Rechercher dans ce blog

Thursday, May 6, 2021

Veel minder diagnoses van hepatitis – en dat is geen goed bericht - Trouw

Het aantal diagnoses van chronische hepatitis B en C is gedurende de coronapandemie met 40 procent afgenomen. In 2019 stelden Nederlandse artsen nog 1700 keer de diagnose hepatitis B of C. In 2020 waren dat er een kleine 1000. Dat betekent dat in Nederland honderden patiënten rondlopen met een aandoening die op termijn kan uitmonden in leverkanker of leverfalen.

Dat blijkt uit een studie van het Erasmus MC en het RIVM. Bij een tijdige signalering is de ziekte heel goed te behandelen met antivirale middelen. Hepatitis C is binnen acht tot twaalf weken volledig te genezen, en hepatitis B is met medicatie vrijwel compleet te onderdrukken. Schade aan de lever wordt ermee voorkomen.

De infecties worden meestal bij toeval ontdekt bij mensen die zich met klachten als vermoeidheid of lichte malaise melden bij de huisarts. Met bloedonderzoek kan dan worden vastgesteld of er sprake is van een virale hepatitis. Ook worden diagnoses gesteld tijdens een screening op soa’s: hepatitis B en C zijn seksueel overdraagbaar.

De onderzoekers vermoeden dat mensen met klachten de zorg mijden. Deels uit angst om de artsen te veel te belasten, maar ook omdat ze bang waren besmet te raken met het coronavirus.

Adblock test (Why?)


Veel minder diagnoses van hepatitis – en dat is geen goed bericht - Trouw
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...