- Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt verder
- Jongerencampings delen zelftests uit en gratis watertaxi voor jonge coronapatiënten
- Vaccinoloog optimistisch: ’Mogelijk geen nieuwe grote varianten meer’
Alle pas gevaccineerde Amerikanen zouden 100 dollar (ongeveer 85 euro) moeten krijgen. De Amerikaanse president Biden roept de autoriteiten in het land op dat bedrag te verstrekken aan iedereen die zich laat prikken tegen het coronavirus.
Volgens het ministerie van Financiën gaat het om een „extra stimulans” om ervoor te zorgen dat het aantal ingeënte mensen stijgt. Het geld kan vloeien uit een speciale pot van 350 miljard dollar voor coronahulp aan onder meer de Amerikaanse staten en gemeenten.
Onlangs werd al bekend dat de stad New York vanaf vrijdag een beloning van 100 dollar biedt om burgers over te halen zich te laten vaccineren tegen Covid-19. Ook de Amerikaanse metropool hoopt daarmee het percentage ingeënten op te krikken, nu het aantal besmettingen met het coronavirus weer stijgt. Het geld voor de eerste prik krijg je bij vaccinatiecentra die door de stad worden gerund.
19.13 - Ruim 90 procent donoren heeft antistoffen tegen corona in bloed
Van de Nederlandse bloeddonoren heeft nu 93 procent antistoffen tegen het coronavirus in het bloed, meldt bloedbank Sanquin. Het overgrote deel van die antistoffen werd door vaccinatie verkregen.
Antistoffen zitten ook in het bloed als iemand een coronabesmetting heeft doorgemaakt. Sanquin kan met testen vaststellen of de antistoffen tegen het virus voortkomen uit vaccinatie of uit besmetting
De vaccinatiestrategie is duidelijk terug te zien in de stijging van de antistoffen bij steeds jongere donors. Van half april tot half juli steeg het aantal donors met antistoffen elke week, met gemiddeld 5 procent per week. Vanaf half juni ziet de bloedbank ook de donors onder de 30 jaar met antistoffen snel stijgen.
Bij de donors boven de 30 jaar lijkt inmiddels een - mooi hoog - plafond te zijn bereikt, de toename van antistoffen gaat daar nog maar met kleine stapjes. De paar procent donors zonder corona-antistoffen betreft mensen die zich niet hebben laten vaccineren, en ook geen infectie hebben gehad. Bij een heel klein deel kunnen de antistoffen zijn weggezakt.
Sanquin-viroloog Hans Zaaijer benadrukt het belang van een evenwichtige spreiding van die vaccinaties. „Een gemiddeld hoog percentage mensen met antistoffen betekent nog niet dat dat overal in Nederland even hoog is, en de bescherming tegen het virus overal voldoende is. Mensen zonder antistoffen lopen nog steeds risico.”
18.50 - Portugal neemt zondag afscheid van avondklok
Portugal schaft zondag de avondklok af en schrapt dan ook de beperkingen voor de openingstijden in de horeca en de detailhandel. Dat is volgens premier Antonio Costa mogelijk nu ongeveer de helft van de Portugese bevolking volledig is gevaccineerd.
Daarnaast vervalt ook de oproep tot thuiswerken. De premier maakte de versoepelingen van de coronamaatregelen bekend op een persconferentie. „Maar we kunnen niet het feit negeren dat het coronavirus blijft circuleren”, benadrukt hij. „De pandemie is niet verdwenen.”
Costa zei ook dat in september de mondkapjesplicht op drukke buitenlocaties wordt opgeheven. Nog een maand later mogen nachtclubs en kroegen weer open, voor het eerst sinds maart vorig jaar. Bezoekers moeten wel in het bezit zijn van de EU-erkende coronapas of een negatieve testuitslag.
De avondklok van 23.00 en 05.00 uur geldt momenteel alleen in regio’s waar het risico op besmetting met het coronavirus groot is.
17.30 - Langer avondklok in Salou, Sitges en Barcelona
Pech voor vakantievierende nachtbrakers in de Spaanse regio Catalonië. In de strijd tegen corona wordt in populaire badplaatsen als Salou en Sitges en in de hoofdstad Barcelona de avondklok verlengd, voor de tweede keer.
