog om een advies. Kuipers laat weten de Tweede Kamer zo snel mogelijk op de hoogte te stellen over wat er nu gaat gebeuren. Later dit jaar kijken experts naar het nut van een prikronde in het najaar.

Adblock test (Why?)


'Vaccinatie-OMT' vindt nieuwe ronde coronaprikken niet meer nodig - NU.nl
Read More

Sunday, February 26, 2023

Al drie jaar in isolatie om maar geen Covid te krijgen: 'Wie niet zichtbaar is, daaraan hoeft niet te worden gedacht' - NRC

Coronacrisis Arjan Hilbolling, Jacquie Davis en Annelies Hilgersom hebben alle drie een chronische ziekte. Wat betekent het OMT-advies dat het coronavirus nu endemisch is voor hen? „Wij worden alleen in de kleine lettertjes genoemd.”

Arjan Hilbolling, Jacquie Davis en Annelies Hilgersom hebben een chronische aandoening waardoor corona ernstige gevolgen kan hebben.
Arjan Hilbolling, Jacquie Davis en Annelies Hilgersom hebben een chronische aandoening waardoor corona ernstige gevolgen kan hebben. Foto’s Ilvy Njiokitjien

Arjan Hilbolling (54) is al drie jaar Enschede niet uit geweest. Een rijbewijs heeft hij niet. En van het openbaar vervoer maakt hij geen gebruik omdat niemand meer een mondkapje draagt. Alles om geen corona te krijgen. De buitenwereld, die de pandemie weer is vergeten, ziet hem nagenoeg alleen als hij naar het ziekenhuis moet, of naar de apotheek. Hij is niet zichtbaar, weet hij. „En wie niet zichtbaar is, daaraan hoeft niet te worden gedacht.”

Dat blijkt volgens Hilbolling ook uit het nieuwste advies van het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet. Daarin staat dat het coronavirus in Nederland de zogeheten endemische fase heeft bereikt. Dat wil zeggen dat het virus constant aanwezig is maar „waarbij de gehele populatie door vaccinatie of doorgemaakte infectie immuniteit heeft opgebouwd”. Grootschalig testen hoeft niet meer. Handen wassen en thuis blijven bij ziekte is voldoende. Het kabinet moet het advies nog beoordelen.

Ruim een jaar geleden sprak deze krant al met Arjan Hilbolling, Jacquie Davis en Annelies Hilgersom, nadat het kabinet bekend had gemaakt dat de lockdown werd opgeheven. Alle drie hebben ze een chronische aandoening waardoor corona ernstige ziekte of zelfs overlijden tot gevolg kan hebben. NRC vroeg hun dit keer wat het nieuwste OMT-advies voor ze betekent.

Gratis mondkapjes en zelftests

Het OMT spreekt vluchtig over de groep kwetsbaren; de honderdduizenden mensen met onder meer diabetes, hartkwalen, spierziekten, zware astma, kanker, immuunziektes. Zorgpersoneel en mantelzorgers krijgen het advies om ook in deze endemische fase contact met deze groep te vermijden als ze klachten hebben, of om mondkapjes te dragen in hun bijzijn.

De rest van Nederland is misschien opgelucht, maar voor ons verandert er vrijwel niets, zegt Hilbolling. Nog steeds wordt zijn groep slechts in „de kleine lettertjes” genoemd – tot nu toe is de enige inspanning van beleidsmakers volgens hem een gratis pakket met mondkapjes en zelftesten. En nog steeds moeten zij zichzelf beschermen. Want juist door dit advies, vreest hij, zullen mensen misschien denken dat corona ook niet meer besmettelijk of schadelijk is.

Annelies Hilgersom (53) uit Zoetermeer leefde net als Hilbolling de afgelopen drie jaar in isolatie. Haar 15-jarige zoon volgde kort geleden nog online onderwijs om zijn moeder te beschermen. De meest rigide maatregelen liet Hilgersom de afgelopen tijd al los – haar zoon kan weer naar school en gaat mee op skireis.

Het liefst wil Hilgersom helemaal meedoen met de maatschappij. Maar door het OMT-advies vraagt ze zich af of de massa überhaupt nog rekening zal houden met mensen zoals zij. Dat is al best moeilijk, want aan haar is niet te zien dat ze kwetsbaar is. „Moet ik dan in de supermarkt via een omroepsysteem aan andere klanten vragen of ze afstand willen houden?” De timing van het advies is volgens Hilgersom overigens ronduit ongelukkig: het aantal ziekenhuisopnames neemt toe en de laatste herhaalprik is alweer ruim drie maanden geleden.

Vrees voor onbegrip

Jacquie Davis (41), uit het midden van het land, vreest dat het onbegrip voor mensen die in isolatie leven alleen maar zal toenemen. „Ik krijg nu al te horen dat ik niet in de realiteit leef, dat ik een angststoornis heb of dat ik overdrijf omdat ik mezelf isoleer. Als corona straks nog meer uit het bewustzijn van mensen verdwijnt, wordt dat misschien nog erger.”

