Rechercher dans ce blog

Saturday, July 31, 2021

'Gevaccineerden kunnen net zo besmettelijk zijn als ongevaccineerden' - Joop

De New York Times meldt op basis van tot nu toe ongepubliceerde Amerikaanse overheidsgegevens over een uitbraak in een badplaats op het schiereiland Cape Cod in Massachusetts dat gevaccineerden veel besmettelijker zijn dan gedacht. De onthulling zou, indien juist, de plannen voor een ‘terugkeer naar normaal’ na volledige vaccinatie torpederen.

Het Amerikaanse RIVM, Centers for Disease Control and Prevention (CDC), heeft bekendgemaakt dat gevaccineerden die eenmaal toch besmet raken, het virus vervolgens mogelijk net zo hard verspreiden als ongevaccineerden. Tot nu toe werd aangenomen dat het besmettingsrisico bij gevaccineerden aanzienlijk lager ligt. Op basis daarvan kennen gevaccineerden in veel landen meer vrijheden dan hun ongevaccineerde en ongeteste medeburgers.

De vaccins blijven een krachtig middel om te voorkomen dat de gevaccineerden ernstig ziek worden of sterven na besmetting met het coronavirus. Dat staat nog steeds als een paal boven water. Maar in tegenstelling tot wat eerder werd gedacht zijn gevaccineerden niet veiliger voor hun omgeving. Dat maakt het noodzakelijk het versoepelen van beschermingsmaatregelen te heroverwegen. In de VS krijgen op basis van de eerste onderzoeksresultaten gevaccineerden al het advies in binnenruimtes weer mondmaskers te dragen. Nu wordt overwogen zelfs gebieden waar amper besmettingen worden gemeld over te laten gaan op maatregelen. De krant vraagt zich af of er wel gestopt kan worden met zaken als thuiswerken.

Gouverneur Baker van Massachusetts gaf vrijdag een persconferentie over de situatie.

Geen video? Klik hier.

In het rapport van het CDC dat vrijdag werd gepubliceerd, wordt de uitbraak in de badplaats Provincetown uiteengezet. Daar raakten binnen de kortste keren 469 mensen besmet, driekwart van hen was volgens de geldende maatstaven volledig geïmmuniseerd. Provincetown is een badplaats met circa 3000 inwoners die in de zomermaanden aanzwelt tot 60.000 mensen. Het stadje is erg populair in de LHBTI-gemeenschap. De uitbraak ontstond bij de viering van de nationale feestdag Fourth of July waarbij tienduizenden mensen elkaar zeer dicht benaderden en veelal in binnenruimtes als die van bijvoorbeeld de horeca of vakantieverblijven.

Een verslag van afgelopen zaterdag over de uitbraak:

Geen video? Klik hier.

Het gaat om de deltavariant, de mutatie die wetenschappers al langer hoofdbrekens bezorgt omdat die zich anders gedraagt dan voorgaande versies van het virus. Interne documenten van de CDC stellen dat de deltavariant besmettelijker is dan de griep of ebola en qua doorgeefrisico gelijk staat aan de uiterst besmettelijke waterpokken. In een document wordt gesteld dat “de oorlog veranderd is”. Van de vijf mensen die in Provincetown in het ziekenhuis belandden warer er vier volledig gevaccineerd.

Wetenschappers benadrukken in de New York Times dat volledige vaccinatie nog steeds veel bescherming biedt, ook tegen de deltavariant. De grootste bron van verspreiding vormen met stip de ongevaccineerden. Dagelijks worden er in de VS zo’n 70.000 nieuwe besmettingsgevallen vastgesteld. De enige troost is dat het zonder vaccinaties nog veel erger zou zijn, constateert een epidemioloog. Franse cijfers laten zien dat ongevaccineerden 84 procent van de ziekenhuisopnames veroorzaken en 78 procent van de overlijdensgevallen.

Om het ingewikkeld te maken staat daar tegenover dat hoe hoger de vaccinatiegraad is, hoe groter de kans wordt dat het virus een mutatie ontwikkelt die de werking van de vaccins teniet doet. Daarvoor waarschuwen Europese wetenschappers, die stellen dat mondmaskers en afstand houden nog niet afgeschaft kunnen worden.

Hun model wees uit dat een zeer snelle vaccinatiecampagne de kans op een resistente mutatie uiteraard verkleint. Daartegenover staat echter de ontdekking dat de kans op het ontstaan van zo’n vaccinresistente virusvariant juist het hoogst is als een groot deel van de bevolking is gevaccineerd, zolang dat deel nog net niet groot genoeg is om daadwerkelijk groepsimmuniteit te creëren.

Dat laatste is misschien wel onmogelijk met het coronavirus. Trouw schrijft dat epidemiologen inmiddels afscheid hebben genomen van het idee dat het virus bedwongen kan worden door de strategie van groepsimmuniteit.

Corona wordt endemisch, zoals dat heet, een deel van onze wereld. En op gezette tijden zal bekeken moeten worden in welke gedaante de ziekteverwekker zich aandient en hoe de verdediging (vaccins) daarop moeten worden aangepast. De hoge vaccinatiegraad en de hoge percentages antistoffen maken leven voor het virus natuurlijk wel moeilijker. Dat is te zien in de reproductiefactor (R), die aangeeft hoeveel nieuwe gevallen een besmet persoon kan veroorzaken. Die factor is nu weer aan het dalen richting de 1, de kritische grens, want als hij daar onder komt gaat het virus terrein verliezen. Maar die reproductiefactor wordt niet alleen bepaald door het aantal gevaccineerden en het aantal mensen met antistoffen in hun bloed, waarschuwen epidemiologen. Net zo belangrijk is hoe we met het virus omgaan, en welke maatregelen we nemen om verspreiding te voorkomen. Dat was te zien toen enkele weken verscheidene maatregelen werden losgelaten, en de R weer omhoogschoot.

cc-foto: Département des Yvelines

Adblock test (Why?)


'Gevaccineerden kunnen net zo besmettelijk zijn als ongevaccineerden' - Joop
Read More

Gezaghebbende Washington Post: 'Gevaccineerden kunnen het virus even gemakkelijk doorgeven als ongevaccineerden' - De Dagelijkse Standaard

Uit nieuw onderzoek van het CDC – de Amerikaanse versie van het RIVM – blijkt dat gevaccineerden het virus net zo gemakkelijk kunnen doorgeven als ongevaccineerden, én dat ze dezelfde virale belasting hebben. Dit geldt voor de Deltavariant.  De conclusie is dat we moeten leren leven met dit virus, en dat de boodschap rond vaccins moet zijn dat ze een ernstig ziektebeeld helpen voorkomen. Niet meer, niet minder.

De delta-variant van het coronavirus lijkt ernstiger ziekteverlopen te veroorzaken dan eerdere varianten en verspreidt zich net zo gemakkelijk als waterpokken, aldus een intern document van het Amerikaanse CDC dat ook stelt dat ambtenaren moeten “erkennen dat de oorlog is veranderd.”

Het document is een interne diapresentatie van het Centers for Disease Control and Prevention, en is in handen gekomen van The Washington Post. Het legt de strijd vast van de grootste volksgezondheidsinstantie van het land om het publiek te overtuigen om vaccinatie- en preventiemaatregelen te omarmen, waaronder het dragen van maskers, aangezien het aantal gevallen in de Verenigde Staten toeneemt en nieuw onderzoek suggereert dat gevaccineerde mensen het virus kunnen verspreiden.

Het document is een dringend beroep aan het agentschap en onthult dat het bureau weet dat het zijn boodschap aan het volk moet vernieuwen om vaccinatie te benadrukken als de beste verdediging tegen een variant die zo besmettelijk is dat het bijna een ander virus lijkt, en dat sneller van doelwit naar doelwit springt dan ebola of de gewone verkoudheid.