Een rechtbank in Catalonië keurde het verzoek van de regionale regering goed om in 163 gemeenten de spertijd tussen 01.00 en 06.00 uur opnieuw te verlengen, tot en met volgende week vrijdag. De maatregel, bedoeld om de jongste besmettingsgolf in te dammen, was medio juli opgelegd.
Eerder had de regio al andere maatregelen getroffen, zoals het beperken van bijeenkomsten in het openbaar en privé tot tien personen. De toename van het aantal infecties heeft de Catalaanse ziekenhuizen onder druk gezet. In de regio is 45 procent van de bedden bezet door Covid-19-patiënten, vergeleken met 17 procent nationaal.
Ook andere regio’s, zoals Andalusië in het zuiden en de Balearen in de Middellandse Zee (Mallorca, Ibiza), beperkten onlangs het nachtleven om de stijging van het aantal infecties door de zeer besmettelijke Delta-variant van het virus tegen te gaan.
15.45 - Israël biedt ouderen derde vaccinatie aan
Israël gaat 60-plussers vanaf zondag de mogelijkheid geven zich een derde keer te laten inenten met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Het vaccinatiecomité van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid heeft daar groen licht voor gegeven, berichten Israëlische media. Israël is daarmee voor zover bekend het eerste land dat ouderen zo’n derde prik geeft.
Mensen krijgen normaliter twee prikken met het coronavaccin. Commissieleden konden het naar verluidt niet eens worden over de leeftijd waarop mensen in aanmerking komen voor de extra dosis: 60, 65 of 70. Daarom kreeg een topbestuurder van het ministerie van Volksgezondheid daar het laatste woord over.
Die bestuurder kondigde volgens nieuwssite The Times of Israël aan dat het gaat om 60-plussers. Ook maakte hij bekend dat er minstens vijf maanden moet zitten tussen de tweede en derde prik.
Israël gaat vanaf volgende maand ook kwetsbare kinderen in de leeftijdsgroep van 5 tot en met 11 jaar vaccineren tegen het coronavirus. Het gaat om kinderen die door hun gezondheidstoestand een risico lopen op ernstige complicaties na een besmetting met het virus. Ze krijgen een Pfizer/BioNTech-dosis van 0,1 milliliter, drie keer minder dan de standaardvaccinatie.
Het land behoort wereldwijd tot de koplopers op vaccinatiegebied, maar heeft toch te maken met een snelle verspreiding van de Delta-variant. Er raken vooral veel ongevaccineerde jongeren besmet, maar het komt volgens de krant The Jerusalem Post ook steeds vaker voor dat ouderen die vijf tot zes maanden geleden zijn ingeënt toch weer positief testen.
De autoriteiten hebben ook het zogeheten ’Groene Pas’-programma heringevoerd. Mensen van 12 jaar of ouder moeten als ze naar locaties met meer dan 100 mensen gaan kunnen aantonen dat ze zijn gevaccineerd, zijn hersteld van het virus of in de afgelopen 72 uur negatief hebben getest. Zo’n bewijs kan bijvoorbeeld nodig zijn bij sportevenementen, in restaurants of in gebedshuizen.
14.35 - ’Superspreader veroorzaakte corona-uitbraak in club Aspen Valley’
Er zijn sterke aanwijzingen dat een zogenoemde superspreader, die besmet was met de deltavariant van het coronavirus, de uitbraak in club Aspen Valley in Enschede heeft veroorzaakt. Dat komt naar voren uit het uitgebreide onderzoek dat de GGD Twente en de gemeente Enschede hebben gedaan toen in elk geval 195 van de zeshonderd gasten van Aspen Valley besmet raakten na een bezoek aan de club op 26 juni.
Aspen Valley was het eerste bedrijf in Nederland dat voor een forse clusterbesmetting zorgde nadat de regels voor de nachthoreca waren versoepeld. Na meer corona-uitbraken zijn die regels weer teruggedraaid tot in elk geval 13 augustus. Het onderzoek van de GGD en Enschede wijst uit dat Aspen Valley de toegangscontrole goed op orde had en dat het bedrijf geen blaam treft, aldus een woordvoerder van de gemeente.