Ik krijg nu al te horen dat ik een angsstoornis heb omdat ik mezelf isoleer

Jacquie Davis

Lees een eerdere verhaal over Arjan Hilbolling, Jacquie Davis en Annelies Hilgersom: ‘Het land open’ betekent: zoek dekking

Zelfs een deel van de ggz-behandelaren begrijpt het volgens Davis niet. Davis wil graag handvatten om beter met de huidige situatie om te gaan, maar krijgt juist adviezen om weer uit isolatie te treden – terwijl dat nou juist niet kan. Een begeleider zei zelfs dat Davis de situatie ook vanuit de positieve kant zou kunnen bekijken: anderen zijn immers wel aan corona overleden. „Ik ben al depressief. Hoe ik mijzelf onder deze omstandigheden mentaal gezond kan houden weet ik niet.”

Van de vrienden die Arjan Hilbolling had, is er nog maar één over. De rest begrijpt niet waarom hij na al die tijd nog binnen zit. Zij lopen rond in een maatschappij waarin alles weer mag, vertelt hij. Aan de telefoon vroegen ze hem aanvankelijk nog hoe het met hem ging. Hij gaf eerlijk antwoord: dat hij nergens naartoe kan is best zwaar. „Het begon ze te vervelen om telkens hetzelfde te horen. Maar dit is het enige verhaal dat ik heb. Iets anders maak ik niet mee.”

Hoop op ‘coronapil’ van Pfizer

Wat zou het leven van kwetsbaren iets makkelijker kunnen maken? Davis hoopt dat mensen ondanks het OMT-advies blijven testen en thuisblijven als de test positief blijkt. Hilbolling denkt dat het enorm zou helpen als het antivirale medicijn paxlovid, ook wel de ‘coronapil’ van Pfizer, aan meer mensen met een kwetsbare gezondheid beschikbaar wordt gesteld. Daarnaast zou hij graag zien dat er in het openbaar vervoer, in het ziekenhuis en bij de apotheek nog steeds mondkapjes gedragen worden.

Maar die oplossing lijkt ver weg. Davis en Hilgersom merken dat ze vreemde blikken krijgen wanneer ze een mondkapje dragen. Davis: „Ik lijk voor veel mensen een levende herinnering aan corona als ik een mondkapje draag. Het voelt alsof zij liever willen dat ik binnen blijf zodat ze niet aan die tijd herinnerd hoeven te worden.” Naar Hilgersom is weleens opzettelijk gehoest en geniesd toen ze een mondkapje droeg.

En hoe moet het verder op de lange termijn? Arjan Hilbolling zou graag weer een keer willen winkelen of door een andere stad willen lopen. Utrecht bijvoorbeeld. Op z’n minst hoopt hij dat het aantal besmettingen deze zomer laag is zodat hij kan „bijtanken” op een terras. Met een glas wijn en pizza, zegt hij. „Dan kan ik het volhouden om in de herfst en de winter weer in isolatie te gaan.”

Suïcidaal ben ik niet, benadrukt hij. Maar als hij ook op zonnige dagen binnen moet blijven, dan wordt het wel „heel duister”.

Adblock test (Why?)


Al drie jaar in isolatie om maar geen Covid te krijgen: 'Wie niet zichtbaar is, daaraan hoeft niet te worden gedacht' - NRC
Read More

Saturday, February 25, 2023

Trimbos zet vraagtekens bij 0.0-trend: "Onduidelijk of mensen alcohol laten staan" - AT5

We drinken steeds meer alcoholvrije dranken in de stad. Die trend is te merken in restaurants en kroegen, vertelt Koninklijke Horeca Nederland afdeling Amsterdam. Lokale brouwerijen zijn drukker dan ooit met het produceren van alcoholvrij en -arme bieren en kent de stad sinds kort zelfs een 0.0-slijterij. Een goede ontwikkeling voor onze gezondheid zou je denken. Toch zet Carmen Voogt, onderzoeker bij het Trimbos Instituut, daar vraagtekens bij: "We weten niet of het naast alcohol, of in plaats van wordt gedronken."

AT5

De kanttekening die Voogt plaatst, komt voort uit eerder onderzoek van het RIVM in samenwerking met het Trimbos-instituut: zo steeg de vraag naar alcoholvrij bier in supermarkten en slijterijen tussen 2013 en 2020 met 316 procent. Daarentegen zagen onderzoekers in die periode geen daling bij het alcoholgebruik onder jongeren en volwassenen. "In die zin kan je zeggen dat het aannemelijk is dat alcoholvrije dranken ernaast worden gedronken en niet per se in plaats van", zegt Voogt.

Volgens Voogt kan dat mogelijke risico's met zich meebrengen: "Als alcoholvrij meer wordt gedronken, neemt de zichtbaarheid van alcoholmerken toe. Zo komen jongeren, of kinderen, eerder in aanmerking met de marketing van grote alcoholmerken. Op die manier kan alcoholvrij het alcoholgebruik normaliseren." Bovendien kunnen jongeren eerder in aanraking komen met de smaak van alcohol. "Dat zagen we ook bij de e-sigaret. Dat was een opstapproduct voor de tabakssigaret", zegt Voogt.

Ernaast of in plaats van

Om de populariteit van alcoholvrije dranken op waarde te schatten, is het volgens Voogt belangrijk om te onderzoeken welke invloed de consumptie van alcoholvrije dranken daadwerkelijk heeft op het alcoholgebruik van mensen. Als blijkt dat mensen het toch in plaats van alcohol drinken, in een situatie waarin ze normaal ook alcohol zouden drinken, kan het volgens Voogt wel positieve effecten hebben.

