Rechercher dans ce blog

Monday, May 24, 2021

Nieuwe test laat zien: 1 op 20 vrouwen drinkt toch tijdens zwangerschap - RTL Nieuws

De nieuw ontwikkelde test kan alcohol in het bloed detecteren. Zelfs al is het twee weken geleden genuttigd. 700 vrouwen deden mee aan het onderzoek en bijna allemaal gaven ze in de vragenlijst aan dat ze geen alcohol hadden genuttigd, terwijl 35 van hen dat wel hadden gedaan. "We vinden de uitslag erg zorgelijk", zegt gynaecoloog van het Erasmus MC Hilmar Bijma. "Want alcohol is een schadelijke stof voor de ontwikkeling van het kind en ook een lage hoeveelheid kan schadelijk zijn."

Bijma hamert er dan ook op dat vrouwen alcohol echt laten staan. "Als de moeder alcohol drinkt heeft dat verschillende gevolgen. Een verhoogde kans op een miskraam, een doodgeboren kindje, groeiproblemen en – bij ernstig gebruik – een verhoogde kans op vroeggeboorte."

Gedragsproblemen

Naast de lichamelijke problemen kan alcoholgebruik tijdens de zwangerschap ook gedrags- en ontwikkelingsproblemen veroorzaken. Bovendien is de alcohol uit een glaasje wijn voor de moeder makkelijker af te breken dan voor het kind. "Bij het kind is het alcoholniveau hetzelfde als bij de moeder, maar het kind kan het veel slechter afbreken. De capaciteit om alcohol af te breken van de baby is slechts vier procent van dat van de moeder. Bovendien hoopt de alcohol zich op in het vruchtwater, waardoor er sprake is van langdurige blootstelling."

Het nieuwe bloedonderzoek moet vrouwen wijzen op de gevaren van alcohol tijdens de zwangerschap. "Ook willen we alcoholgebruik in de zwangerschap bespreekbaar maken, zodat we zwangere vrouwen kunnen ondersteunen als stoppen met drinken moeilijk is. Er is goede hulp beschikbaar."

Lage hoeveelheden

Volgens Birgit Koch, ziekenhuisapotheker van het Erasmus MC kan de test ook lage hoeveelheden detecteren. "Stel je hebt een glas wijn gedronken, dan kunnen we dat zien, maar we houden wel de grens aan van een glas. Dus een bonbon met wat alcohol, zie je mogelijk niet."

Gynaecologen van het Erasmus MC willen de test het liefst standaard aan alle zwangere vrouwen aanbieden. Vrouwen die het niet willen kunnen dit aangeven. De gynaecologen zullen dan wel met de vrouw in gesprek gaan waarom ze de test niet willen.

Adblock test (Why?)


Nieuwe test laat zien: 1 op 20 vrouwen drinkt toch tijdens zwangerschap - RTL Nieuws
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...