Rechercher dans ce blog

Thursday, June 24, 2021

LIVE | 'Coronavirus kan hersencellen infecteren' | Binnenland | Telegraaf.nl - Telegraaf.nl

Alweer duizenden mensen hebben sinds donderdag 08.00 uur het speciale telefoonnummer gebeld voor een prik met het coronavaccin van Janssen. Het is ontzettend druk, aldus de GGD, maar de lijn ligt niet plat. Er worden volop afspraken gemaakt, aldus een woordvoerster.

Het nummer, 0800-1295, was woensdag nauwelijks bereikbaar door de grote belangstelling. Ook nu moeten mensen waarschijnlijk soms meerdere pogingen doen om contact te krijgen.

Het is woensdag, de eerste dag dat het kon, 78.000 mensen gelukt een afspraak te maken voor een prik met het coronavaccin van Janssen. Het telefoonnummer kreeg 5,3 miljoen telefoontjes van 222.000 bellers. Dat betekent dat de gemiddelde beller ruim twintig keer heeft geprobeerd een medewerker van het callcenter aan de lijn te krijgen.

De eerste mensen die een afspraak hebben gemaakt, worden vrijdag gevaccineerd. Met die ene prik zijn ze klaar. Met andere vaccins hebben mensen twee inentingen nodig.

10.00 uur - ’Corona kan hersencellen infecteren’

Het coronavirus kan hersencellen infecteren, maar de overdracht van het virus tussen de cellen stopt snel waardoor de schade beperkt blijft. Niettemin leidt de infectie tot een ontstekingsreactie die mogelijk bijdraagt aan de neurologische en psychische klachten waarmee veel mensen kampen die corona hebben (gehad). Dat meldt het Erasmus MC, dat onderzoek heeft gedaan.

Er is al langer sprake van dat Covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt, invloed heeft op de hersenen. Patiënten kregen te maken met een verminderd geheugen, met hoofdpijn en soms zelfs met psychoses en ontsteking van het hersenweefsel (encefalitis). Ook ruiken lukt (ex-)coronapatiënten nogal eens minder goed.

De onderzoekers zagen dat de infectie leidt tot een reactie van de cytokines, de boodschappers tussen de afweercellen. Die kunnen een rol spelen bij lokale ontstekingen. „Het feit dat SARS-CoV-2 mogelijk wel de hersenen kan binnendringen via de reukzenuw en lokaal cellen kan infecteren wat weer leidt tot een ontstekingsreactie, kan zeker bijdragen aan neurologische klachten”, zegt Debby van Riel van de afdeling Virologie van het Erasmus MC.

Mogelijk speelt ook het immuunsysteem een rol bij de de hersengerelateerde klachten. Om daarachter te komen is meer onderzoek nodig, zegt onderzoeker Femke de Vrij van de afdeling Psychiatrie. „We hebben het virus nu gevolgd in de cellen over een korte periode. Ook hebben we alleen gekeken naar een beperkt aantal soorten hersencellen.”

09.00 - Britse regering komt met top vanwege lage vaccinatiegraad

De Britse regering maakt zich zorgen over de vaccinatiebereidheid in hoofdstad Londen en belegt daarom een speciale vaccinatietop. Daar gaan gezondheidsexperts en gezaghebbende figuren uit de gemeenschap vrijdag overleggen over maatregelen.

Verantwoordelijk minister Nadhim Zahawi zegt dat de overheid meer gaat doen om vaccintwijfelaars te overtuigen. Daarbij gaat speciale aandacht uit naar mensen van Afrikaanse en Aziatische komaf. „Vaccineren is onze weg uit de pandemie.”

Het baart de regering zorgen dat miljoenenstad Londen achterloopt in de vaccinatiecijfers. Zo’n 60 procent van de Londenaren heeft volgens de laatste regionale statistieken minstens één dosis gehad van een coronavaccin. Dat percentage ligt in zeven andere Engelse regio’s op 73 tot 79 procent.

Zahawi stelt dat al het nodige is gedaan om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. Mensen kunnen hulp krijgen bij het maken van een prikafspraak en er rijden speciale vaccinatiebussen rond. De minister zei dat ook mensen worden ingeënt in „kerken, synagogen, gurdwaras en tempels.”

07.00 - Recordaantal nieuwe gevallen in Brazilië

In Brazilië is een recordaantal van 115.228 coronabesmettingen in één etmaal geregistreerd. In de afgelopen 24 uur zijn daarnaast 2392 overlijdens als gevolg van Covid-19 geregistreerd, meldt het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid.

Het Zuid-Amerikaanse land met 212 miljoen inwoners heeft na de Verenigde Staten het hoogste aantal coronadoden ter wereld; ongeveer 507.000. Qua aantal besmettingen staat Brazilië op de derde plek na de VS en India. In totaal is het coronavirus in Brazilië al bij ruim 18 miljoen personen vastgesteld.

Momenteel vindt het voetbaltoernooi Copa América plaats in Brazilië, ondanks verzet en protest van de lokale bevolking. Maandag werd duidelijk dat er al zeker 140 betrokkenen bij het toernooi positief hebben getest op het virus. Brazilië kreeg de organisatie pas op het laatste moment toegewezen, nadat Colombia en Argentinië waren afgehaakt.

00.40 - VK meldt hoogste aantal besmettingen sinds begin februari

Het Verenigd Koninkrijk telde woensdag 16.135 nieuwe besmettingen met het coronavirus. Dat is het hoogste dagcijfer sinds begin februari. Maandag en dinsdag werden respectievelijk 10.633 en 11.625 gevallen geregistreerd.

De Delta-variant, die voor het eerst in India werd vastgesteld, is in het Verenigd Koninkrijk dominant en verantwoordelijk voor het toegenomen aantal infecties. Deze zou 40 tot 60 procent besmettelijker zijn dan de Alfa-variant, die voorheen overheersend was. Sinds begin mei testen steeds meer Britten positief op het virus.

Het Verenigd Koninkrijk worstelde begin dit jaar nog met een zware coronagolf. Op het hoogtepunt werden meer dan 80.000 besmettingen per dag gemeld, maar de autoriteiten wisten de cijfers omlaag te krijgen met strenge maatregelen en een hoog vaccinatietempo. Door de afname konden er beperkingen worden opgeheven, maar toekomstige versoepelingen komen in gevaar nu het aantal besmettingen blijft stijgen.

23.22 - Delta-variant rukt op: binnenkort 90 procent in Europese Unie

De Delta-variant van het coronavirus rukt snel op in de Europese Unie en enkele buurlanden. De variant, die in India werd ontdekt, zal eind augustus verantwoordelijk zijn voor 90 procent van alle nieuwe coronabesmettingen, verwacht de Europese gezondheidsinstantie ECDC in Stockholm.

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding benadrukt dat de Delta-variant besmettelijker is dan andere varianten, zoals de Alfa-variant uit Groot-Brittannië, die nog overheerst. Het is zeer waarschijnlijk dat de Delta-variant deze zomer op grote schaal zal circuleren, vooral onder jongere personen die niet worden gevaccineerd, aldus de ECDC. Dit zou een risico kunnen vormen voor kwetsbaardere personen om besmet te raken, ernstig ziek te worden of te overlijden als die niet volledig zijn gevaccineerd.

Luister de podcast ’Het land van Wierd Duk’ hier, hieronder, of natuurlijk via Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify en alle andere podcast apps:

Lunch Update

Dagelijks tijdens de lunch een update van het belangrijkste nieuws.

Adblock test (Why?)


LIVE | 'Coronavirus kan hersencellen infecteren' | Binnenland | Telegraaf.nl - Telegraaf.nl
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...