"Voorheen deden we één kratje in de week, nu wel zes"

Menno Bertelkamp, Kroegbaas

Kroegbaas Menno Bertelkamp, van café Kat in de Wijngaert in de Jordaan, merkt ook dat de vraag naar alcoholvrij bier toeneemt: "Voorheen deden we één kratje in de week, nu wel zes." Hij merkt dat zijn klanten een 0.0-bier vaak tussen alcoholhoudende bieren door drinken. "Zodat mensen de volgende ochtend toch nog een beetje fris uit de ogen kijken. Dat is nu ook beter te doen omdat de smaak van alcoholvrij bier in de loop der jaren flink verbeterd is", zegt Bertelkamp. 

'Nix en Nix', de allereerste alcoholvrije slijterij, zit nu bijna een half jaar in de stad gevestigd. Mede-oprichter Frederike de Groot kan de mogelijke risico's die Voogt schetst niet rijmen met de ervaringen uit haar winkel: "Wij zien geen hele jonge mensen hier. Ook hebben we geen mensen die eerst thee dronken en nu een gin willen. Het zijn mensen die minder willen drinken, willen stoppen met drinken en op zoek gaan naar een alternatief."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938

Adblock test (Why?)


Trimbos zet vraagtekens bij 0.0-trend: "Onduidelijk of mensen alcohol laten staan" - AT5
Read More

Cindy (41):'Ja, ik wilde moeder worden, maar niet ten koste van alles' - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content]

Cindy (41):'Ja, ik wilde moeder worden, maar niet ten koste van alles'  Telegraaf.nl
Cindy (41):'Ja, ik wilde moeder worden, maar niet ten koste van alles' - Telegraaf.nl
Read More

Het mediterrane dieet is echt goed voor je. Dit is waarom - wel.nl - Welingelichte Kringen

In de jaren vijftig begonnen onderzoekers van over de hele wereld aan een ingrijpende en ambitieuze studie. Decennia lang hebben ze de voeding en levensstijl van duizenden mannen van middelbare leeftijd in de Verenigde Staten, Europa en Japan onder de loep genomen en vervolgens onderzocht hoe hun voeding hun risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten beïnvloedden.

De Zeven Landen Studie , zoals het later bekend werd, vond associaties tussen verzadigde vetten, cholesterolwaarden en coronaire hartziekten. Maar de onderzoekers rapporteerden ook een ander opmerkelijk resultaat: degenen die in en rond de Middellandse Zee woonden - in landen als Italië, Griekenland en Kroatië - hadden minder hart- en vaatziekten dan deelnemers die elders woonden. Hun dieet, rijk aan fruit, groenten, peulvruchten, volle granen, noten, zaden, magere eiwitten en gezonde vetten , leek een beschermend effect te hebben.

Sindsdien is het mediterrane dieet de basis geworden van gezond eten voor het hart, met goed bestudeerde gezondheidsvoordelen, waaronder een lagere bloeddruk en cholesterol, en een verminderd risico op diabetes type 2.

"Het is een van de weinige diëten waarvoor onderzoek is gedaan om het te staven", zegt Dr. Sean Heffron, cardioloog bij NYU Langone Health tegen de New York Times. “Het is geen dieet dat in de geest van iemand is bedacht om geld te verdienen. Het is iets dat in de loop van de tijd door miljoenen mensen is ontwikkeld, omdat het echt goed smaakt. En het is gewoon gezond.”

Uit enkele grondige onderzoeken is gebleken dat het mediterrane dieet op verschillende manieren bijdraagt ​​aan een betere gezondheid, en in het bijzonder aan een betere gezondheid van het hart. In een studie, gepubliceerd in 2018, beoordeelden onderzoekers bijna 26.000 vrouwen en ontdekten dat degenen die het mediterrane dieet 12 jaar lang het nauwst volgden, 25 procent minder risico hadden op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Dit kwam vooral door veranderingen in de bloedsuikerspiegel, ontstekingen en body mass index, rapporteerden de onderzoekers. Andere studies, bij mannen en vrouwen, kwamen tot vergelijkbare conclusies .

Uit onderzoek is ook gebleken dat het dieet kan beschermen tegen oxidatieve stress , die DNA-schade kan veroorzaken die bijdraagt ​​aan chronische aandoeningen zoals neurologische aandoeningen en kanker. En sommige onderzoeken suggereren dat het kan helpen het risico op diabetes type 2 te verminderen.

Bron(nen):   New York Times      

Adblock test (Why?)


Het mediterrane dieet is echt goed voor je. Dit is waarom - wel.nl - Welingelichte Kringen
Read More

Friday, February 24, 2023

Monday, February 20, 2023

Gezondheidsraad: informeer zwangere vrouw compleet over uitslag NIPT-onderzoek - NOS

NOS Nieuws

De Gezondheidsraad wil dat vrouwen die de Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT) doen, standaard geïnformeerd worden over ernstige nevenbevindingen. Dat staat in een advies aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Sinds 2017 krijgen zwangere vrouwen in het kader van een wetenschappelijk onderzoek een NIPT aangeboden, waarmee ze kunnen laten onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat hun ongeboren kind het down-, edwards-, of patausyndroom heeft.