Een superspreader draagt veel virusdeeltjes bij zich en kan in korte tijd een zaal vol mensen besmetten. De bezoeker van Aspen Valley had een geldig testbewijs bij zich, maar bleek later besmet met de Delta-variant. Die is besmettelijker dan het gewone coronavirus. Bovendien wordt er in een club luidkeels meegezongen en geschreeuwd om boven de muziek uit te komen en staan mensen dicht op elkaar, aldus de GGD, waardoor het virus zich snel kon verspreiden.
Enschede sloot de club toen de uitbraak aan het licht kwam. De GGD heeft uitgebreid bron- en contactonderzoek gedaan, een laboratoriumanalyse van de coronavariant gemaakt en er is ventilatie-onderzoek in de club gedaan. Niet duidelijk is of de veroorzaker van de uitbraak legaal of illegaal aan een geldig testbewijs is gekomen. „De landelijke discussie over de periode van 40 uur tussen testen en toegang laat zien dat ook bij zorgvuldige toegangscontrole niet kan worden uitgesloten dat er een (onbewust) besmette bezoeker kan binnenkomen”, benadrukt de gemeente. Als de nachthoreca op dit moment niet gesloten was, zou Aspen Valley de deuren weer mogen openen.
14.00 - Nederland blijft zoals verwacht rood op Europese coronakaart
Nederland kleurt wederom rood op de nieuwe kaart van coronagevallen in Europa. Dat viel ook te verwachten, aangezien veel mensen de afgelopen twee weken positief zijn getest. Landen kunnen dat mogelijk zien als een reden om reisbeperkingen voor Nederlandse toeristen in stand te houden. Limburg is als enige provincie van kleur veranderd, van rood naar donkerrood.
Het Europese gezondheidsinstituut ECDC baseert de coronakaart op het aantal besmettingen en percentage positieve tests in de afgelopen twee weken. Landen gebruiken de kaart bij het vaststellen van hun coronabeleid. Maar ze mogen zelf bepalen wat zij doen met het gegeven dat een regio groen, oranje, rood of donkerrood kleurt. Duitsland voerde vorige week nog strengere regels in voor Nederlandse toeristen. Dat moet helpen voorkomen dat de Delta-variant van het coronavirus voet aan de grond krijgt in Duitsland.
Sinds anderhalve week is het aantal gevallen van Covid-19 in Nederland aan het dalen. Desondanks is geen enkele provincie oranje of groen geworden op de coronakaart. Het ECDC baseert deze kleurcodes namelijk op gegevens van de afgelopen twee weken. Daarom heeft het instituut de recente piek in het aantal positieve tests nog meegenomen in zijn berekeningen. Volgende week telt deze golf niet meer mee en veranderen delen van Nederland mogelijk weer van kleur. Dat kan vervolgens aanleiding zijn voor Europese landen om reisbeperkingen voor Nederlanders te versoepelen.
13.15 - Studie: één prik voorkomt vaak ernstige ziekte door deltavariant
De coronavaccins van Pfizer/BionTech, Moderna en AstraZeneca beschermen de meeste mensen al na één prik tegen ernstige ziekte door het coronavirus. Canadees onderzoek duidt erop dat dit ook geldt voor de deltavariant. Het vaccin van Moderna kwam volgens een voorpublicatie van de studie als beste naar voren. Waar het gaat om het voorkomen van ziekenhuisopname of overlijden door de deltavariant, die in Nederland het meest voorkomt, is één dosis van dit vaccin volgens de berekeningen van de wetenschappers gemiddeld 96 procent effectief.
Daar zit wel wat onzekerheid in: het werkelijke cijfer ligt hoogstwaarschijnlijk ergens tussen de 72 procent en de 99 procent. Een vrij grote marge houden de onderzoekers ook aan voor de andere vaccins. Bij AstraZeneca komen ze uit op een 88 procent (tussen de 60 en 96 procent) lagere kans op overlijden of ziekenhuisopname na één dosis, bij Pfizer/BioNTech op 78 procent (tussen de 65 procent en 86 procent).