Belangrijk is, aldus het document, dat uit onderzoek blijkt dat gevaccineerde personen die met delta zijn geïnfecteerd het virus mogelijk net zo gemakkelijk kunnen overdragen als niet-gevaccineerde personen. Daarnaast hebben gevaccineerde mensen die besmet zijn met delta een virale lading die vergelijkbaar is met ongevaccineerden die besmet zijn met de variant.

Op een van de dia’s van de presentatie staat dat er bij oudere leeftijdsgroepen een hoger risico is op ziekenhuisopname en overlijden dan bij jongere mensen, ongeacht de vaccinatiestatus. Een andere dia schat dat er 35.000 symptomatische infecties per week zijn onder 162 miljoen gevaccineerde Amerikanen.

De presentatie belicht de ontmoedigende taak waarmee de CDC wordt geconfronteerd, aldus de Post. “Het moet de bewezen werkzaamheid van de vaccins bij het voorkomen van ernstige ziekte en overlijden blijven benadrukken, terwijl wordt erkend dat mildere doorbraakinfecties misschien toch niet zo zeldzaam zijn, en dat gevaccineerde personen het virus overdragen. Het bureau moet de doelpalen van succes in het volle zicht van het publiek verplaatsen.”

Want waar het CDC nu op aandringt is dat burgers verteld moet gaan worden dat vaccins ziekte niet voorkomen, en ook niet voorkomen dat het virus wordt overgedragen aan anderen, maar dat vaccinaties een ernstig ziekteverloop voorkomen of in ieder geval de kans ervan beperken.

“We moeten echt omschakelen naar een doel om ernstige ziekten en handicaps en andere ernstige gevolgen te voorkomen, en ons geen zorgen te maken over elk virusdeeltje dat in iemands neus wordt gedetecteerd,” aldus Kathleen Neuzil – een vaccinexpert aan de University of Maryland School of Medicine. “Het is moeilijk, maar ik denk dat we moeten accepteren dat dit virus niet meer weggaat.”

En zo wordt het speelveld wéér veranderd. Want het CDC stelt in het interne document ook dat dit betekent dat maatregelen ook moeten gelden voor gevaccineerden. Dus gevaccineerd of niet, dat mondkapje moet op. En ze gaan ongetwijfeld ook weer pushen voor de 1,5e meter afstand.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

We leven in een nachtmerrie.

Adblock test (Why?)


Gezaghebbende Washington Post: 'Gevaccineerden kunnen het virus even gemakkelijk doorgeven als ongevaccineerden' - De Dagelijkse Standaard
Read More

Friday, July 30, 2021

Eten als je een dagje ouder wordt: let op dat je deze vitaminen en mineralen binnenkrijgt - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

Eten als je een dagje ouder wordt: let op dat je deze vitaminen en mineralen binnenkrijgt  AD.nl
Eten als je een dagje ouder wordt: let op dat je deze vitaminen en mineralen binnenkrijgt - AD.nl
Read More

Rioolwater vaker onderzocht op corona zodat GGD sneller kan ingrijpen - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

Rioolwater vaker onderzocht op corona zodat GGD sneller kan ingrijpen  AD.nl
Rioolwater vaker onderzocht op corona zodat GGD sneller kan ingrijpen - AD.nl
Read More

LIVE | GGD: voorlopig geen Moderna bij jongeren; derde prik voor president Israël - BN DeStem

[unable to retrieve full-text content]

LIVE | GGD: voorlopig geen Moderna bij jongeren; derde prik voor president Israël  BN DeStem
LIVE | GGD: voorlopig geen Moderna bij jongeren; derde prik voor president Israël - BN DeStem
Read More

LIVE | Reproductiegetal het laagst sinds 1 juni 2020 | Binnenland | Telegraaf.nl - Telegraaf.nl

De gouverneur van de Amerikaanse staat Florida, Ron DeSantis, heeft vrijdag een decreet uitgevaardigd dat de mondkapjesplicht in de scholen van de staat blokkeert. DeSantis zei in een toespraak dat ouders zelf het recht moeten hebben om te beslissen of hun kinderen een mondkapje moeten dragen.

Met het decreet doet DeSantis de pas ingestelde mondkapjesplicht teniet op scholen in twee gemeenten in Florida, Broward en Gadsen. DeSantis, een Republikein, verzet zich al sinds het begin van de pandemie tegen strikte coronaregels voor burgers en bedrijven.

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC heeft alle studenten, docenten en personeel dringend verzocht maskers te dragen wanneer het nieuwe schooljaar begint, ongeacht de vaccinatiestatus. Zo hoopt de CDC de toename van het aantal coronabesmettingen door de deltavariant in de VS te stuiten.

Het decreet van DeSantis is een voorbeeld van de verdeeldheid in de VS over het dragen van mondkapjes: slechts een paar uur eerder had de Amerikaanse supermarktketen Walmart bekendgemaakt dat alle medewerkers van winkels en distributiecentra per direct weer mondkapjes moeten dragen. Donderdag maakte Disney al bekend dat bezoekers van het Walt Disney World Resort in Orlando, Florida, voortaan mondkapjes moeten dragen.

17.49 - Epidemioloog: voorlopig geen festivals, en misschien mondkapjes

Als de Delta-variant van het coronavirus inderdaad zo sterk is dat ook gevaccineerde mensen het relatief eenvoudig kunnen verspreiden, is het belangrijk om voorlopig geen festivals te houden, „geen grote groepen dicht bijeen, dus geen nachtclubs en geen evenementen”, zegt Frits Rosendaal, hoogleraar epidemiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Volgens de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC lijken sommige gevaccineerde mensen die de Delta-variant oplopen, ongeveer evenveel virusdeeltjes in hun lichaam te hebben als ongevaccineerde mensen. Bovendien zouden ze even besmettelijk zijn voor anderen.

Vaccins verkleinen de kans dat iemand ernstig ziek wordt na besmetting of aan het coronavirus overlijdt. Maar als het aantal besmettingen stijgt, kan ook het aantal sterfgevallen iets oplopen. Daarom is het volgens Rosendaal belangrijk om te blijven vaccineren om mensen te beschermen. „Besmettelijkheid is een groot probleem voor landen met een lage vaccinatiegraad. Daarom moet je ook in arme landen vaccineren, anders blijft het virus muteren.”

Vanwege de nieuwe analyse besloten de Verenigde Staten eerder deze week om het dragen van mondkapjes weer te verplichten in openbare ruimtes. Dat kan in Nederland wellicht ook een optie zijn, aldus Rosendaal. „De literatuur is wel tamelijk overtuigend dat mondkapjes zin hebben.”

16.12 - Reproductiegetal het laagst sinds 1 juni vorig jaar

Het coronavirus verspreidt zich steeds minder snel, en dat is ook te zien in het reproductiegetal. Dat is vrijdag gezakt naar 0,7, het laagste niveau sinds 1 juni vorig jaar. Afgelopen dinsdag stond het cijfer op 0,8.

Het getal van 0,7 betekent dat een groep van honderd coronapatiënten gemiddeld 70 anderen besmet, die het virus op hun beurt overdragen aan zo’n 49 mensen. Zij steken op hun beurt ongeveer 34 mensen aan. Zo kan de uitbraak langzaam doven.

Een paar weken geleden stond het reproductiegetal nog op 3, het hoogste niveau ooit.

Het getal gaat altijd over de situatie twee weken eerder, omdat recentere cijfers nog niet betrouwbaar genoeg zijn. Het cijfer dat vrijdag is berekend heeft betrekking op 15 juli.

