Rechercher dans ce blog

Thursday, April 22, 2021

Twintig jaar langer leven komt dichtbij - 1Limburg | Nieuws en sport uit Limburg

De keuze van leeftijd als belangrijkste criterium voor de distributie van de vaccins is veel te simpel. Dat zegt hoogleraar Andrea Maier. De lichamelijke conditie kan fors verschillen per jaargang. Het goede nieuws: mensen kunnen daar zelf veel aan doen.

Maier maakt een onderscheid tussen de kalenderleeftijd en de biologische leeftijd. "Onderzoek bij 30-jarigen gaf aan dat sommigen het lichaam hebben van een 20-jarige, maar anderen van een 50-jarige. Dan heeft dat lichaam al veel meer geleden. Zo'n persoon met een hoge biologische leeftijd is ook veel kwetsbaarder, ook voor infecties als corona", aldus de VU-leraar in AvondGasten Corona in Limburg.

Singapore
Maier vertrekt komende maand naar Singapore, waar ze het onderzoek gaat leiden bij het Centre for Health and Longevity. In die onderzoeken richt ze zich op een forse verlenging van de gezonde levensduur. "We weten hoe het komt dat we ouder worden. Daarom noemen we veroudering ook een ziekte. We kunnen het tegengaan. We hebben de levensduur van een muis of een rat al twee of drie keer zo lang opgerekt. We bouwen medicijnen om die ziekte van veroudering tegen te gaan."

Kuur
Maier heeft honderden trials lopen om te zoeken naar effectieve medicijnen. Senelytica noemde ze eerder als een van de voorbeelden van een veelbelovende kuur, medicijnen die het opruimen van cellen activeren. "We kunnen bij een 20-jarige al analyseren hoe het lichaam is, en welke processen gaan spelen. Neem als voorbeeld het dichtslibben van de aderen. Dat zal uiteindelijk leiden tot een hartinfarct. Dat proces kunnen we al twintig tot veertig jaar eerder herkennen. En daarmee kunnen we het ook tegengaan. Dus we wachten niet meer op dat hartinfarct."

Minder eten
De basis voor het langer gezond leven ligt volgens Maier in een gezonde levensstijl. Gezond en minder eten, veel bewegen, weinig stress en vrienden om je heen. Het zijn de elementen die ook terugkomen in de Limburgse aanpak Positieve Gezondheid. "Als iemand een gezonde levensstijl aanneemt, dan weten we al dat die persoon zeven tot acht jaar langer gezond leeft. Met medicijnen kan het 10, 20, misschien wel 30 jaar langer worden. Het gaat er vooral om de ziektes uit te stellen, dat is het doel. Nu gaat een Nederlander op 53-jarige leeftijd voor het eerst naar de huisarts met een chronische ziekte. Hoe kunnen we er voor zorgen dat dat 65, 70 of zelfs 80 wordt? Dat is de uitdaging, en een revolutie in de gezondheidszorg."

Obesitas
De hoogleraar van de Vrije Universiteit maakt zich vooral zorgen over de forse toename van obesitas bij kinderen. Dat fenomeen groeit fors. "Ons doel is vooral om er voor te zorgen dat mensen veel langer in goede gezondheid leven. Dus dat ze pas veel later ernstige ziektes krijgen. We weten waarom cellen veranderen als er tijd overheen gaat. Ik krijg bijvoorbeeld grijze haren, en het lopen gaat langzamer. Dat kunnen we terugvoeren op cellen, en die kunnen we verjongen. Dat doen we met kuurtjes."

Let's block ads! (Why?)


Twintig jaar langer leven komt dichtbij - 1Limburg | Nieuws en sport uit Limburg
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...