Rechercher dans ce blog

Wednesday, May 26, 2021

LIVE: Grapperhaus wil dat cafés eerder open kunnen - 1Limburg | Nieuws en sport uit Limburg

In dit liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit is het belangrijkste nieuws van woensdag 26 mei:

13:00 uur - Corona gevaarlijker voor mensen met meer vet tussen hun spieren
Corona blijkt gevaarlijker voor mensen die meer vet in en tussen hun spieren hebben. Zij lopen 20 procent meer kans om te overlijden dan mensen met een vergelijkbaar postuur, zo hebben onderzoekers van UMC Groningen en Amsterdam UMC ontdekt.

Dat mensen met overgewicht een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door het coronavirus, is al langer bekend. Nu blijkt dat de verdeling van vet een belangrijke factor is. De wetenschappers van de twee academische ziekenhuizen onderzochten de vetverdeling van 215 Covid-patiënten. Uit hun analyse kwam naar voren dat mensen met precies dezelfde BMI (Body Mass Index) een aanmerkelijk hogere sterftekans hadden als zij meer vet in en tussen de spieren hadden.

Een sluitende verklaring kunnen de onderzoekers nog niet geven. Radioloog Alain Viddeleer van het UMCG, die het onderzoek leidde, heeft wel vermoedens. "Mensen met dezelfde BMI-waarde hebben in totaal evenveel vet, maar de verdeling hiervan verschilt per persoon. Van mensen die meer vet rond de buikorganen hebben, weten we dat ze meer kans hebben op allerlei aandoeningen. Mogelijk is het vet in en tussen de spieren een afspiegeling van het vet rond de buikorganen", aldus de onderzoeker.

12:25 uur - Eerste lichting onder de 50 aan de beurt voor coronavaccinatie
De coronavaccinaties komen beschikbaar voor de eerste lichting Nederlanders onder de 50 jaar. Mensen die in 1971 zijn geboren, kunnen nu een afspraak maken, zo laat demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge weten via Twitter. Hij heeft het over "de eerste veertigers". Een deel van de mensen om wie het gaat, moet immers nog 50 worden.

Leeftijdsgenoten die in de zorg werken of een medische indicatie hebben, zijn al met voorrang aan de beurt gekomen. De rest van de groep krijgt een uitnodiging om zich door de GGD te laten prikken. Wachten op de brief hoeft niet: via coronavaccinatie-afspraak.nl kan een afspraak worden ingepland.

10:50 uur - Uitsluitsel in zicht voor miljoenen geblokkeerde Janssenvaccins
Miljoenen coronavaccins van Janssen komen mogelijk eind deze week vrij. Die liggen nu nog in België in afwachting van de uitslag van een Amerikaanse inspectie, zegt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

De EU rekende erop de 2,4 miljoen doses die liggen opgeslagen in het Belgische Beerse in mei te kunnen gebruiken. Maar zij zijn uit voorzorg geblokkeerd, omdat een partij in een Amerikaanse fabriek vervuild bleek met ingrediënten van een ander vaccin. De Amerikaanse toezichthouder FDA onderzoekt of andere partijen ook zijn aangedaan.

"Tegen het einde van de week zou het rapport van de FDA ter beschikking moeten zijn", zegt Noël Wathion van het EMA op de Belgische nieuwszender Radio 1. "Dat rapport, daarop zitten wij te wachten. Wanneer er groen licht komt van de FDA zullen de autoriteiten waarschijnlijk de partijen vrijgeven."

Dat besluit betreft veel meer dan alleen de 2,4 miljoen doses voor de EU van deze maand die in Beerse liggen, zegt Wathion. "Dan gaat het toch om een 30 miljoen dosissen. Bestemd niet alleen voor de EU, maar ook voor andere landen."

10:03 uur - 'Steeds meer weigeraars coronavaccin toch overstag'
Veel mensen die in november niet wilden worden gevaccineerd tegen het coronavirus, willen dat nu wel. Dat komt onder meer doordat vaccinaties blijken te werken, mensen vrezen geen kant op te kunnen zonder vaccin of sociale druk. Dat melden AD en EenVandaag na gezamenlijk onderzoek.

In november gaf 28 procent nog aan zich zeker niet of waarschijnlijk niet te willen laten inenten tegen corona. Inmiddels is dat afgenomen naar 13 procent.

Een van de ondervraagden, die eerst geen vaccin wilde maar nu wel, geeft aan te zien dat de opnames in het ziekenhuis dalen. "Het werkt dus", aldus de deelnemer aan het onderzoek. Een deel van de oorspronkelijke weigeraars zou daarnaast aangeven het gevoel te hebben dat op sociale media minder desinformatie over vaccins wordt gedeeld, terwijl er betere informatie voor in de plaats komt. Zo geeft een deelnemer aan het onderzoek aan door allerlei verhalen op sociale media eerst te twijfelen, maar inmiddels al maanden te zijn gestopt met sociale media en advies te hebben ingewonnen bij een arts en vrienden.

Verder stellen mensen die eerder nog zouden weigeren, maar nu toch wel willen, terug te willen naar het oude normaal. Zo zegt een van hen er een beetje dubbel in te staan, maar het toch maar te hebben gedaan, vooral om toch nog een keer op vakantie te kunnen of een festival of concert te kunnen bezoeken. Aanvankelijke tegenstanders zeggen daarnaast dwang te voelen vanuit de eigen omgeving. Zo stelt iemand dat de sociale druk in de eigen omgeving te groot was. "Ik dreigde een paria te worden als ik niet mee zou doen en daar baal ik best van", tekenden EenVandaag en AD op bij deze oorspronkelijke weigeraar. Ondervraagden laten verder weten bezwaren te hebben tegen AstraZeneca, maar geven vaak aan het vaccin van Pfizer of Janssen wel te willen krijgen.