13.40 - Jongeren vanaf 12 jaar kunnen ook Moderna-vaccin krijgen

Jongeren van 12 tot en met 17 jaar kunnen behalve het vaccin van Pfizer nu ook het Moderna-vaccin krijgen. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge heeft vrijdag besloten dit vaccin toe te staan nu de Gezondheidsraad hierover een positief advies heeft uitgebracht. Volgens de raad is het gebruik van dit vaccin bij jongeren werkzaam en veilig.

Beide vaccins zijn gebaseerd op de zogenoemde mRNA-techniek. In de inenting zit een stukje genetische code, die het lichaam ertoe aanzet bepaalde eiwitten aan te maken die lijken op een eiwit van het coronavirus. Op die manier kan het afweersysteem leren het virus te bestrijden.

De Gezondheidsraad herhaalt in het advies dat vaccinatie van jongeren „aanvaardbaar, zinvol en verantwoord” is. „Het kan adolescenten directe en indirecte gezondheidswinst opleveren en tegelijk bijdragen aan het afremmen van de epidemie.”

Eind juni werd het BioNTech/Pfizer-vaccin als eerste toegelaten voor gezonde jongeren. De eerste prikken werden begin juli gezet.

De Europese Commissie keurde het gebruik van het Moderna-vaccin bij jongeren vorige week al goed, na een positieve beoordeling door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

13.39 - Studie: behoud coronamaatregelen nodig bij hoge vaccinatiegraad

Een team van Europese onderzoekers roept op om de huidige coronamaatregelen, zoals 1,5 meter afstand houden en het dragen van mondkapjes, te behouden totdat iedereen volledig is gevaccineerd. De wetenschappers waarschuwen vrijdag dat juist bij een hogere vaccinatiegraad de kans toeneemt dat zich een mutatie van het coronavirus ontwikkelt die resistent is tegen die vaccins.

Om te voorspellen hoe het coronavirus in de toekomst zal muteren, onderzochten de onderzoekers ook hoe groot de kans is dat een mutatie van het virus ontstaat die resistent is. Zij gingen daarbij uit van een bevolking van 10 miljoen mensen en een periode van drie jaar. Hun model wees uit dat een zeer snelle vaccinatiecampagne de kans op een resistente mutatie uiteraard verkleint. Daartegenover staat echter de ontdekking dat de kans op het ontstaan van zo’n vaccinresistente virusvariant juist het hoogst is, als een groot deel van de bevolking is gevaccineerd, zolang dat deel nog net niet groot genoeg is om daadwerkelijk groepsimmuniteit te creëren.

De onderzoekers stellen dat dit helaas de situatie is waarin Europa zich momenteel bevindt. Zo’n 60 procent van alle Europeanen heeft inmiddels zijn eerste prik gehad. Dat is volgens de wetenschappers, die hun resultaten publiceerden in Nature Scientific Reports, precies de ondergrens waarna resistente virusmutaties zich sneller kunnen gaan ontwikkelen.

„Vaccins zijn onze beste optie om deze pandemie te verslaan”, benadrukt co-auteur van de studie, Simon Rella, van het Oostenrijkse Institute of Science and Technology (IST). „Maar wat ons model laat zien, is dat wanneer de meeste mensen zijn gevaccineerd, een vaccinresistente mutatie wel een voordeel heeft ten opzichte van het originele virus.”

Collega Fyodor Kondrashov benadrukt dat de onderzoeksgroep uiteraard hoopt dat zo’n vaccinresistente mutatie tijdens de huidige coronapandemie niet zal opduiken. „Maar wij dringen wel aan op voorzichtigheid”, zegt hij. „Evolutie is een krachtig proces. Het behoud van een aantal redelijke voorzorgsmaatregelen gedurende de gehele vaccinatieperiode kan een goed middel zijn om een dergelijke evolutie te beheersen.”

12.50 - Coronacontrole geen prioriteit bij Duitse politie

Het controleren van de juiste coronapapieren heeft geen prioriteit bij de Duitse politie. Sinds dinsdag zijn er weer strengere maatregelen voor reizigers uit Nederland, dat in Duitsland als hoogrisicogebied geldt. Maar controles op correcte registratie of een vaccinatiebewijs worden alleen meegenomen in reguliere verkeerscontroles, aldus woordvoerders van de politie in Kleve, Viersen en Heinsberg. Voor zover bekend is sinds dinsdag nog niemand naar Nederland teruggestuurd.

Reizigers vanuit Nederland moeten in Duitsland tien dagen in quarantaine, als ze langer dan 24 uur in het land blijven. Wie op doorreis is in Duitsland en daar niet heeft overnacht of wie de grens oversteekt voor tanken of boodschappen, moet een vaccinatiebewijs bij zich hebben of een recente negatieve coronatest kunnen laten zien.

Volgens de politiewoordvoerders is er niet voldoende personeel om speciale coronacontroles onderweg in Duitsland te houden. Wie betrapt wordt op een overtreding of moet stoppen wegens een verkeerscontrole, kan wel om coronapapieren worden gevraagd. Het is dringend aan te raden om een vaccinatiebewijs of een recente testuitslag wel mee te nemen op reis, zegt de woordvoerster van de Kleefse politie.

Aan de grenzen met Duitsland zouden reizigers in het hoogseizoen vaker kans lopen op een controle volgens de Bundespolizei in Kleve. Volgens een woordvoerder worden bij diverse grensposten, zoals in Twente, extra mensen neergezet voor controles, die echter steekproefsgewijs worden uitgevoerd. Ook in de trein moeten de coronapapieren van reizigers in orde zijn, aldus de Bundespolizei.

11.48 - Duitse regering wil vanaf zondag strengere testplicht reizigers

De Duitse regering wil voorkomen dat terugkerende vakantiegangers het coronavirus verspreiden. Ze hoopt dat met een uitbreiding van de verplichtingen voor coronatesten te bewerkstelligen.

Als er geen politieke kink in de kabel komt, wordt vrijdag tot de extra maatregelen besloten. Die moeten dan zondag van kracht worden. Het is de bedoeling dat alle mensen vanaf 12 jaar oud die het land binnen reizen, ongeacht waar vandaan of met wat voor vervoermiddel, aantonen dat ze negatief zijn getest op het coronavirus, zijn ingeënt of genezen.

De verplichting is dan dus niet meer afhankelijk van hoe het virus huishoudt in het land van herkomst. Van de drie categorieën die de autoriteiten hebben gebruikt om de mate van verspreiding van het virus aan te duiden, blijven er twee over. Het zijn hoogrisicogebieden en gebieden met veel virusvarianten. De ’gewone risicolanden’ vervallen in de schaal.

Nederland staat sinds dinsdag te boek als land met een hoog risico en de nieuwe inreisbeperkingen waar de Duitse ministers vrijdag over praten, zijn zo niet van invloed op de bestaande verplichtingen ten aanzien van ons land. In een hoogrisicoland zijn er volgens de richtlijnen straks „aanzienlijk meer dan honderd” nieuwe besmettingen vastgesteld per 100.000 inwoners over zeven dagen tijd. Maar het aantal ziekenhuisopnames en de vraag op hoeveel coronatests de cijfers berusten, zullen ook worden meegewogen.

Als Nederland weer uit de hoogrisicogroep wordt gehaald en ook niet als land met veel varianten wordt ingeschaald, zijn er volgens de plannen van gezondheidsminister Jens Spahn uitzonderingen op de strenge coronaregels voor korte bezoeken over de grens heen en voor de ’grenswerkers’. Er komen geen permanente grenscontroles, maar er zal steekproefgewijs worden gekeken of regels worden nageleefd.