In totaal analyseerden de onderzoekers gegevens van ruim 400.000 Canadezen die zich op het virus lieten testen tussen december 2020 en eind mei van dit jaar. Van die mensen raakten er bijna 41.000 besmet met een „zorgwekkende” coronavariant. De deltavariant, die pas later echt in opmars kwam, werd bij iets minder dan duizend mensen aangetroffen. Dat relatief lage aantal is wel een kanttekening bij de resultaten.
Het vaccin van Moderna is na één prik ook het beste in het puur voorkomen van een besmetting met de deltavariant. De onderzoekers komen uit op een effectiviteit van 72 procent (tussen de 57 en 82 procent). Dat is wel beduidend lager dan bij de alphavariant, waar de bescherming ongeveer 83 procent bedroeg. De effectiviteit van een shot Pfizer/BioNTech is volgens dit onderzoek 56 procent (tussen de 45 en 64 procent), AstraZeneca zit er tussenin met 67 procent.
Mensen die volledig zijn gevaccineerd, zijn met Pfizer/BioNTech 87 procent beschermd tegen besmetting met de deltavariant. Voor de andere twee vaccins konden de onderzoekers nog geen percentage geven. Dat komt doordat in de onderzochte groep mensen helemaal niemand die daar twee prikken van had gekregen besmet raakte met de deltavariant. Ook de mate waarin de vaccins na twee prikken bescherming geven tegen overlijden en ziekenhuisopname konden de onderzoekers niet bepalen bij gebrek aan gegevens.
De onderzoekers zijn onder meer verbonden aan onderzoeksinstituut ICES, dat is gespecialiseerd in de analyse van data uit de gezondheidszorg, en de universiteiten van Toronto en Ottawa. Ze hebben hun onderzoeksresultaten alvast op de zogeheten preprintserver MedRxiv gezet. Die moeten nog kritisch worden beoordeeld door vakgenoten, voordat ze in een wetenschappelijk tijdschrift worden gepubliceerd.
11.33 - Gevaccineerde die positief test houdt zijn groene vinkje
Wie eenmaal zijn vaccinatiebewijs heeft opgevraagd in de CoronaCheck-app, houdt het groene vinkje, ook als hij positief is getest. Met die QR-code kan hij vervolgens op vakantie of een evenement bezoeken, terwijl hij besmet is met corona, schrijft de Volkskrant.
Het ministerie van Volksgezondheid is op de hoogte van deze tekortkoming in het systeem en beraadt zich op maatregelen.
De kans dat gevaccineerden besmet raken met het coronavirus is een stuk kleiner na de beschermende prikken, maar het is nog steeds mogelijk. Ze kunnen positief testen op corona en het virus doorgeven. Maar als ze dan besmet blijken te zijn, blijft de controleur van hun gedownloade QR-code in de CoronaCheck-app een groen vinkje zien. De positieve test heeft dan geen invloed op hun vaccinatiebewijs.
11.13 - ’Opnames coronapatiënten zet nog geen extra druk op normale zorg’
Dat er meer coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen worden opgenomen, lijkt nog geen effect te hebben op de doorgang van de zogeheten kritieke planbare zorg. Dat is zorg die binnen zes weken moet worden geleverd om gezondheidsschade te voorkomen. „De capaciteit hiervoor in de ziekenhuizen blijft stabiel”, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Net als twee weken geleden geeft 92 procent van de ziekenhuizen aan deze zorg volledig volgens planning te kunnen leveren. De resterende 8 procent van de ziekenhuizen zegt de kritieke planbare zorg slechts deels volgens planning te kunnen leveren. Het gaat om vier ziekenhuizen.
De afgelopen tijd hebben ziekenhuizen met zorgverzekeraars plannen gemaakt om na de zomervakantie te starten met het verlenen van inhaalzorg. „Het is essentieel dat hierbij oog blijft voor het herstel van zorgprofessionals en ingezet wordt op de principes van passende zorg”, aldus de NZa.
09.00 - Ziekteverzuim zorgsector gestegen in tweede kwartaal: ’Corona doet schepje bovenop’
Het ziekteverzuim in de Nederlandse zorgsector is in het tweede kwartaal van dit jaar gestegen naar 6,97 procent, meldt kennisnetwerk Vernet. In dezelfde periode vorig jaar was dat 6,66 procent.
