Rechercher dans ce blog

Thursday, June 17, 2021

Krijg je bij de deltavariant andere symptomen? - RTL Nieuws

Allereerst: het lijkt er inderdaad op dat als je besmet raakt met de deltavariant (voorheen Indiase variant), dat je dan andere symptomen krijgt dan bij de alfavariant (voorheen Britse variant).

Reukverlies staat nog altijd in de top 5 van coronasymptomen bij het RIVM, maar uit Engeland – waar de deltavariant nu flink rondgaat – komen nu hele andere signalen. Reuk- of smaakverlies haalt daar niet eens de top 10. 

Daarover later meer. Welke symptomen zijn er ook alweer allemaal? Het RIVM doet hier om de paar maanden onderzoek naar. Ze laten twee groepen een vragenlijst invullen: mensen die antistoffen hebben tegen Covid-19 (ook wel de seropositieven genoemd) en mensen die geen antistoffen hebben (de seronegatieven). Zo krijg je een helder beeld.

Hieronder zie je de verschillen tussen deze groepen:

Verlies van geur- of smaak

Je ziet: mensen die corona hebben of hadden, meldden veel vaker dat ze hoofdpijn of een loopneus hadden en/of moesten hoesten.

Opvallender is dat ruim de helft van de mensen een verlies van geur en/of smaakvermogen waarnamen - terwijl dit bij mensen zonder corona nauwelijks werd gemeld. In die zin is geurverlies hét coronasymptoom: bij verlies van geur of smaak zouden alle alarmbellen moeten gaan rinkelen.

Ook in andere onderzoeken zien we telkens dit lijstje opkomen, soms in iets andere volgorde. Toen vorig jaar onder coronapatiënten van 18 Europese ziekenhuizen gevraagd werd naar de symptomen, werd in 70 procent van de gevallen reukverlies genoemd, samen met hoofdpijn het vaakst gegeven antwoord.

'Sleutelsymptoom'

In dit onderzoek viel op dat het verlies van het reukvermogen vooral voorkwam bij mensen die een milde of een matige vorm hadden van corona. Onderzoekers noemden het een 'sleutelsymptoom'.

De reden dat we ons zo richten op dat reukvermogen, is omdat in Engeland dit door patiënten de laatste tijd veel minder vaak als symptoom wordt doorgegeven. "Reukverlies komt niet langer voor in de top 10", zegt professor genetische epidemiologie Tim Spector van King’s College London. Het 'sleutelsyndroom' lijkt dus weg te vallen. Wat zijn dan de klachten die veel genoemd worden?

Hoofdpijn en keelpijn

De wetenschapper maakt dankbaar gebruik van een app die ze in Engeland gebruiken. Miljoenen Britten met corona delen vrijwillig hun ervaringen in de app Zoe.

De gemelde ervaringen zijn nu opeens anders. "Het is niet meer zoals het was", zegt Spector, schrijft the Guardian. "Op nummer één staat nu hoofdpijn, daarna keelpijn, een loopneus en koorts." Hoesten wordt nog steeds als klacht gemeld, maar minder vaak dan voorheen. 

Deltavariant

Het lijkt er volgens Spector op dat dit te maken heeft met de nieuwe variant die in Engeland rond gaat. De deltavariant, voorheen de Indiase variant genoemd, is in Engeland verantwoordelijk voor 90 procent van de besmettingen. Het wordt allemaal bijgehouden via zogeheten sequence-onderzoek: onder positief getesten wordt steekproefsgewijs de genetische code van het het virus bekeken. Dit gebeurt zowel in Engeland als in Nederland.

De zorgen om de deltavariant zijn groot. Dit type verspreidt zich 50 procent sneller dan de alfavariant, ook wel Britse variant. Verder blijken mensen met één prik van bijvoorbeeld Pfizer of AstraZeneca nog te weinig beschermd. Mensen die besmet raken met de deltavariant zouden twee keer zo'n grote kans hebben om in het ziekenhuis te belanden.

En de zorgen zijn nu dus extra groot omdat de klachten opeens anders zijn. Het zijn symptomen die ook voorkomen bij een gewone verkoudheid, waardoor het gevaar is dat deze symptomen als onschuldig worden gezien. "Mensen denken misschien dat ze gewoon een soort seizoensverkoudheid hebben. Ze gaan nog steeds naar feestjes…", zegt professor Spector.

Deltavariant in Nederland

Uit het laatste sequence-onderzoek in Nederland lijkt de deltavariant nog weinig voor te komen. Van de 610 onderzochte monsters waren 7 toe te schrijven aan de deltavariant. Let wel: het gaat om gegevens van de laatste week in mei. De vrees is dat de variant inmiddels hard rondgaat.

Dat zou bijvoorbeeld in Nijmegen het geval kunnen zijn. In één week tijd werden hier 205 jongeren tussen de 15 en 19 jaar positief getest op het coronavirus na een bezoek aan Spanje of Portugal, meldt de Gelderlander. In de weken daarvoor ging het nog om enkele gevallen.

Het RIVM noemt het 'een redelijke kans' dat die jongeren besmet zijn met de deltavariant omdat in die gebieden ook veel vakantievierende Britse jongeren zijn.

Het RIVM roept daarom jongeren tussen de 17 en 24 jaar op om, als ze in Portugal of de Spaanse eilanden zijn geweest, na thuiskomst uit voorzorg een test te doen bij de GGD, ook als ze geen klachten hebben. 

Adblock test (Why?)


Krijg je bij de deltavariant andere symptomen? - RTL Nieuws
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...