Rechercher dans ce blog

Wednesday, May 5, 2021

Blijven we tot het einde vaccineren per geboortejaar? - RTL Nieuws

Dat laatste zien we bijvoorbeeld in de VS gebeuren, en ook in Groot-Brittannië konden op grote schaal mensen worden gevaccineerd. In de VS kan nu iedereen ouder dan 16 een afspraak maken, geen restricties.

Niet voldoende vaccin

Bij ons is dat niet het geval. De reden: niet genoeg vaccins, en omdat oudere mensen meer risico lopen op een ernstiger ziektebeloop, zijn zij als eerst aan de beurt. "Het is afhankelijk van hoeveel vaccin we hebben", zegt Charlotte Menten van het RIVM.  

Zo prikken we dus in gestaag tempo de kalender af. "We doen wel veegacties", zegt Menten. Dat betekent dat grotere groepen die al een afspraak hadden kunnen hebben, nogmaals worden aangespoord dat te doen. Het ministerie roept nu bijvoorbeeld alle mensen van boven de 65 die nog geen afspraak hebben gemaakt, dat alsnog te doen.

Prikken per geboortejaar

Maar daarna gaat het - vooralsnog - op geboortejaar. Of dat in de komende weken en maanden nog verandert, is onduidelijk. Maar als het zo blijft zoals nu dan ben je als je bijvoorbeeld in 1987 geboren bent, eerder aan de beurt dan die vriend of vriendin uit 1988.

Als laatste zouden volgens dat schema dan de mensen uit 2003 aan de beurt zijn. Maar het is niet de verwachting dat die groep veel later aan de beurt is dan de 30-ers of 40-ers. Volgens het schema dat nu is gepubliceerd, zijn alle mensen tussen 1982 en 2003 vanaf eind juni aan de beurt.

Een uitzondering daarop is overigens de groep mensen met een medische aandoening die jaarlijks in aanmerking komen voor een griepprik. Gisteren werd bekend dat zij de komende weken een uitnodiging kunnen krijgen voor een vaccinatie. Het gaat naar schatting om 1,5 miljoen mensen geboren tussen 1961 en 2003 die bijvoorbeeld diabetes, nierproblemen of luchtwegaandoeningen hebben.

Wanneer ben ik aan de beurt?

In onderstaand overzicht zie je wanneer je ongeveer aan de beurt bent, en welk vaccin je mogelijk krijgt:

Adblock test (Why?)


Blijven we tot het einde vaccineren per geboortejaar? - RTL Nieuws
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...