Het hoge verzuimpercentage komt volgens de organisatie doordat werknemers zich steeds langer ziek melden. „Wie zich in de zorg ziek meldt, blijft nu gemiddeld langer dan één maand thuis”, aldus Vernet. Het is niet zo dat zorgmedewerkers zich vaker ziek melden. In het tweede kwartaal heeft 22 procent van de medewerkers zich ziek gemeld, wat gebruikelijk is voor deze periode.
In de sectoren ziekenhuizen, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg is het verzuimpercentage gestegen ten opzichte van een jaar geleden. In de verzorging, verpleging, thuiszorg bleef het nagenoeg gelijk.
Het ziekteverzuim in de zorg stijgt volgens Vernet al jaren. „Corona deed er in 2020 nog een extra schepje bovenop en de stijgende lijn die is ingezet in 2014, wordt stevig doorgezet.”
07.59 - Strengere lockdown rond Sydney na recordaantal besmettingen
De bevolkingsrijkste deelstaat van Australië heeft na een wekenlange lockdown in en rond Sydney toch weer een recordaantal nieuwe coronabesmettingen gemeld. De Australische omroep ABC bericht dat de lockdownmaatregelen in delen van New South Wales nu verder worden aangescherpt.
In de deelstaat, waar zich de miljoenenstad Sydney bevindt, is bij nog eens 239 mensen vastgesteld dat ze het virus lokaal hebben opgelopen. Het gaat om de grootste stijging sinds het begin van de pandemie. Sydney en omliggende gebieden zitten inmiddels al meer dan een maand in lockdown. Het lukt de autoriteiten maar niet om een uitbraak van de besmettelijke Delta-variant onder controle te krijgen.
De deelstaat had de lockdown al verlengd tot eind augustus en komt nu met extra maatregelen. Die gaan gelden in acht zwaar getroffen gebieden. Mensen hadden al een geldige reden nodig om hun huis te verlaten en krijgen nu ook opdracht altijd een mondkapje te dragen als ze de deur uitgaan. Ook moeten ze in principe binnen 5 kilometer van hun woning blijven.
De politiechef van de deelstaat kondigde aan dat duizenden extra agenten worden ingezet om te controleren of mensen zich aan de aangescherpte regels houden. De boete voor personen die de mondkapjesplicht overtreden is volgens ABC verhoogd van 200 Australische dollar naar 500 Australische dollar, omgerekend 311 euro.
Het 25 miljoen inwoners tellende Australië wist het coronavirus vorig jaar nog grotendeels buiten de deur te houden, onder meer door de grens grotendeels te sluiten. Er zijn ruim 33.000 besmettingen gemeld en minder dan 1000 patiënten overleden. De bestrijding van de Delta-uitbraak wordt nu gehinderd doordat het vaccineren er maar moeizaam van de grond komt.
05.31 - 130 besmette bezoekers festival Verknipt kwamen door controle
Zeker 130 van de 1100 bezoekers die begin juli na het technofestival Verknipt positief testten op het coronavirus, zijn besmet en wel door de controle gekomen. Dit concludeert de GGD regio Utrecht, de enige GGD die nog volledig bron- en contactonderzoek doet, schrijft de Volkskrant.
Van de ruim 20.000 bezoekers van dit tweedaagse technofestival in Utrecht testten er naderhand 1100 positief. Aan de hand van de Utrechtse data concludeert arts infectieziektebestrijding Putri Hintaran van de GGD regio Utrecht dat deze uitzonderlijk grote virusuitbraak niet is veroorzaakt door een enkele ’superspreader’. Zo’n 34 procent, oftewel een derde van de door de Utrechtse GGD onderzochte besmette bezoekers, was volgens haar hoogstwaarschijnlijk al besmet bij aankomst op het festivalterrein.