De christendemocraat Spahn heeft kritiek gekregen van onder anderen zijn sociaaldemocratische coalitiepartners dat hij de verplichtingen er zonder overleg heeft willen doordrukken. Uit de SPD klonk ook de kritiek dat de nieuwe regels geen genoegen nemen met simpele sneltest maar een dure versie vereisen. Die PCR-test zou veel gezinnen honderden euro’s gaan kosten als ze van vakantie terugkomen. De SPD eist dat de staat de testen betaalt. Ook wordt er in Berlijn nog gesteggeld over de vraag of bijvoorbeeld vrachtrijders ook onder de aangescherpte regels zouden vallen. Het zou tot enorme files bevoorradingsproblemen kunnen leiden.

Het aantal coronabesmettingen is overigens betrekkelijk laag in de Bondsrepubliek met zestien nieuwe coronagevallen per 100.000 inwoners in de jongste meting. Circa 61 procent van de Duitsers is gevaccineerd.

11.21 - Voorlopig geen Moderna-prik voor jongeren, er is genoeg Pfizer

Jongeren krijgen voorlopig alleen het coronavaccin van Pfizer en BioNTech, ook als de overheid het vaccin van Moderna definitief voor hen goedkeurt. Er is voorlopig meer dan genoeg voorraad van het Pfizer-vaccin beschikbaar en de leveringen zijn stabiel, laat GGD GHOR Nederland weten. De GGD’en voeren de vaccinaties uit.

Moderna wordt vooralsnog alleen gebruikt voor volwassenen, maar in kleine aantallen. Op donderdag kregen zo’n 110.000 mensen het vaccin van Pfizer en BioNTech en ongeveer 6500 mensen het middel van Moderna. Doordat volwassenen het Moderna-vaccin krijgen, komen die Pfizer-doses beschikbaar voor kinderen.

Het besluit is „geen nee tegen Moderna” en het kan best zijn dat het in de toekomst wel nodig is om dat vaccin te gebruiken voor kinderen, benadrukt de GGD.

De Europese Commissie keurde het gebruik van het Moderna-vaccin bij jongeren vorige week al goed. Dat gebeurde na een positieve beoordeling door de Europese vaccinwaakhond, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam. Daarna is het aan de aangesloten landen zelf om te besluiten of het vaccin wordt toegelaten. In Nederland heeft de Gezondheidsraad donderdag geadviseerd dat het Moderna-vaccin ook voor jongeren vanaf 12 jaar kan worden gebruikt. Het ministerie van Volksgezondheid neemt in de loop van vrijdag een besluit.

11.23 - Israëlische president voor de derde keer ingeënt tegen corona

De Israëlische president Isaac Herzog (60) is vrijdag ingeënt met een derde dosis van een coronavaccin. Dat was de aftrap van een landelijke campagne om 60-plussers een extra vaccindosis te geven zodat ze beter beschermd zijn tegen het virus.

„Ik ben trots dat we het eerste land zijn dat een derde dosis toedient”, zei Herzog volgens nieuwssite Times of Israël. Ook oud-premier Benjamin Netanyahu laat zich vrijdag naar verwachting voor de derde keer prikken. Hij klaagde dat de regering het nieuwe beleid weken eerder had moeten invoeren.

Zijn 49-jarige opvolger Naftali Bennett is nog te jong om in aanmerking te komen voor de extra prik. De nieuwe premier zei dat Israël zich opwerpt als pionier door ouderen een derde prik aan te bieden. Hij heeft zijn landgenoten opgeroepen hun „ouders en grootouders” aan te moedigen de extra vaccindosis te halen.

Israël behoort wereldwijd tot de koplopers op vaccinatiegebied. Toch maken de autoriteiten zich zorgen over de verspreiding van de Delta-variant. Het aantal nieuwe coronabesmettingen lag vrijdag voor de vierde dag op rij boven de 2000. Dat soort besmettingscijfers waren sinds maart niet meer gemeld.

10.17 - Tsjechië paait vaccinatietwijfelaars met extra vakantiedagen

De Tsjechische regering biedt ambtenaren een extraatje aan om ze over te halen zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Premier Andrej Babis stelde medewerkers van overheidsorganisaties twee extra vakantiedagen in het vooruitzicht als ze zich laten inenten.

„Maximale vaccinatie is onze inzet, om ons te beschermen tegen besmettingen uit het buitenland”, zei de premier van het ruim 10 miljoen inwoners tellende EU-land. „Dit is onze hoofdtaak: prikken, prikken, prikken.”

Tsjechië had donderdag al ruim 10 miljoen prikken gezet. Er waren 4,74 miljoen mensen volledig gevaccineerd.

Ook in andere landen proberen overheden op allerlei manieren om mensen over te halen zich te laten inenten tegen het coronavirus. Zo kondigde de Russische hoofdstad Moskou vorige maand aan om auto’s te verloten onder mensen die zich laten prikken.

De Amerikaanse metropool New York betaalt mensen 100 dollar voor hun eerste inenting. President Joe Biden heeft andere overheden in zijn land opgeroepen dat voorbeeld te volgen.

05.15 - Testbedrijven verdienen fors, ondanks lage aantal toegangstesten

Elf commerciële testbedrijven die door de Stichting Open Nederland zijn ingehuurd vanwege Testen voor Toegang, hebben de afgelopen weken samen ruim een miljoen euro per dag verdiend, ondanks het lage aantal testen dat is uitgevoerd. De Volkskrant schrijft dat de testcapaciteit van de bedrijven nauwelijks benut is.

Testbedrijven krijgen volgens de krant een vergoeding van 387 euro per dag per zogeheten ’afnameplek’, geschikt voor tweehonderd tests per dag. De afgelopen twee weken waren er 1100 van zulke afnameplekken, verdeeld over ruim 110 testlocaties. Voor bemande posten komen daar nog personeelskosten bij. Dat bracht de rekening op een miljoen euro per dag, voor een systeem dat 200.000 tests aankan, maar er afgelopen twee weken slechts zo’n 12.000 per dag uitvoerde.

„Natuurlijk is het zonde van het geld. We zijn piepend en knarsend tot stilstand gekomen. Maar we moeten de winkel open houden, ook als er eventjes weinig klanten zijn. Dat is de prijs de we betalen om wanneer het straks weer nodig is verzekerd te zijn van voldoende capaciteit. Het risico is te groot dat bedrijven zouden zeggen: we gaan iets anders doen. De brandweer betalen we ook niet per gebluste brand”, aldus Pier Eringa, topman van de stichting.

03.30 - Ministerie reageert op advies over inzet Moderna bij jongeren

Het ministerie van Volksgezondheid reageert vrijdag op het advies van de Gezondheidsraad over de inzet van het Moderna-vaccin bij jongeren vanaf 12 jaar. Volgens de Gezondheidsraad is het gebruik van het vaccin bij jongeren werkzaam en veilig.

Eerder werd al het vaccin van Pfizer goedgekeurd voor jongeren vanaf 12 jaar. Beide vaccins zijn gebaseerd op de zogenoemde mRNA-techniek.

In de inenting zit een stukje genetische code, die het lichaam ertoe aanzet bepaalde eiwitten aan te maken die lijken op een eiwit van het coronavirus. Op die manier kan het afweersysteem leren het virus te bestrijden.

Adblock test (Why?)


LIVE | Reproductiegetal het laagst sinds 1 juni 2020 | Binnenland | Telegraaf.nl - Telegraaf.nl
Read More

Derde prik in zicht? 'Aantal extra antistoffen indrukwekkend, zeker bij ouderen' - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

Derde prik in zicht? 'Aantal extra antistoffen indrukwekkend, zeker bij ouderen'  AD.nlHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Derde prik in zicht? 'Aantal extra antistoffen indrukwekkend, zeker bij ouderen' - AD.nl
Read More

Alarm CDC over deltavariant: 'Voorlopig geen festivals en nachtclubs' - Telegraaf.nl

Adblock test (Why?)