Einde onderzoeksfase

De onderzoeksfase van de bloedtest loopt op 1 april af. Zwangere vrouwen konden tot nu toe kiezen of ze alleen geïnformeerd wilden worden over het down-, edwards-, of patausyndroom of ook over andere afwijkingen die aan het licht kwamen. Voorbeelden hiervan zijn andere chromosoomafwijkingen bij het kind, in de placenta of bij de zwangere zelf. Dat laatste is volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heel zeldzaam.

De Gezondheidsraad wil nu het proces eenvoudiger maken. De keuze wordt geschrapt en zwangere vrouwen die de test doen worden standaard over andere ernstige genetische afwijkingen geïnformeerd. Dit betekent volgens de raad dat het minder ingewikkeld wordt om voor de NIPT te kiezen. Ook neemt het de verschillen weg in de uitvoering van het testen.

De commissie die het advies op verzoek van de minister uitbrengt gaat ervan uit dat "zwangere vrouwen die kiezen voor deelname aan de NIPT, dit doen omdat ze willen weten of de foetus mogelijk een ernstige chromosoomafwijking heeft, onafhankelijk van welk chromosoom dit betreft."

De Gezondheidsraad maakt hierbij een uitzondering voor een specifieke categorie van nevenbevindingen, waarbij het vaak alleen om de placenta blijkt te gaan, en niet om het ongeboren kind zelf.

Het is nu aan minister Kuipers van Volksgezondheid om te besluiten over het uitvoeriger informeren van zwangeren over de resultaten van de NIPT.

Deel artikel:

Adblock test (Why?)


Gezondheidsraad: informeer zwangere vrouw compleet over uitslag NIPT-onderzoek - NOS
Read More

Drank is niet per se slecht als je geen alzheimer wilt - wel.nl - Welingelichte Kringen

Alsje je zorgen maakt dat het drinken van alcohol het risico op dementie verhoogt als je ouder wordt, kan een grote nieuwe studie uit Zuid-Korea enkele inzichten verschaffen. Dat begint met het idee dat minderen met alcohol in het algemeen een goed idee is.

"Als je minder gaat drinken neemt je risico op Alzheimer af, terwijl zwaarder drinken het risico op dementie verhoogt", vertelde de auteur van het onderzoek, Dr. Keun Hye Jeon, aan NPR.

Maar er is ook een verrassing: licht gaan drinken verlaagt je kans op dementie.

Vergeleken met mensen die hun alcoholgewoonten niet veranderden, ontdekten Jeon en haar collega's dat twee groepen een verhoogd risico op dementie vertoonden: drinkers die meer gaan drinken en mensen die helemaal stopten.

Toch raden de onderzoekers niet aan te gaan drinken om alzheimer te voorkomen. Daarvoor zijn de nadelen van alcohol voor je gezondheid te groot.

Van alcohol is bekend dat het hersencellen beschadigt en het geheugen en andere functies aantast. 

Bron(nen):   NPR      

Adblock test (Why?)


Drank is niet per se slecht als je geen alzheimer wilt - wel.nl - Welingelichte Kringen
Read More

Drank is niet per se slecht als je geen alzheimer wilt - wel.nl - Welingelichte Kringen

Alsje je zorgen maakt dat het drinken van alcohol het risico op dementie verhoogt als je ouder wordt, kan een grote nieuwe studie uit Zuid-Korea enkele inzichten verschaffen. Dat begint met het idee dat minderen met alcohol in het algemeen een goed idee is.

"Als je minder gaat drinken neemt je risico op Alzheimer af, terwijl zwaarder drinken het risico op dementie verhoogt", vertelde de auteur van het onderzoek, Dr. Keun Hye Jeon, aan NPR.

Maar er is ook een verrassing: licht gaan drinken verlaagt je kans op dementie.

Vergeleken met mensen die hun alcoholgewoonten niet veranderden, ontdekten Jeon en haar collega's dat twee groepen een verhoogd risico op dementie vertoonden: drinkers die meer gaan drinken en mensen die helemaal stopten.

Toch raden de onderzoekers niet aan te gaan drinken om alzheimer te voorkomen. Daarvoor zijn de nadelen van alcohol voor je gezondheid te groot.

Van alcohol is bekend dat het hersencellen beschadigt en het geheugen en andere functies aantast. 

Bron(nen):   NPR      

Adblock test (Why?)


Drank is niet per se slecht als je geen alzheimer wilt - wel.nl - Welingelichte Kringen
Read More

Sunday, February 19, 2023

De prijzen van medicijnen zijn veel te hoog: klein deel gaat maar naar onderzoek - Scientias

Farmaceuten geven meer geld uit aan marketing, sales, het opkopen van eigen aandelen en administratie dan aan onderzoek en ontwikkeling. Medicijnen en dus ook verzekeringspremies kunnen dan ook een stuk goedkoper.

Onderzoeker Aris Angelis wijst er samen met zijn collega’s in een nieuwe studie op, dat de vijftien grootste biofarmaceutische bedrijven tussen 1999 en 2018 weinig bezig waren met de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen die patiënten écht beter maken in vergelijking met medicijnen die al op de markt zijn. Met andere woorden: de meeste nieuwe medicijnen hebben weinig of geen gezondheidsvoordeel ten opzichte van bestaande behandelingen. Ze spekken voornamelijk de kas van de pillenmakers zelf en hun aandeelhouders.

