Rechercher dans ce blog

Tuesday, June 22, 2021

Nieuw voedingsadvies voor zwangere vrouwen: 'Eet niet te veel soja' - LINDA.

En dat wil je voorkomen. Dat doe je simpelweg door niet te veel soja te eten. Er bestaat echter geen Europees advies over hoeveel je van deze stof maximaal binnen zou mogen krijgen. Wel heeft Frankrijk nu, voor hun eigen inwoners, een bovengrens ingesteld; de Franse overheid raadt aan om per dag niet meer dan 1 milligram per kilo lichaamsgewicht van deze stof in te nemen.

Nederland heeft besloten om deze bovengrens over te nemen voor zwangere vrouwen. Waar de bovengrens in Frankrijk dus geldt voor de hele bevolking, hoeven in Nederland alleen zwangere vrouwen te letten op de hoeveelheid isaflavon die zij binnenkrijgen – vooral via sojaproducten, dus.

Ook het gebruik van supplementen met zogeheten fyto-oestrogenen wordt afgeraden tijdens de zwangerschap, omdat ook daar veel isoflavonen in zitten.

Sojaproducten skippen?

Dat betekent echter niet dat zwangere vrouwen (bijna) geen soja meer mogen eten; zij kunnen dagelijks nog behoorlijk wat sojaproducten eten en drinken om onder de grens te blijven. Wie 64 kilo weegt, kan bijvoorbeeld veilig 310 gram tofu eten, of 230 gram sojabonen, of 610 milliliter sojayoghurt.

Het advies is dan ook vooral van belang voor vrouwen die veganistisch eten, een traditioneel Zuid-Aziatisch voedingspatroon aanhouden of een lactose-intolerantie hebben en veel zuivelvervangers op basis van soja gebruiken. Zij lopen de grootste kans om de nieuw vastgestelde grens te overschrijden.

Foliumzuur

Veel adviezen voor zwangere vrouwen blijven verder onveranderd. Zo raadt men alcoholgebruik en het eten van lever af. Belangrijke dingen om op te letten, zijn daarnaast het slikken van foliumzuur en vitamine D.

“Dit is niet nieuw, maar het blijkt dat veel zwangere vrouwen dit niet doen of bijvoorbeeld te laat starten met foliumzuur”, aldus de Gezondheidsraad. Die raadt vrouwen aan om al vier weken voor de conceptie te beginnen met het innemen van 400 microgram foliumzuur per dag en daarmee door te gaan tot de tiende week van de zwangerschap.

Belangrijke adviezen zijn verder om goed op hygiëne te letten, niet meer dan twee koppen koffie per dag te drinken, geen aangebakken voedsel te eten, twee keer per week vis te eten en niet te veel zoethout en bepaalde kruidentheesoorten te consumeren. Van belang is ook dat voeding voldoende calcium, jodium en ijzer bevat.

Lees ook
Sanne Vogel over veganistisch eten tijdens zwangerschap: ‘Mijn gynaecoloog was er geen fan van’

Adblock test (Why?)


Nieuw voedingsadvies voor zwangere vrouwen: 'Eet niet te veel soja' - LINDA.
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...