Alarm CDC over deltavariant: 'Voorlopig geen festivals en nachtclubs' - Telegraaf.nl
Read More

Deltavariant baart Amerikanen zorgen: 'Net zo besmettelijk als waterpokken' - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. Deltavariant baart Amerikanen zorgen: 'Net zo besmettelijk als waterpokken'  AD.nl
  2. Viroloog Koopmans over waarschuwing deltavariant VS: 'Eerst data zien'  NOS
  3. Amerikaanse gezondheidsdienst: deltavariant is even besmettelijk als waterpokken  wnl.tv
  4. Amerikaanse CDC: deltavariant zo besmettelijk als waterpokken | Buitenland | Telegraaf.nl  Telegraaf.nl
  5. LIVE | GGD: voorlopig geen Moderna bij jongeren; derde prik voor president Israël  BN DeStem
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Deltavariant baart Amerikanen zorgen: 'Net zo besmettelijk als waterpokken' - AD.nl
Read More

Alarm CDC over deltavariant: 'Dit is de kanarie in kolenmijn' - Telegraaf.nl

Adblock test (Why?)


Alarm CDC over deltavariant: 'Dit is de kanarie in kolenmijn' - Telegraaf.nl
Read More

Erasmus MC spoort onbekende oorspronkelijke tumoren op met DNA - Telegraaf.nl

De toekomst voor deze mensen ziet er niet goed uit. „Dat komt doordat er vaak weken tot zelfs een paar maanden voorbij kunnen gaan totdat alle onderzoeken zijn gedaan om tot de conclusie te komen dat de primaire tumor niet kan worden gevonden. Patiënten geraken in die tijd vaak in te slechte conditie om überhaupt aan een behandeling te kunnen beginnen”, aldus het Erasmus MC.

Om snelheid te winnen kan nu het DNA van de kanker volledig worden geanalyseerd. Hiervoor wordt zo vroeg mogelijk nadat een patiënt zich voor het eerst bij een huisarts of medisch specialist heeft gemeld met een uitgezaaide kanker, een biopt (stukje weefsel) genomen uit een uitzaaiing.

Adblock test (Why?)


Erasmus MC spoort onbekende oorspronkelijke tumoren op met DNA - Telegraaf.nl
Read More

Coronanieuws: 'Delta-variant virus is net zo besmettelijk als waterpokken' - Omroep Brabant

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC noemt de Delta-variant van het coronavirus in een intern document net zo besmettelijk als waterpokken. Ook lijkt de gemuteerde versie van het virus tot een ernstiger ziekteverloop te kunnen leiden dan eerdere varianten. In de presentatie, die is bemachtigd door The New York Times en The Washington Post, wordt gewaarschuwd dat de Delta-variant sneller kan worden overdragen dan de virussen die bijvoorbeeld ebola, de verkoudheid, SARS en griep veroorzaken.

Adblock test (Why?)


Coronanieuws: 'Delta-variant virus is net zo besmettelijk als waterpokken' - Omroep Brabant
Read More

Pfizer adviseert derde prik tegen deltavariant - BNR Nieuws

Een derde vaccinatie tegen het coronavirus kan voor een enorme beschermingsboost zorgen, ook tegen de veel besmettelijkere deltavariant. Dat stelt Pfizer op basis van de eerste onderzoeken na het toedienen van een derde prik. Is dit een 'Wij van Wc-eend'-scenario, of valt het mee?

Unsplash

Volgens Ger Rijkers, immunoloog en professor aan het Roosevelt University College in Middelburg, hoeven we ons geen zorgen te maken dat de uitkomsten van het onderzoek niet neutraal zouden zijn. 'Alle grote vaccinatiestudies tot nu toe zijn door Pfizer zelf uitgevoerd, maar voor publicatie wordt hier eerst goed naar gekeken. De getallen zien er prima uit. Als je een extra dosis van het vaccin toedient, vind je 5 tot 10 keer meer antistoffen dan eerst, die ook reageren op de deltavariant.'

Maatwerk

Maar het vaccin dat Pfizer gaat aanbevelen voor een derde prik is niet specifiek gericht op de deltavariant, voegt de professor toe. 'Het is nog steeds hetzelfde vaccin waarmee we ook de eerste en tweede keer gevaccineerd zijn. Ik had liever gezien dat Pfizer nu aan de slag was gegaan met maatwerk tegen de deltavariant.'

Luister terug | Vraag het Gommers: Moeten we een derde prik tegen de deltavariant?

Afweging maken

Volgens Rijkers spelen hier twee dingen mee: het maken van het vaccin is relatief eenvoudig, maar dan kun je het nog niet zomaar direct gaan gebruiken. 'Dit nieuwe vaccin moet eerst getest worden en dat duurt zeker een aantal maanden. Het risico is dan dat je achter de feiten aan gaat lopen, omdat de deltavariant niet de laatste variant zal zijn waarmee we te maken krijgen. Dat is een afweging die je moet maken.'

Wel zijn de onderzoeksresultaten veelbelovend, omdat je echt nog meer en betere antistoffen krijgt. De vooruitzichten van Pfizer zijn daarom net zo goed als de producenten van het jaarlijkse griepvaccin, zegt Rijkers. 'Dat wordt ook ieder jaar aangepast en weer toegediend. Als jij de grootste fabrikant bent en de hele wereld wil jouw vaccin, dan zit je financieel op rozen.'

Luister terug | 'Janssen-vaccin minder effectief tegen deltavariant'

Adblock test (Why?)


Pfizer adviseert derde prik tegen deltavariant - BNR Nieuws
Read More

Gezondheidsdienst VS: deltavariant net zo besmettelijk als waterpokken - RTL Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Gezondheidsdienst VS: deltavariant net zo besmettelijk als waterpokken  RTL Nieuws
  2. Amerikaanse CDC: deltavariant zo besmettelijk als waterpokken | Buitenland | Telegraaf.nl  Telegraaf.nl
  3. Coronanieuws: 'Delta-variant virus is net zo besmettelijk als waterpokken'  Omroep Brabant
  4. Crisiscentrum VS schetst grimmig beeld van deltavariant: 'Even besmettelijk als waterpokken'  De Morgen
  5. "Dit is een andere oorlog": intern document Amerikaanse gezondheidsdienst schetst alarmerend beeld van deltavariant  Het Laatste Nieuws
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Gezondheidsdienst VS: deltavariant net zo besmettelijk als waterpokken - RTL Nieuws
Read More

Thursday, July 29, 2021

58 nieuwe positieve testresultaten in Drenthe - RTV Drenthe

De meeste nieuwe positieve testen van het afgelopen etmaal kwamen uit de gemeente Assen (15). Daarna volgen Emmen (11) en Hoogeveen (10). In de laatste 24 uur zijn geen Drenten met corona opgenomen in het ziekenhuis. Ook heeft het RIVM geen overlijdens in onze provincie gemeld.

Ziekenhuisbezetting

In de Drentse ziekenhuizen liggen momenteel zes coronapatiënten, van wie één op de ic, meldt het Acute Zorg Netwerk Noord-Nederland (AZNN). In de twee andere noordelijke provincies liggen de cijfers beduidend hoger. In Groningen zijn 23 coronapatiënten opgenomen, in Friesland 20.

