Rechercher dans ce blog

Thursday, May 20, 2021

Kans op een tekenbeet neemt toe - 1Limburg | Nieuws en sport uit Limburg

Het tekenseizoen is weer begonnen. De activiteit van teken is momenteel dan ook zeer hoog in grote delen van Nederland. Ook in Limburg zijn al meerdere meldingen binnengekomen van tekenbeten.

Dat schrijft natuursite Nature Today. Teken kunnen de ernstige ziekte van Lyme overbrengen op mensen. Onderzoekers waarschuwen ook voor tekenencefalitis (TBE), een andere ziekte die wordt overgedragen door teken.

Snel verwijderen
"We zitten momenteel midden in het tekenseizoen. Met het pinksterweekend en de zomervakantie in aantocht zullen ook steeds meer mensen de natuur in gaan of in de tuin gaan werken en tekenbeten oplopen", zegt Arnold van Vliet, bioloog aan Wageningen University en coördinator van Nature Today.

Hoe sneller een teek na de beet verwijderd wordt, hoe kleiner de kans op een besmetting met de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

Lees ook: Dit moet je weten over teken

TBE-virus
De snelheid van verwijderen is nog belangrijker bij het TBE-virus (tekenencefalitis), omdat deze besmetting veel sneller plaatsvindt na een beet. Het TBE-virus veroorzaakt in de meeste gevallen geen of milde klachten zoals griepachtige verschijnselen, maar in enkele gevallen kan het hersen(vlies)ontsteking of ontsteking van het ruggenmerg veroorzaken.

Het TBE-virus breidt zich in Nederland uit. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat het virus in 9 van de 24 GGD-regio's in Nederland is aangetroffen.

Zeer kleine kans
Toch is de kans dat je het TBE-virus oploopt via een tekenbeet nog steeds zeer klein. Tussen 2016 en 2020 zijn er in Nederland twaalf patiënten in heel Nederland gemeld die tekenencefalitis hebben opgelopen in Nederland. De meest waarschijnlijke plaatsen van besmetting zijn: de Sallandse Heuvelrug, de Utrechtse Heuvelrug, centraal Noord-Brabant, de Flevopolder, Twente en de Achterhoek.

Ook in Limburg lijkt het virus wel aanwezig, maar er hebben zich hier nog geen patiënten gemeld. Uit antistoffenonderzoek is gebleken dat in onze provincie reeën wel gebeten zijn door teken met het TBE-virus.

Adblock test (Why?)


Kans op een tekenbeet neemt toe - 1Limburg | Nieuws en sport uit Limburg
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...