Rechercher dans ce blog

Sunday, April 25, 2021

'Grote doorbraak' in strijd tegen malaria: nieuw vaccin ontdekt - RTL Nieuws

Het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet publiceert over het nieuwe middel. Malaria is een dodelijke ziekte en zorgt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie jaarlijks voor 400.000 doden in de wereld.

Vooral veel kinderen in Afrika sterven aan de gevolgen van malaria. 

Groep kinderen

Het nieuwe vaccin is getest op een groep van 450 kinderen in Burkina Faso en werd niet alleen veilig, maar ook 'hoogst effectief' bevonden in de 12 maanden na vaccinatie.

Volgens de onderzoekers blijkt het nieuwe middel voor 77 procent effectief bij kinderen die een hoge dosis hadden gekregen. En bij de groep kinderen die een lagere dosis kregen, bleek het middel voor 71 procent effectief. Daarmee voldoet het aan de standaard van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Die stelt dat een vaccin succesvol is bij 75 procent effectiviteit. 

Ongekend 

Het meest effectieve malariavaccin tot nu toe werkte voor slechts 55 procent. Onderzoekers noemen de resultaten dan ook 'ongekend doeltreffend', schrijft The Lancet.

Dit is een eerste studie, onderzoekers moeten in vervolgstudies het middel nog verder onderzoeken.

Duizenden genen

De eerste onderzoeken naar dit vaccin begonnen in 2019, nog voor het coronavirus uitbrak. Het coronavaccin is ontwikkeld op basis van onderzoek naar malaria. 

Waarom het nog altijd niet gelukt is om een effectief vaccin tegen malaria te ontwikkelen? Dat komt omdat het technisch gezien een erg ingewikkeld vaccins is. Er zitten duizenden genen in malaria, zegt een professor van het onderzoeksteam tegen de BBC. Ter vergelijking: in het coronavirus zitten 'slechts' 12 genen.

Wat is malaria? 

Malaria is een ziekte die wordt veroorzaakt door parasieten. De parasieten kunnen het lichaam binnenkomen door een muggenbeet van de Anopheles mug die voornamelijk in de (sub)tropen leeft. Bij de meeste gevallen van malaria krijgen patiënten gemiddeld tien tot veertien dagen na besmetting last van koorts, hoofdpijn, koude rillingen en spierpijn. Sommige vormen van malaria kunnen binnen enkele weken dodelijk zijn als de besmette persoon niet wordt behandeld. 

Bron: RIVM

Let's block ads! (Why?)


'Grote doorbraak' in strijd tegen malaria: nieuw vaccin ontdekt - RTL Nieuws
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...