Aantal nieuwe positieve testen, ziekenhuisopnames en overlijdens als gevolg van het coronavirus (bron: RIVM, 29-07-2021)

Gemeente Positieve testen Ziekenhuisopnames Overlijdens
Aa en Hunze 1582 7 20
Assen 4257 (+15) 69 15
Borger-Odoorn 1680 (+3) 33 15
Coevorden 3050 (+4) 57 31
Emmen 9488 (+11) 169 80
Hoogeveen 4970 (+10) 77 41
Meppel 2506 (+5) 34 27
Midden-Drenthe 2200 (+3) 35 30
Noordenveld 1965 (+2) 32 26
Tynaarlo 1836 (+4) 24 24
Westerveld 1042 (+1) 17 21
De Wolden 2138 33 24
Onbekend 61 0 0

Landelijk 4506 nieuwe besmettingen

Het RIVM meldt landelijk 4506 nieuwe coronabesmettingen, ruim duizend meer dan gisteren. Het hogere aantal is echter (voor een deel) het gevolg van een ict-storing. Gisteren had het RIVM daardoor nog niet alle meldingen ontvangen van de GGD'en.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 32.100 positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 4586 nieuwe gevallen per dag. Dat gemiddelde daalt nu al elf dagen op rij.

Het aantal meldingen van sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met drie. Dat wil niet zeggen dat deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, want het duurt een tijdje voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd. Woensdag werd het overlijden van acht personen geregistreerd, het hoogste aantal sinds 8 juni.

Nederland blijft rood op Europese coronakaart

Op de nieuwe kaart van coronagevallen in Europa kleurt Nederland opnieuw rood. Dat viel ook te verwachten, aangezien veel mensen de afgelopen twee weken positief zijn getest. Landen kunnen dat mogelijk zien als een reden om reisbeperkingen voor Nederlandse toeristen in stand te houden. Limburg is als enige provincie van kleur veranderd, van rood naar donkerrood.

De meeste provincies zijn geclassificeerd als donkerrood, de ernstigste categorie. Alleen Drenthe, Friesland, Flevoland en Zeeland zijn rood ingekleurd. Sinds anderhalve week is het aantal gevallen van covid-19 in Nederland aan het dalen. Desondanks is geen enkele provincie oranje of groen geworden op de coronakaart.

Het Europese gezondheidsinstituut ECDC baseert deze kleurcodes namelijk op gegevens van de afgelopen twee weken. Daarom heeft het instituut de recente piek in het aantal positieve tests nog meegenomen in zijn berekeningen. Volgende week telt deze golf niet meer mee en veranderen delen van Nederland mogelijk weer van kleur. Dat kan vervolgens aanleiding zijn voor Europese landen om reisbeperkingen voor Nederlanders te versoepelen.

Adblock test (Why?)


58 nieuwe positieve testresultaten in Drenthe - RTV Drenthe
Read More

Pfizer pleit voor derde prik: echt nodig of vooral lucratief voor fabrikant? - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. Pfizer pleit voor derde prik: echt nodig of vooral lucratief voor fabrikant?  AD.nl
  2. Pfizer adviseert derde prik tegen deltavariant  BNR Nieuws
  3. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Pfizer pleit voor derde prik: echt nodig of vooral lucratief voor fabrikant? - AD.nl
Read More

Artsen slaan alarm: twee prikken en toch durven ouderen niet terug naar oude leven - BD.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. Artsen slaan alarm: twee prikken en toch durven ouderen niet terug naar oude leven  BD.nl
  2. Artsen roepen kwetsbare ouderen met vaccin op: 'Ga juist wél naar buiten'  NPO Radio 1
  3. Artsen bezorgd over gezondheid ouderen: 'Isolatie groter gevaar dan coronavirus'  AD.nl
  4. Artsen slaan alarm: ouderen blijven ondanks vaccinatie in isolatie  wnl.tv
  5. 'Ga naar je leesclub, concert of bezoek anderen': artsen waarschuwen kwetsbare ouderen die nog steeds thuis blijven  Eén Vandaag
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Artsen slaan alarm: twee prikken en toch durven ouderen niet terug naar oude leven - BD.nl
Read More

Cruciaal oogmiddel niet meer beschikbaar: 'Dit kan zorgen voor blijvende oogschade' - RTL Nieuws

Het geneesmiddel visudyne ​is nodig voor een speciaal soort laserbehandeling bij patiënten die een lekkage hebben in hun gele vlek. "Door deze aandoening wordt het gezichtsvermogen aangetast. Zo'n 700 patiënten in ons land hebben deze ernstige oogziekte", zegt Camiel Boon, oogarts bij het Amsterdam UMC en LUMC.

Boon behandelt de patiënten met deze oogziekte. "Het overgrote deel zijn mannen tussen de 40 en 45 jaar. Mensen die midden in het leven staan."

Onzekere periode

Zij zijn volledig afhankelijk van dit middel en gaan een onzekere periode tegemoet, zegt Boon. "Er zijn veel vragen. Ik word platgebeld, sommigen zitten echt in zak en as."

De gevolgen kunnen groot zijn, zegt de oogarts. "Wanneer deze patiënten niet meer behandeld kunnen worden met het middel, kan dit leiden tot ernstige slechtziendheid en blijvende oogschade. In een uitzondering zelfs tot blindheid."

Visudyne wordt via een infuus bij de patiënt ingebracht in speciale oogklinieken. "Eenmaal in het oog, voeren we een specifieke laserbehandeling uit die de vochtlekkages in de gele vlek stopt. Daardoor kan de patiënt weer beter zien."

Oorzaak onduidelijk

Het is voor Boon volkomen onduidelijk wat de reden is van de productieproblemen. "Dat is ontzettend frustrerend."

Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) heeft een procedure opgesteld voor oogartsen om de Visudyne die nog beschikbaar is, zo goed en eerlijk mogelijk te benutten. Hiermee worden de patiënten die dit middel nodig hebben onder de gegeven omstandigheden zo goed mogelijk geholpen. "We kunnen nu echt alleen nog de patiënten met de ergste problemen behandelen. Het is heel erg cru."

Eerste kwartaal

Het is de verwachting dat het middel in het eerste kwartaal van volgend jaar weer beschikbaar moet zijn. Wereldwijd zijn tienduizenden mensen afhankelijk van het geneesmiddel. Pogingen om het oogmedicijn elders te verkrijgen zijn tot dusver mislukt.

Het demissionaire kabinet betreurt het ontstane tekort en zegt in contact te blijven met betrokken partijen. "Mocht productie in Nederland alsnog mogelijk blijken dan zet ik mij in om dit te faciliteren”, schrijft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer. 

Adblock test (Why?)


Cruciaal oogmiddel niet meer beschikbaar: 'Dit kan zorgen voor blijvende oogschade' - RTL Nieuws
Read More

LIVE | Ruim 90 procent donoren heeft antistoffen tegen corona in bloed - Telegraaf.nl

Alle pas gevaccineerde Amerikanen zouden 100 dollar (ongeveer 85 euro) moeten krijgen. De Amerikaanse president Biden roept de autoriteiten in het land op dat bedrag te verstrekken aan iedereen die zich laat prikken tegen het coronavirus.

Volgens het ministerie van Financiën gaat het om een „extra stimulans” om ervoor te zorgen dat het aantal ingeënte mensen stijgt. Het geld kan vloeien uit een speciale pot van 350 miljard dollar voor coronahulp aan onder meer de Amerikaanse staten en gemeenten.

Onlangs werd al bekend dat de stad New York vanaf vrijdag een beloning van 100 dollar biedt om burgers over te halen zich te laten vaccineren tegen Covid-19. Ook de Amerikaanse metropool hoopt daarmee het percentage ingeënten op te krikken, nu het aantal besmettingen met het coronavirus weer stijgt. Het geld voor de eerste prik krijg je bij vaccinatiecentra die door de stad worden gerund.