Geen optimale zorg, maar optimale winst
Dit probleem speelt in extremis in de Verenigde Staten, waar dit onderzoek is uitgevoerd, maar ook in de rest van de wereld zijn de overheidsuitgaven en ziektekostenpremies onnodig hoog, enkele uitzonderingen daargelaten, zoals Nieuw-Zeeland, waar een slim alternatief systeem is opgezet door de overheid. Farmaceutische bedrijven hebben simpelweg de prioriteit liggen bij winstoptimalisatie, in plaats van optimale zorg te leveren voor de beste prijs.

Angelis legt in gesprek met Scientias.nl de vinger op de zere plek en vertelt wat er volgens hem moet gebeuren om ‘meer innovatieve medicijnen tegen betaalbare prijzen te kunnen leveren’. Hij roept overheden op om in te grijpen en ervoor te zorgen dat de bulk van de farmaceutische uitgaven weer naar onderzoek en ontwikkeling gaat, zodat er betere medicatie kan worden ontwikkeld en de zorg tegelijk ook meer betaalbaar wordt.

Nieuw patent, nieuwe prijs
De gemiddelde nettoprijs van een nieuw op de markt gebracht geneesmiddel dat alleen op recept verkrijgbaar is, is in de VS krankzinnig gestegen tussen 2008 en 2021. Binnen 13 jaar ging de prijs van 1400 dollar per jaar naar een gemiddelde van liefst 150.000 dollar. Zelfs oude, gangbare medicijnen zijn door een truc die bekendstaat als ‘evergreening’ – het verlengen van bijna verlopen patenten via rebranding en allerlei juridische en technologische slimmigheden – gigantisch in prijs gestegen. Farmaceuten modificeren onder luid gejuich van aandeelhouders oude, goed werkende geneesmiddelen een klein beetje, vragen een nieuw patent aan, en rekenen de hoofdprijs, terwijl het oude product uitgefaseerd wordt, aldus Angelis.

Betere controle
“De overheidsinstanties die beslissen of nieuwe geneesmiddelen op de markt mogen komen, controleren alleen op hun werkzaamheid en veiligheid. Dat wil zeggen: doet het middel wat het belooft en is het veilig om te gebruiken? De medicijnwaakhond houdt geen rekening met de toegevoegde klinische waarde in vergelijking met bestaande behandelingen. Wij stellen in onze studie onder meer voor dat overheidsinstanties de bewijslast voor markttoelating verhogen door van bedrijven te eisen dat ze een toegevoegde therapeutische waarde kunnen laten zien. Ook adviseren we een hervorming van het betaalsysteem, zodat bedrijven die geneesmiddelen ontwikkelen die extra klinisch voordeel bieden, worden beloond”, legt Angelis uit.

Dubbel betalen
Wereldwijd hebben de vijftien grootste farmaceutische bedrijven een omzet van 7,7 biljoen dollar, waarvan ze slechts 1,4 biljoen aan onderzoek en ontwikkeling hebben uitgegeven. De meeste van deze bedrijven waren meer geld kwijt aan het terugkopen van hun eigen aandelen (buybacks). In sommige gevallen betaalt de samenleving zelfs twee keer voor een nieuw medicijn. In eerste instantie in de vorm van door de overheid gesubsidieerd onderzoek en vervolgens door veel te veel geld neer te tellen voor de dure medicijnen.

Eerlijker systeem
Er zijn ook landen die ondanks de druk van de machtige farmaceutische lobby een eerlijker systeem hebben opgezet. “In het ene land is het zorgstelsel, inclusief farmaceutisch beleid, een stuk beter geregeld dan in het andere land. Dit leidt tot grote verschillen in zorgkosten voor de patiënt. In het Nieuw-Zeelandse systeem is er bijvoorbeeld een openbare aanbesteding, waardoor de medicijnprijzen worden gedrukt. Bij situaties waarin het patent van het oorspronkelijke molecuul is verlopen, en dus het patent van het generieke medicijn verlopen is, kunnen ook goedkoper opererende concurrenten de aanbesteding winnen die een soortgelijk middel hebben gefabriceerd. Als bijkomend voordeel heeft Nieuw-Zeeland op deze manier ook veel minder problemen met medicijntekorten. Het land heeft dus goedkope en veilige medicatie met minder kans op tekorten”, aldus Angelis.

De onderzoeker legt uit hoe het misgaat. “Overheden en ngo’s financieren fundamenteel medisch onderzoek, bijvoorbeeld om beter te begrijpen hoe een ziekte ontstaat en voortschrijdt. Daarnaast stimuleren zij bedrijven om te investeren in de ontwikkeling van geneesmiddelen. Overheden betalen als deze dure producten eenmaal op de markt zijn wederom veel geld voor de eindproducten.”

Peperdure insuline
Vooral in Amerika is het probleem groot. “In de VS is een systeem van vrije marktwerking zonder prijsbeperkingen van kracht. Daarom kunnen excessen zoals de hoge maandelijkse kosten voor diabetici die afhankelijk zijn van synthetische insulinemedicatie daar bestaan. Dit is in de meeste EU-landen niet het geval. Daar zijn de kosten van insuline slechts een fractie van de prijs in Amerika, waar continue patentuitbreidingen de generieke, goedkope versie van insuline van de markt houden”, aldus de onderzoeker.