De casus toont hoe kwetsbaar het werken met toegangstesten is, zelfs met strikt toezicht. Voor grootschalige fraude met testtoegangsbewijzen vond de GGD geen aanwijzingen. Waarschijnlijker is, dat door de lange geldigheid van een negatieve sneltest, destijds 40 uur, veel festivalgangers niet wisten dat ze het virus met zich meedroegen.
04.09 - Janssen-vaccin mag langer in de koelkast bewaard worden
Het Janssen-vaccin van farmaceut Johnson & Johnson mag van de Amerikaanse gezondheidswaakhond FDA langer bewaard blijven. Tot nu toe adviseerde de autoriteit om het coronavaccin maximaal 4,5 maand in de koelkast te bewaren bij een temperatuur van tussen de 2 en 8 graden Celsius, dat is inmiddels verlengd naar zes maanden.
Het besluit van de gezondheidswaakhond geldt ook met terugwerkende kracht voor Janssen-vaccins die inmiddels al 4,5 maand oud zijn. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) adviseert vooralsnog om het vaccin maximaal drie maanden in de koelkast te bewaren. In de vriezer, bij temperaturen van -25 tot -15 graden Celsius, kan het vaccin volgens de EMA twee jaar bewaard worden.
03.31 - Nederland blijft donkerrode vlek op Europese coronakaart
Nederland blijft voorlopig hoogstwaarschijnlijk een rode vlek op de kaart van coronagevallen in Europa. De landen om ons heen zijn overwegend groen en oranje, wat betekent dat daar minder mensen positief testen. Het gevolg kan zijn dat die landen vasthouden aan de reisbeperkingen die ze hebben ingevoerd voor Nederlandse vakantiegangers.
De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee weken en naar het percentage positieve tests. Landen gebruiken die kaart om hun regels op af te stemmen. Zo besloot Duitsland vorige week om de regels voor Nederlanders aan te scherpen. Dat moet de zeer besmettelijke Delta-variant van het coronavirus zo veel mogelijk buiten de deur houden.
Bij de kaart van vorige week gingen de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel van rood naar donkerrood. Groningen stond al op dat hoogste niveau en bleef daar staan. Zeeland, Limburg, Drenthe, Friesland en Flevoland bleven op rood staan. Dat is het een na hoogste niveau.
Het aantal coronagevallen in Nederland begon anderhalve week geleden te dalen. Omdat het ECDC kijkt naar de cijfers over de laatste twee weken, telt de piek van deze golf nog net mee voor de kaart van donderdag. Die hoge cijfers vallen weg bij de kaart van volgende week. Dan zouden de kleuren voor Nederland kunnen veranderen, met als gevolg dat andere landen misschien beslissen om de regels voor Nederlandse vakantiegangers iets te versoepelen.
Behalve Nederland zijn ook vakantiebestemmingen als Spanje, Portugal en Luxemburg helemaal rood. Griekenland is grotendeels oranje, maar Kreta is donkerrood. Frankrijk, België en Denemarken zijn overwegend oranje. Landen als Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen, Noorwegen en IJsland zijn helemaal groen. Dat betekent dat zij de corona-uitbraak vooralsnog onder controle hebben.
03.16 - Artsen bezorgd over gezondheid ouderen door isolatie
Klinisch geriaters, specialisten voor kwetsbare ouderen, zien meer patiënten die in de problemen komen omdat ze nog steeds de deur niet uit durven. Ze zijn volledig gevaccineerd, maar houden de angst om besmet te raken. Daardoor komen ouderen steeds vaker in de knel door eenzaamheid of lichamelijke problemen, aldus specialisten in het AD.
„We zien mensen met beginnende dementie die heel hard achteruit zijn gegaan en naar een verpleeghuis moeten. Ouderen die minder bewegen, een slechtere balans hebben, vallen en iets breken”, beschrijft Arend Arends, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG). En dus luidt de boodschap: pak de dagelijkse activiteiten van vóór corona voorzichtig weer op.
De klinisch geriaters willen zeker niet beweren dat ouderen geen enkel risico lopen op corona. Ze stellen dat het belangrijk blijft om afstand te houden.
Lees hieronder de liveblog van gisteren.
Adblock test (Why?)
LIVE | Ruim 90 procent donoren heeft antistoffen tegen corona in bloed - Telegraaf.nl
Read More