Rechercher dans ce blog

Tuesday, June 22, 2021

Dit weten we over de opkomende Delta-variant van het coronavirus - LINDA.

Verder neemt de variant ook de overhand in Rusland – 90 procent van alle coronagevallen – en Portugal. Dat laatste land registreerde afgelopen woensdag 1350 nieuwe besmettingen, wat de grootste stijging in maanden is. In de hoofdstad Lissabon is 60 procent van de gevallen van deze mutatie afkomstig. In Nederland is Delta ook al aangetroffen, maar hoe vaak is nog niet duidelijk omdat er alleen steekproefsgewijs onderzoek gedaan wordt. 

Lees ook
Dit moet je weten voordat je op vakantie gaat met het Janssen-vaccin

Het grootste verschil lijkt dat de Delta-variant besmettelijker is. Deze mutatie verspreidt zich zo’n veertig tot zestig procent sneller dan de Britse of alpha variant, die sinds maart de meerderheid van de besmettingen in Nederland veroorzaakt. Ook deze was al een stuk besmettelijker dan de ‘oorspronkelijke variant’ die begin 2020 de Nederlandse besmettingscijfers deed oplopen.

Vaccins

Daarnaast suggereren volgens het RIVM de eerste Britse onderzoeken dat de bescherming tegen ziekte na één dosis bij de Delta-variant minder goed is. Zowel bij Pfizer/BioNTech als AstraZeneca zou de beschermingsgraad drie  weken na de eerste prik rond de dertig procent liggen, schrijft The British Medical Journal. Daarom krijgen vooral niet-gevaccineerde jongeren en oudere Britten met één AstraZeneca-prik deze mutatie te pakken.

Wie de tweede prik al binnen heeft, lijkt tot nu toe wel weer (redelijk) goed beschermd te zijn tegen de Delta-variant. Uit een onderzoek dat gepubliceerd is in het medische tijdschrift The Lancelot blijkt dat Pfizer/BioNTech twee weken na de tweede prik 79 procent bescherming biedt.  AstraZeneca valt met 60 procent bescherming wat lager uit. Verder onderzoek naar de werking van de vaccins en de ernst van de ziekte is volgens het RIVM nog wel nodig.

Lees ook
Pfizer en Moderna zijn zustervaccins, maar op deze vier vlakken verschillen ze

Want over de effectiviteit van Moderna bij de Delta-variant is nog niets bekend. Vermoedelijk is dit vergelijkbaar met het Pfizer/BioNTech vaccin, schrijft NRC. Ook over de bescherming van Janssen zijn nog te weinig gegevens. Aangezien dat vaccin pas sinds 28 mei in het Verenigd Koninkrijk gebruikt wordt, kan Janssen daar nog geen uitspraken over doen, zegt een woordvoerder tegen de krant. Wel komen er diverse publicaties aan.

Symptomen

De kans om in het ziekenhuis terecht te komen, lijkt bij de Delta-variant tegelijkertijd ook groter. Hoewel het Verenigd Koninkrijk nog niet met overvolle ziekenhuizen kampt, belandt wel een hoger percentage van de besmette mensen in het ziekenhuis. Een onderzoek, gepubliceerd in The Lancet concludeert zelfs dat de kans 85 procent groter is. Tegelijkertijd is dit bij lage aantallen lastiger vast te stellen, schrijft Trouw. Het kan dus ook toeval zijn.

Besmette Britten kunnen hun klachten invoeren in een app en doen dit massaal. Hieruit blijkt volgens The Guardian dat hoofdpijn, keelpijn en een loopneus de meestvoorkomende symptomen van Delta zijn. “Covid gedraagt zich anders, het is meer een vervelende verkoudheid”, zegt onderzoeker Tim Spector tegen de krant. Eerder waren de gebruikelijkste symptomen in het Verenigd Koninkrijk koorts, hoesten, en het verlies van reuk en/of smaak.

Lees ook
Ook kwetsbare kinderen vanaf 12 jaar en ouder krijgen eind juni uitnodiging voor vaccinatieafspraak

Die laatste staat nu niet eens meer in de top tien van veelvoorkomende klachten, schrijft de krant. In Nederland staat het verlies van reuk en/of smaak nu nog wel in de top vijf van symptomen. Het advies van onderzoeker Spector? Laat je eerder testen, ook als je je alleen maar ‘niet zo lekker’ voelt.

Nederland

Volgens OMT-lid Diederik Gommers heeft Nederland drie voordelen ten opzichte van Engeland om de Delta-variant te kunnen bestrijden. Zo is in Nederland goed bron- en contactonderzoek mogelijk door de lage besmettingscijfers, schrijft hij op Instagram. ‘Wel belangrijk dat je je dan laat testen bij klachten.’ Daarnaast hebben hier meer mensen al twee prikken gehad, en heeft Nederland meer mRNA-vaccins – zoals Pfizer/BioNTech – gebruikt. En deze bieden dus meer bescherming tegen de Delta-variant.

Volgens Gommers kunnen we in het najaar ‘kleine uitbraken’ verwachten, maar kunnen we dat door snel te testen indammen. ‘Als we dat doen dan verwacht ik dat de ziekenhuizen en de IC niet snel zullen overlopen.’

Adblock test (Why?)


Dit weten we over de opkomende Delta-variant van het coronavirus - LINDA.
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...