Overheid moet ingrijpen
“Gezien het bedrag dat wordt uitgegeven aan zaken die niks met onderzoek of ontwikkeling van nieuwe medicatie te maken hebben, en aangezien de meeste nieuwe geneesmiddelen weinig of geen therapeutische waarde toevoegen, is het duidelijk dat de farmaceutische industrie in theorie veel meer medisch waardevolle innovaties zou kunnen genereren met de bestaande middelen”, schrijft het team in de studie. “Het is echter onwaarschijnlijk dat dit zal gebeuren zonder tussenkomst van de overheid en regulering van de manier waarop nieuwe medicijnen op de markt komen.”

Er is dus maar één oplossing: overheden moeten ingrijpen om dit perverse systeem aan te pakken dat onze zorg peperduur maakt, zeker nu de bevolking vergrijst en de zorgkosten scherp oplopen.

Adblock test (Why?)


De prijzen van medicijnen zijn veel te hoog: klein deel gaat maar naar onderzoek - Scientias
Read More

Zeldzaam syndroom: Amerikaanse kankerpatiënt ontwikkelde 'oncontroleerbaar' Iers accent - Metronieuws.nl

Een Amerikaanse man ontwikkelde een „oncontroleerbaar Iers accent” na de diagnose prostaatkanker hoewel hij Ierland nooit had bezocht, aldus onderzoekers. Het bleek om een zeldzaam syndroom te gaan.

De man uit de Amerikaanse staat North Carolina, die in de 50 was, werd vermoedelijk getroffen door het ‘Foreign Accent Syndrome’ (FAS), meldt het British Medical Journal. Het zeldzame syndroom gaf de man, die geen directe familie uit Ierland had, een tongval dat tot zijn dood bleef bestaan, schrijft BBC.

Foreign Accent Syndrome

Maar de Amerikaanse man is niet de enige met dit syndroom. Wereldwijd zijn de afgelopen jaren verschillende soortgelijke gevallen geregistreerd. Dit geval werd gezamenlijk bestudeerd en gerapporteerd door Duke University in North Carolina en het Carolina Urologic Research Center in South Carolina.

„Voor zover wij weten is dit het eerste geval van FAS beschreven bij een patiënt met prostaatkanker en het derde beschreven geval bij een patiënt met een kwaadaardig gezwel”, aldus de auteurs van het rapport. Veel van de identificerende kenmerken van de man, waaronder zijn naam, werden niet bekend gemaakt in het rapport.

‘Oncontroleerbaar, aanwezig en hardnekkig’

Volgens het rapport woonde hij in zijn twintiger-jaren in Engeland en had hij vrienden en verre familieleden uit Ierland. Maar er wordt aan toegevoegd dat hij nooit eerder met een buitenlands accent als Iers had gesproken. „Zijn accent was oncontroleerbaar, altijd aanwezig en werd geleidelijk aan hardnekkig”, zeggen de onderzoekers in hun rapport. Zij voegen eraan toe dat het accent voor het eerst twintig maanden na zijn behandeling verscheen.

Zelfs toen zijn toestand verslechterde, bleef het accent aanwezig tot het overlijden van de man, maanden later. „Hij had geen neurologische onderzoeksafwijkingen of psychiatrische geschiedenis bij het begin van de symptomen”, aldus het rapport.

‘Als een vreemdeling in huis’

Andere mensen die aan FAS hebben geleden, hebben tegenover de BBC het verontrustende gevoel beschreven dat ze een „vreemdeling in huis” horen wanneer ze spreken. In 2006 bijvoorbeeld, kreeg de Britse Linda Walker een beroerte en ontdekte dat haar Geordie-accent was vervangen door een Jamaicaans klinkende stem.

Iconische ‘Silly Walk’ Monty Python blijkt goed voor je gezondheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:

Zeldzaam syndroom: Amerikaanse kankerpatiënt ontwikkelde ‘oncontroleerbaar’ Iers accent

Adblock test (Why?)


Zeldzaam syndroom: Amerikaanse kankerpatiënt ontwikkelde 'oncontroleerbaar' Iers accent - Metronieuws.nl
Read More

Friday, February 17, 2023

Twee op de drie bloeddonoren binnen twee jaar herbesmet met corona - Parool.nl

De bevindingen van Sanquin zijn gedaan in een relatief kleine groep. Beeld ANP XTRA
De bevindingen van Sanquin zijn gedaan in een relatief kleine groep.Beeld ANP XTRA

Dat blijkt uit een analyse van zo’n 500 donoren van bloedbank Sanquin, die in de eerste maanden van 2020 besmet raakten met een prille variant van het virus. “De belangrijkste vraag die we wilden beantwoorden, was hoelang er immuniteit bestaat na die vroeg doorgemaakte infectie,” zegt Hans Zaaijer, arts-microbioloog en hoofdonderzoeker bij bloedbank Sanquin. “Dat antwoord is: tamelijk kortdurend.”

Een andere vraag was of vaccinatie na die vroege infectie uitmaakt. Het antwoord daarop is ook eenduidig: ja. Zonder vaccinatie raakte 98 procent herbesmet, vooral door omikron. Bij de groep die na een doorgemaakte infectie wel werd gevaccineerd, maakte 62 procent herinfectie door voor het einde van 2022.