19.13 - Ruim 90 procent donoren heeft antistoffen tegen corona in bloed

Van de Nederlandse bloeddonoren heeft nu 93 procent antistoffen tegen het coronavirus in het bloed, meldt bloedbank Sanquin. Het overgrote deel van die antistoffen werd door vaccinatie verkregen.

Antistoffen zitten ook in het bloed als iemand een coronabesmetting heeft doorgemaakt. Sanquin kan met testen vaststellen of de antistoffen tegen het virus voortkomen uit vaccinatie of uit besmetting

De vaccinatiestrategie is duidelijk terug te zien in de stijging van de antistoffen bij steeds jongere donors. Van half april tot half juli steeg het aantal donors met antistoffen elke week, met gemiddeld 5 procent per week. Vanaf half juni ziet de bloedbank ook de donors onder de 30 jaar met antistoffen snel stijgen.

Bij de donors boven de 30 jaar lijkt inmiddels een - mooi hoog - plafond te zijn bereikt, de toename van antistoffen gaat daar nog maar met kleine stapjes. De paar procent donors zonder corona-antistoffen betreft mensen die zich niet hebben laten vaccineren, en ook geen infectie hebben gehad. Bij een heel klein deel kunnen de antistoffen zijn weggezakt.

Sanquin-viroloog Hans Zaaijer benadrukt het belang van een evenwichtige spreiding van die vaccinaties. „Een gemiddeld hoog percentage mensen met antistoffen betekent nog niet dat dat overal in Nederland even hoog is, en de bescherming tegen het virus overal voldoende is. Mensen zonder antistoffen lopen nog steeds risico.”

18.50 - Portugal neemt zondag afscheid van avondklok

Portugal schaft zondag de avondklok af en schrapt dan ook de beperkingen voor de openingstijden in de horeca en de detailhandel. Dat is volgens premier Antonio Costa mogelijk nu ongeveer de helft van de Portugese bevolking volledig is gevaccineerd.

Daarnaast vervalt ook de oproep tot thuiswerken. De premier maakte de versoepelingen van de coronamaatregelen bekend op een persconferentie. „Maar we kunnen niet het feit negeren dat het coronavirus blijft circuleren”, benadrukt hij. „De pandemie is niet verdwenen.”

Costa zei ook dat in september de mondkapjesplicht op drukke buitenlocaties wordt opgeheven. Nog een maand later mogen nachtclubs en kroegen weer open, voor het eerst sinds maart vorig jaar. Bezoekers moeten wel in het bezit zijn van de EU-erkende coronapas of een negatieve testuitslag.

De avondklok van 23.00 en 05.00 uur geldt momenteel alleen in regio’s waar het risico op besmetting met het coronavirus groot is.

17.30 - Langer avondklok in Salou, Sitges en Barcelona

Pech voor vakantievierende nachtbrakers in de Spaanse regio Catalonië. In de strijd tegen corona wordt in populaire badplaatsen als Salou en Sitges en in de hoofdstad Barcelona de avondklok verlengd, voor de tweede keer.

Een rechtbank in Catalonië keurde het verzoek van de regionale regering goed om in 163 gemeenten de spertijd tussen 01.00 en 06.00 uur opnieuw te verlengen, tot en met volgende week vrijdag. De maatregel, bedoeld om de jongste besmettingsgolf in te dammen, was medio juli opgelegd.

Eerder had de regio al andere maatregelen getroffen, zoals het beperken van bijeenkomsten in het openbaar en privé tot tien personen. De toename van het aantal infecties heeft de Catalaanse ziekenhuizen onder druk gezet. In de regio is 45 procent van de bedden bezet door Covid-19-patiënten, vergeleken met 17 procent nationaal.

Ook andere regio’s, zoals Andalusië in het zuiden en de Balearen in de Middellandse Zee (Mallorca, Ibiza), beperkten onlangs het nachtleven om de stijging van het aantal infecties door de zeer besmettelijke Delta-variant van het virus tegen te gaan.

15.45 - Israël biedt ouderen derde vaccinatie aan

Israël gaat 60-plussers vanaf zondag de mogelijkheid geven zich een derde keer te laten inenten met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Het vaccinatiecomité van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid heeft daar groen licht voor gegeven, berichten Israëlische media. Israël is daarmee voor zover bekend het eerste land dat ouderen zo’n derde prik geeft.

Mensen krijgen normaliter twee prikken met het coronavaccin. Commissieleden konden het naar verluidt niet eens worden over de leeftijd waarop mensen in aanmerking komen voor de extra dosis: 60, 65 of 70. Daarom kreeg een topbestuurder van het ministerie van Volksgezondheid daar het laatste woord over.

Die bestuurder kondigde volgens nieuwssite The Times of Israël aan dat het gaat om 60-plussers. Ook maakte hij bekend dat er minstens vijf maanden moet zitten tussen de tweede en derde prik.

Israël gaat vanaf volgende maand ook kwetsbare kinderen in de leeftijdsgroep van 5 tot en met 11 jaar vaccineren tegen het coronavirus. Het gaat om kinderen die door hun gezondheidstoestand een risico lopen op ernstige complicaties na een besmetting met het virus. Ze krijgen een Pfizer/BioNTech-dosis van 0,1 milliliter, drie keer minder dan de standaardvaccinatie.

Het land behoort wereldwijd tot de koplopers op vaccinatiegebied, maar heeft toch te maken met een snelle verspreiding van de Delta-variant. Er raken vooral veel ongevaccineerde jongeren besmet, maar het komt volgens de krant The Jerusalem Post ook steeds vaker voor dat ouderen die vijf tot zes maanden geleden zijn ingeënt toch weer positief testen.

De autoriteiten hebben ook het zogeheten ’Groene Pas’-programma heringevoerd. Mensen van 12 jaar of ouder moeten als ze naar locaties met meer dan 100 mensen gaan kunnen aantonen dat ze zijn gevaccineerd, zijn hersteld van het virus of in de afgelopen 72 uur negatief hebben getest. Zo’n bewijs kan bijvoorbeeld nodig zijn bij sportevenementen, in restaurants of in gebedshuizen.

14.35 - ’Superspreader veroorzaakte corona-uitbraak in club Aspen Valley’

Er zijn sterke aanwijzingen dat een zogenoemde superspreader, die besmet was met de deltavariant van het coronavirus, de uitbraak in club Aspen Valley in Enschede heeft veroorzaakt. Dat komt naar voren uit het uitgebreide onderzoek dat de GGD Twente en de gemeente Enschede hebben gedaan toen in elk geval 195 van de zeshonderd gasten van Aspen Valley besmet raakten na een bezoek aan de club op 26 juni.

Aspen Valley was het eerste bedrijf in Nederland dat voor een forse clusterbesmetting zorgde nadat de regels voor de nachthoreca waren versoepeld. Na meer corona-uitbraken zijn die regels weer teruggedraaid tot in elk geval 13 augustus. Het onderzoek van de GGD en Enschede wijst uit dat Aspen Valley de toegangscontrole goed op orde had en dat het bedrijf geen blaam treft, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Een superspreader draagt veel virusdeeltjes bij zich en kan in korte tijd een zaal vol mensen besmetten. De bezoeker van Aspen Valley had een geldig testbewijs bij zich, maar bleek later besmet met de Delta-variant. Die is besmettelijker dan het gewone coronavirus. Bovendien wordt er in een club luidkeels meegezongen en geschreeuwd om boven de muziek uit te komen en staan mensen dicht op elkaar, aldus de GGD, waardoor het virus zich snel kon verspreiden.