8:40 uur - 'Veel mkb-bedrijven hebben coronacrisis goed doorstaan'
Nederlandse mkb-ondernemingen zijn over het algemeen goed door de coronacrisis heen gekomen. Dat stelt accountantsorganisatie SRA die 6600 jaarrekeningen van kleine en middelgrote bedrijven over coronajaar 2020 bekeek. Een deel van de bedrijven presteerde goed, een ander deel maakte een flinke dip mee maar daarna ook een stevig herstel. Ook was er een deel van de bedrijven dat het zwaar had, maar daarbij hebben de steunmaatregelen van de overheid geholpen.

Gemiddeld werd nog net een omzetstijging gehaald, van 0,6 procent ten opzichte van 2019. De detailhandel en de zorg zagen de meeste groei, bij de autobranche en de horeca daalde de omzet juist. De winst steeg gemiddeld met 9,3 procent. Dat is weliswaar de laagste winstgroei in jaren, maar volgens SRA-bestuurder Harry Marissen is er met het einde van de coronacrisis in zicht ruimte voor "voorzichtig optimisme".

7:00 uur - Burgemeesters pleiten voor extra hulp aan 16 kwetsbare gebieden
Vijftien burgemeesters en meerdere maatschappelijke organisaties willen dat het volgende kabinet meer aandacht geeft en jaarlijks extra geld uittrekt om de zestien meest kwetsbare stedelijke gebieden te helpen. Hier wonen ongeveer 1 miljoen mensen die te maken hebben met armoede, werkloosheid, criminaliteit en achterstanden in onderwijs en gezondheid. Door de coronacrisis zijn deze wijken en hun bewoners extra benadeeld, stellen de burgemeesters.

Vorig jaar juni, enkele maanden na het begin van de pandemie, had de groep burgemeesters om 1,25 miljard euro gevraagd voor steun aan de kwetsbare buurten. Het kabinet kwam later met 450 miljoen over de brug om in zulke gebieden de huizen en leefbaarheid te verbeteren.

6:45 uur - Eerste Kamer stemt in met toegangstesten en quarantaineplicht
De Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet die toegangstesten mogelijk maakt. Ook de quarantaineplicht voor reizigers uit landen met een zeer hoog coronarisico haalde het in de senaat. De kabinetsplannen konden na een marathondebat, dat tot in de nacht duurde, mede met dank aan GroenLinks op een meerderheid rekenen.

Hoewel de maatregelen al door de Tweede Kamer zijn, moest het kabinet zich nog inzetten om de senaat te overtuigen. Verschillende partijen, waaronder de PVV en de PvdA, vinden dat met name de wet voor toegangstesten nog te veel ruimte laat voor interpretatie.

6:30 uur - Eventuele coronabesmettingen Songfestival komen later toch
Het aantal coronabesmettingen dat eventueel onder het publiek heeft plaatsgevonden tijdens het Eurovisie Songfestival wordt later wel bekendgemaakt. Dat gebeurt echter pas na het bron- en contactonderzoek van de GGD, zo laat een woordvoerder van Fieldlab Evenementen weten.

Eerder liet de woordvoerder van de organisatie die de testevenementen organiseert weten dat de cijfers niet worden gedeeld. Volgens de zegsman zou dat tot gevolg hebben dat alle berichtgeving alleen nog maar daarover ging en niet over de rest van het onderzoek. "Op social media is er enige ophef ontstaan over het feit dat wij geen cijfers over mogelijke besmettingen rondom het Eurovisie Songfestival geven. Die nemen we wel mee in onze rapportage, maar dat is pas het geval na eventueel bron- en contactonderzoek door de GGD", laat Fieldlab Evenementen dinsdagavond weten. Dat onderzoek neemt zo'n drie weken in beslag.

6:10 uur - Grapperhaus wil cafés eerder openen
Cafés moeten net als restaurants in de zogenoemde stap 3 van het openingsplan al open. Hiervoor pleit minister Ferd Grapperhaus van Justitie dinsdag. Volgens de officiële plannen zouden de kroegen pas later open mogen.

Hij zei na afloop van het Veiligheidsberaad, het overleg met de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's, dat hij af wil van het onderscheid tussen de restaurants (droge horeca) en cafés (natte horeca). "Het onderscheid is soms zo moeilijk vast te stellen. Bovendien moeten mensen met een kroeg dan nog langer wachten." Grapperhaus heeft daarom voorgesteld in stap 3 naast de restaurants ook de cafés te openen.

Het kabinet besluit hier vrijdag over. Dan bepaalt het ook of die derde stap wordt vervroegd met een paar dagen. De versoepelingen gaan dan het eerste weekeinde van juni in.

6:00 uur - Minister: vliegverbod uit VK om Indiase variant nu niet nodig
Het is nu niet nodig om opnieuw een vliegverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk in te stellen vanwege de Indiase coronavariant die daar rondgaat. Dat zegt demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) dinsdag tijdens een debat in de Eerste Kamer. Zij baseert zich op advies van het RIVM.

Volgens het RIVM is er nu geen verhoogd risico voor reizen vanuit het Verenigd Koninkrijk, onder meer omdat de coronacijfers daar op het moment laag zijn en de kans klein is dat het virus meereist. Wel moeten reizigers zich laten testen en krijgen ze het dringende advies bij aankomst in quarantaine te gaan.

Adblock test (Why?)


LIVE: Grapperhaus wil dat cafés eerder open kunnen - 1Limburg | Nieuws en sport uit Limburg
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...