Onschuldige virussen

Bij die andere 38 procent is het een kwestie van tijd voordat een herinfectie optreedt, zegt Zaaijer. “Dit Sars-CoV-2-virus gaat al lijken op de andere vier coronavirussen die gewoon circuleren. We weten uit eerder onderzoek dat mensen die onschuldige coronavirussen regelmatig krijgen. Ze merken dat soms niet eens. En anders krijgen ze een snotneus of wat keelpijn.”

Een onschuldig coronavirus is Sars-CoV-2 echter nog niet, zegt Zaaijer. Voor ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem kan het gevaarlijk blijven. Op dit moment liggen zo’n 400 Nederlandse coronapatienten in het ziekenhuis.

Milder

De bevindingen van Sanquin zijn gedaan in een relatief kleine groep, maar ze sluiten aan bij andere studies. Een overzichtsartikel in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet concludeert dat de prille variant waarmee de Sanquingroep besmet raakte zelfs aanzienlijk beter beschermde tegen herinfectie dan latere varianten, zoals omikron en diens subvarianten.

Omikron pakt milder uit dan eerdere varianten als alfa of delta. Maar dat kan ook komen door de inmiddels opgebouwde immuniteit in de bevolking, zegt Zaaijer. “In China heeft omikron zich de afgelopen maanden verspreid in een populatie zonder noemenswaardige immuniteit. Door sterftecijfers van verschillende varianten in een zogenoemde naïeve populatie te vergelijken, kun je concluderen in hoeverre omikron op zichzelf milder is. Helaas geven de Chinezen die cijfers niet.”

Adblock test (Why?)


Twee op de drie bloeddonoren binnen twee jaar herbesmet met corona - Parool.nl
Read More

Ingrid woont nog bij haar ex: 'Sinds de scheiding ruikt alles naar sigarettenrook' - Kek Mama

wonen bij ex Beeld: Getty Images

Wanneer jij zit te wachten op de sleutels van je nieuwe stekkie en de ex waarmee je nog samenwoont kiest voor de uitrookmethode, vraag je jezelf vast af: doet 'ie het expres?

Ingrid (40), moeder van Olivier (9):

“Mijn beddengoed stinkt, mijn kleding ruikt naar sigarettenrook, mijn haar moet ik elke dag wassen en mijn kleine mannetje ligt in zijn bedje in een walm van tabak. Helaas kan ik er niets van zeggen. Of althans niet te vaak.

Het is sowieso al superlief dat ik nog steeds gratis in de echtelijke woning mag wonen, ook al zijn we uit elkaar. Bert heeft mij uitgekocht door de overwaarde van het huis te verzilveren en te hypotheken. Daardoor heb ik een nieuw appartement kunnen kopen. Alleen krijg ik pas over zeven weken de sleutel.

Lees ook – ‘Mijn ex en ik wonen structureel samen, terwijl ons echtscheidingsconvenant in de ijskast staat’ >

De uitrookmethode

Een halfjaar geleden hebben we onze zoon Olivier verteld dat we uit elkaar gaan. Dat papa en mama nog steeds veel van elkaar houden, maar niet genoeg om samen te blijven. Dat is niet gelogen. Ook al ben ik degene geweest die het uitmaakte en had Bert nog jaren door kunnen gaan. Bert heeft me overal mee geholpen en tot mijn appartement afgebouwd is, slaap ik in de logeerkamer.

Maar de oplevering is steeds uitgesteld en lijkt eindeloos lang te duren. Ook omdat Bert vrijwel meteen na onze breuk is gaan roken. Hij weet dat ik dat een vieze gewoonte vind. Hij rookte ook toen we elkaar leerden kennen, is toen voor mij gestopt. Nu vindt hij het zijn goed recht om weer te beginnen.

Soms denk ik dat hij het erom doet. Om me te laten weten dat het tijd wordt dat ik ga

Officieel doet hij het alleen onder de afzuigkap in de keuken. Maar zodra ik de deur uit stap, paft hij ook in zijn – voorheen onze – woonkamer. Al die maanden word ik al uitgerookt. Soms denk ik dat hij het erom doet. Om me te laten weten dat het inmiddels wel tijd wordt dat ik ga. Nou, ik tel de dagen af.”

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.

Post Views: 0

Adblock test (Why?)


Ingrid woont nog bij haar ex: 'Sinds de scheiding ruikt alles naar sigarettenrook' - Kek Mama
Read More

Thursday, February 16, 2023

Wie gezond leeft na de diagnose blaaskanker, heeft kwart minder kans op een nieuwe tumor - Trouw

Blaaskankerpatiënten met een gezond leefpatroon hebben een fors lagere kans op terugkeer van de ziekte na hun operatie. Dat is de uitkomst van een onderzoek van het Radboudumc onder bijna negenhonderd blaaskankerpatiënten in ruim twintig Nederlandse ziekenhuizen. Blaaskanker komt relatief vaak terug: ruim drie op de tien patiënten krijgt de ziekte nogmaals binnen drie jaar.

Maar bij mensen die gezond aten, bewogen en andere leefstijladviezen volgden, was die kans een kwart lager: bij iets meer dan twee op de tien kwam de ziekte terug. Aan de studie deden alleen patiënten mee bij wie de tumor nog niet was doorgegroeid tot in de spieren rond de blaas, of was uitgezaaid.

