Rechercher dans ce blog

Tuesday, May 25, 2021

OMT: Ook in najaar blijven coronaregels waarschijnlijk van kracht - Volkskrant

Bezoekers van een theatervoorstelling zitten op veilige afstand van elkaar, met kartonnen figuren ertussen. Beeld ANP
Bezoekers van een theatervoorstelling zitten op veilige afstand van elkaar, met kartonnen figuren ertussen.Beeld ANP

Zelfs als tegen die tijd driekwart van de bevolking is ingeënt, zal het reproductiegetal van het virus maar net onder de 1 blijven, berekenen de experts, de kritieke grens tussen groei en afname van de epidemie. Dat betekent dat het kantje boord wordt of er in het najaar niet alsnog een nieuwe coronagolf komt. ‘Dat suggereert dat naast het huidige vaccinatieprogramma (aanvullende) basismaatregelen nodig zullen blijven’, aldus het OMT.

Een nieuwe golf zou bijvoorbeeld kunnen ontstaan als de vaccins minder langdurig werken dan gedacht of als er nieuwe varianten opduiken waartegen vaccins minder goed beschermen, somt het OMT op. Een ander risico is dat bepaalde groepen zich niet laten inenten. Het virus zou zo’n subgroep dan als uitvalsbasis kunnen gebruiken voor een nieuwe uitbraak.

Optimistisch zijn de wetenschappers over de dempende werking van de vaccins. Zo denkt het OMT dat de meeste vaccins behalve ziekte ook doorgifte van het virus behoorlijk goed kunnen afremmen. De vaccins blijken in de praktijk zo’n 90 tot 95 procent van de ziektegevallen te voorkomen, noteert het team, ‘hetgeen een navenant effect zou kunnen hebben op de virusoverdracht.’

Ook zijn er inmiddels steeds meer studies die uitwijzen dat gevaccineerde personen minder kans hebben het virus ongemerkt mee te dragen in de keel. Dat is nog een los eindje: denkbaar is immers dat iemand die is ingeënt wel het virus kan verspreiden, maar zonder er zelf ziek van te worden. Daarvoor zijn tot dusver echter nauwelijks aanwijzingen, schrijven de wetenschappers.

Het adviesteam acht het haalbaar om het voortgezet onderwijs al op 2 juni weer te openen, maar ‘alléén als alle leerlingen twee keer per week onder begeleiding een sneltest uitvoeren’. Uit modelberekeningen van het RIVM blijkt dat heropening van het voortgezet onderwijs ‘enkele tienduizenden infecties’ extra kan veroorzaken. Maar omdat die zich vooral afspelen onder jongeren en hun ouders, en ouderen al ‘gestaag’ gevaccineerd worden, zal het op de ziekenhuizen ‘maar een beperkte impact hebben’, verwacht het adviesorgaan.

Adblock test (Why?)


OMT: Ook in najaar blijven coronaregels waarschijnlijk van kracht - Volkskrant
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...