Rechercher dans ce blog

Wednesday, June 2, 2021

Forse stijging in immuniteit: meer dan helft van bloeddonoren heeft corona-antistoffen - Volkskrant

Hans Zaaijer, hoofd van de afdeling Bloedoverdraagbare infectieziekten bij Sanquin. Voor hem een van de machines om corona–antistoffen in het bloed te detecteren. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Hans Zaaijer, hoofd van de afdeling Bloedoverdraagbare infectieziekten bij Sanquin. Voor hem een van de machines om corona–antistoffen in het bloed te detecteren.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Hoe meer mensen antistoffen in het bloed hebben, hoe minder snel het virus kan rondgaan. Sanquin stelt dat als het percentage mensen met antistoffen in het huidige tempo blijft stijgen, er in juli misschien al zoveel immuniteit is bereikt dat de verspreiding van het virus sterk wordt afgeremd.

Groepsimmuniteit

Het RIVM streeft daarbij naar minimaal 70 procent, maar bij Sanquin durven ze geen exact percentage te noemen waarbij groepsimmuniteit dichtbij komt: ‘De mate van immuniteit die nodig is voor groepsimmuniteit hangt ook af van de R-waarde, dus hoe besmettelijk een virus is. Bij de Britse variant (die nu dominant is in Nederland, red.) ligt die waarde ruim 30 procent hoger dan bij de oorspronkelijke mutant. Maar van de Indiase variant weten we het bijvoorbeeld nog niet precies’, aldus een woordvoerder.

Door mutaties blijft virus rondwaren

Hoe reëel de voorspelling is dat het virus in juli al door immuniteit wordt onderdrukt, kan hij dan ook niet zeggen: ‘In ieder geval moet er dan weinig veranderen ten opzichte van de huidige situatie. De vaccinatiecampagne moet blijven lopen en er moeten geen nieuwe varianten opduiken.’ De mutaties zijn voor wetenschappers reden om aan te nemen dat het virus ook ná het bereiken van groepsimmuniteit blijft rondwaren.

Dat vaccinatie een belangrijke factor is in de toegenomen weerstand, blijkt uit het verschil tussen leeftijdsgroepen. Vooral ouderen hebben vaak antistoffen. Onder 70-plussers die bloed doneren, heeft Sanquin in 90 procent van de gevallen bescherming aangetroffen. ‘Vóór de vaccinatiecampagne had nog geen 10 procent antistoffen’, aldus de woordvoerder. In deze leeftijdsgroep heeft ook zo’n 90 procent een eerste prik gehad. Van de zestigers heeft 85 procent antistoffen, van de vijftigers 54 procent.

Sanquin ziet ook een opvallende stijging in de leeftijdscategorie 18 tot 30 jaar, de groep die het vaakst positief test. Hoewel in deze groep nog niet iedereen aan de beurt is voor een prik, is het percentage mensen met antistoffen gestegen van 30 naar 40 procent. Hier is volgens Sanquin waarschijnlijk sprake van een combinatie tussen besmettingen en vaccinatie. In verder onderzoek probeert Sanquin hier onderscheid tussen te maken, door verschillende corona-antistoffen met elkaar te vergelijken.

Het onderzoek van Sanquin, dat wordt uitgevoerd in samenwerking met het RIVM, bestaat uit een wekelijkse steekproef van ongeveer 2.000 bloeddonoren.

Adblock test (Why?)


Forse stijging in immuniteit: meer dan helft van bloeddonoren heeft corona-antistoffen - Volkskrant
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...