‘Gezond leven heeft ook effect op wie al blaaskanker heeft’

“We weten al dat een gezonde leefstijl helpt bij het voorkomen van kanker. Naar het effect van leefstijl op mensen die al kanker hebben, is nog weinig onderzoek gedaan. Dit ondersteunt het vermoeden dat gezond leven ook effect heeft op wie al blaaskanker heeft”, zegt onderzoeker Alina Vrieling. Eerder internationaal onderzoek liet wel zien dat patiënten die minder vet gingen eten, minder kans hadden op terugkeer van borstkanker.

De onderzoekers deden bij het blaaskankeronderzoek overigens niets extra’s om patiënten te stimuleren gezonder te leven. Toch paste een deel van hen wel hun leefstijl aan na de diagnose. Drie maanden later vulden ze een vragenlijst in over hun gedrag. Van het eten van meer dan 200 gram groente per dag is bekend dat dit de kans op kanker verkleint. Dat geldt ook voor voldoende bewegen. Alcohol drinken en rood vlees eten vergroot die kans juist. Uit die vragenlijsten rolde een gezondheidsscore tussen de 0 en de 7.

Vrieling en haar collega’s verdeelden de groep op basis van die score in drieën: de gezondst levende groep, de gemiddelde groep en de ongezondst levende groep. Ze vergeleken de ‘gezondste’ groep blaaskankerpatiënten met de ‘ongezondste’ groep. Bij die eerste groep dook minder vaak een nieuwe tumor op in de blaas.

‘Extra reden om op leefstijl te letten’

Vrieling noemt het een ‘hoopvol’ resultaat. Artsen besteden volgens haar terecht steeds meer aandacht aan de leefstijl van hun patiënten. Ook voor patiënten kan dit een reden zijn extra op hun leefstijl te letten. Maar er is nog minstens een onafhankelijke studie nodig die deze resultaten bevestigt, zegt ze.

Bovendien zou er daarna een studie moeten komen waarbij de onderzoekers wél proberen in te grijpen in het leefpatroon van patiënten. Zo’n studie is relatief kostbaar, en er zijn veel deelnemers nodig.

De overlevingskans bij blaaskanker is overigens hoog. Maar omdat tumoren zo vaak terugkeren, heeft deze vorm van kanker toch veel impact op het leven van de patiënt, en brengt de behandeling veel kosten met zich mee.

Lees ook:

Patiënt is beter af met andere leefstijl dan met een pil

Leefstijlgeneeskunde is nodig voor een gewenste trendbreuk in de zorgkosten, aldus Martijn van Winkelhof en Hanno Pijl.

Adblock test (Why?)


Wie gezond leeft na de diagnose blaaskanker, heeft kwart minder kans op een nieuwe tumor - Trouw
Read More

Steeds meer overlevingskans voor kinderen met kanker | Binnenland - NU.nl


De kans dat kinderen met kanker hun ziekte overleven is de afgelopen dertig jaar flink gestegen. Zeker 83 procent van kinderen tot 18 jaar is vijf jaar na hun diagnose nog in leven. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie. Toch is er volgens de onderzoekers nog een hele weg te gaan.

De verbetering in overlevingskans is te danken aan ontwikkelingen in de diagnostiek en de behandeling van kinderkanker, schrijft het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) in een persbericht. Tumoren worden beter herkend en de behandeling kan worden toegespitst op de soort en de ernst van de tumor.

In de jaren negentig was 73 procent van de kinderen met kanker na vijf jaar nog in leven. Twintig jaar later is dat dus 83 procent. De overlevingskans is met 95 procent het hoogst bij lymfeklierkanker, netvlieskanker en kiemceltumoren (kanker aan de geslachtscellen).

Toch zijn we er volgens Henrike Karim-Kos nog niet. Zij is onderzoeksleider in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. "Het is bemoedigend om te zien dat de overleving van kinderen met kanker in de lift zit, maar er is nog een hele weg te gaan".

Kanker nog steeds meest voorkomende doodsoorzaak bij kinderen

Kanker is nog steeds de meest voorkomende doodsoorzaak bij kinderen. In 2021 overleden zestig kinderen jonger dan twintig jaar aan de gevolgen van kanker. De meeste kinderen overlijden aan de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland: leukemie of een hersentumor.

Kinderkanker is anders dan kanker bij volwassenen. Sommige soorten komen alleen bij kinderen voor. De tumoren ontstaan dan in zogenoemde voorlopercellen. Dat zijn cellen die bij volwassenen niet of nauwelijks meer voorkomen. Een voorbeeld is netvlieskanker, waarbij de tumor alleen kan ontstaan als het netvlies in het oog nog groeit.

De zorg voor kinderen met kanker is in 2018 gecentraliseerd en vindt plaats in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Dat centrum werkt samen met andere 'shared care centra' verdeeld over Nederland, waardoor de zorg dichter bij huis gegeven kan worden.

Adblock test (Why?)


Steeds meer overlevingskans voor kinderen met kanker | Binnenland - NU.nl
Read More

Wat gebeurt er als je helemaal stopt met het eten van suiker - wel.nl - Welingelichte Kringen

[unable to retrieve full-text content]

Wat gebeurt er als je helemaal stopt met het eten van suiker - wel.nl  Welingelichte Kringen
Wat gebeurt er als je helemaal stopt met het eten van suiker - wel.nl - Welingelichte Kringen
Read More

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...