Enschede sloot de club toen de uitbraak aan het licht kwam. De GGD heeft uitgebreid bron- en contactonderzoek gedaan, een laboratoriumanalyse van de coronavariant gemaakt en er is ventilatie-onderzoek in de club gedaan. Niet duidelijk is of de veroorzaker van de uitbraak legaal of illegaal aan een geldig testbewijs is gekomen. „De landelijke discussie over de periode van 40 uur tussen testen en toegang laat zien dat ook bij zorgvuldige toegangscontrole niet kan worden uitgesloten dat er een (onbewust) besmette bezoeker kan binnenkomen”, benadrukt de gemeente. Als de nachthoreca op dit moment niet gesloten was, zou Aspen Valley de deuren weer mogen openen.

14.00 - Nederland blijft zoals verwacht rood op Europese coronakaart

Nederland kleurt wederom rood op de nieuwe kaart van coronagevallen in Europa. Dat viel ook te verwachten, aangezien veel mensen de afgelopen twee weken positief zijn getest. Landen kunnen dat mogelijk zien als een reden om reisbeperkingen voor Nederlandse toeristen in stand te houden. Limburg is als enige provincie van kleur veranderd, van rood naar donkerrood.

Het Europese gezondheidsinstituut ECDC baseert de coronakaart op het aantal besmettingen en percentage positieve tests in de afgelopen twee weken. Landen gebruiken de kaart bij het vaststellen van hun coronabeleid. Maar ze mogen zelf bepalen wat zij doen met het gegeven dat een regio groen, oranje, rood of donkerrood kleurt. Duitsland voerde vorige week nog strengere regels in voor Nederlandse toeristen. Dat moet helpen voorkomen dat de Delta-variant van het coronavirus voet aan de grond krijgt in Duitsland.

Sinds anderhalve week is het aantal gevallen van Covid-19 in Nederland aan het dalen. Desondanks is geen enkele provincie oranje of groen geworden op de coronakaart. Het ECDC baseert deze kleurcodes namelijk op gegevens van de afgelopen twee weken. Daarom heeft het instituut de recente piek in het aantal positieve tests nog meegenomen in zijn berekeningen. Volgende week telt deze golf niet meer mee en veranderen delen van Nederland mogelijk weer van kleur. Dat kan vervolgens aanleiding zijn voor Europese landen om reisbeperkingen voor Nederlanders te versoepelen.

13.15 - Studie: één prik voorkomt vaak ernstige ziekte door deltavariant

De coronavaccins van Pfizer/BionTech, Moderna en AstraZeneca beschermen de meeste mensen al na één prik tegen ernstige ziekte door het coronavirus. Canadees onderzoek duidt erop dat dit ook geldt voor de deltavariant. Het vaccin van Moderna kwam volgens een voorpublicatie van de studie als beste naar voren. Waar het gaat om het voorkomen van ziekenhuisopname of overlijden door de deltavariant, die in Nederland het meest voorkomt, is één dosis van dit vaccin volgens de berekeningen van de wetenschappers gemiddeld 96 procent effectief.

Daar zit wel wat onzekerheid in: het werkelijke cijfer ligt hoogstwaarschijnlijk ergens tussen de 72 procent en de 99 procent. Een vrij grote marge houden de onderzoekers ook aan voor de andere vaccins. Bij AstraZeneca komen ze uit op een 88 procent (tussen de 60 en 96 procent) lagere kans op overlijden of ziekenhuisopname na één dosis, bij Pfizer/BioNTech op 78 procent (tussen de 65 procent en 86 procent).

In totaal analyseerden de onderzoekers gegevens van ruim 400.000 Canadezen die zich op het virus lieten testen tussen december 2020 en eind mei van dit jaar. Van die mensen raakten er bijna 41.000 besmet met een „zorgwekkende” coronavariant. De deltavariant, die pas later echt in opmars kwam, werd bij iets minder dan duizend mensen aangetroffen. Dat relatief lage aantal is wel een kanttekening bij de resultaten.

Het vaccin van Moderna is na één prik ook het beste in het puur voorkomen van een besmetting met de deltavariant. De onderzoekers komen uit op een effectiviteit van 72 procent (tussen de 57 en 82 procent). Dat is wel beduidend lager dan bij de alphavariant, waar de bescherming ongeveer 83 procent bedroeg. De effectiviteit van een shot Pfizer/BioNTech is volgens dit onderzoek 56 procent (tussen de 45 en 64 procent), AstraZeneca zit er tussenin met 67 procent.

Mensen die volledig zijn gevaccineerd, zijn met Pfizer/BioNTech 87 procent beschermd tegen besmetting met de deltavariant. Voor de andere twee vaccins konden de onderzoekers nog geen percentage geven. Dat komt doordat in de onderzochte groep mensen helemaal niemand die daar twee prikken van had gekregen besmet raakte met de deltavariant. Ook de mate waarin de vaccins na twee prikken bescherming geven tegen overlijden en ziekenhuisopname konden de onderzoekers niet bepalen bij gebrek aan gegevens.

De onderzoekers zijn onder meer verbonden aan onderzoeksinstituut ICES, dat is gespecialiseerd in de analyse van data uit de gezondheidszorg, en de universiteiten van Toronto en Ottawa. Ze hebben hun onderzoeksresultaten alvast op de zogeheten preprintserver MedRxiv gezet. Die moeten nog kritisch worden beoordeeld door vakgenoten, voordat ze in een wetenschappelijk tijdschrift worden gepubliceerd.

11.33 - Gevaccineerde die positief test houdt zijn groene vinkje

Wie eenmaal zijn vaccinatiebewijs heeft opgevraagd in de CoronaCheck-app, houdt het groene vinkje, ook als hij positief is getest. Met die QR-code kan hij vervolgens op vakantie of een evenement bezoeken, terwijl hij besmet is met corona, schrijft de Volkskrant.

Het ministerie van Volksgezondheid is op de hoogte van deze tekortkoming in het systeem en beraadt zich op maatregelen.

De kans dat gevaccineerden besmet raken met het coronavirus is een stuk kleiner na de beschermende prikken, maar het is nog steeds mogelijk. Ze kunnen positief testen op corona en het virus doorgeven. Maar als ze dan besmet blijken te zijn, blijft de controleur van hun gedownloade QR-code in de CoronaCheck-app een groen vinkje zien. De positieve test heeft dan geen invloed op hun vaccinatiebewijs.

11.13 - ’Opnames coronapatiënten zet nog geen extra druk op normale zorg’

Dat er meer coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen worden opgenomen, lijkt nog geen effect te hebben op de doorgang van de zogeheten kritieke planbare zorg. Dat is zorg die binnen zes weken moet worden geleverd om gezondheidsschade te voorkomen. „De capaciteit hiervoor in de ziekenhuizen blijft stabiel”, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Net als twee weken geleden geeft 92 procent van de ziekenhuizen aan deze zorg volledig volgens planning te kunnen leveren. De resterende 8 procent van de ziekenhuizen zegt de kritieke planbare zorg slechts deels volgens planning te kunnen leveren. Het gaat om vier ziekenhuizen.

De afgelopen tijd hebben ziekenhuizen met zorgverzekeraars plannen gemaakt om na de zomervakantie te starten met het verlenen van inhaalzorg. „Het is essentieel dat hierbij oog blijft voor het herstel van zorgprofessionals en ingezet wordt op de principes van passende zorg”, aldus de NZa.

09.00 - Ziekteverzuim zorgsector gestegen in tweede kwartaal: ’Corona doet schepje bovenop’

Het ziekteverzuim in de Nederlandse zorgsector is in het tweede kwartaal van dit jaar gestegen naar 6,97 procent, meldt kennisnetwerk Vernet. In dezelfde periode vorig jaar was dat 6,66 procent.

Het hoge verzuimpercentage komt volgens de organisatie doordat werknemers zich steeds langer ziek melden. „Wie zich in de zorg ziek meldt, blijft nu gemiddeld langer dan één maand thuis”, aldus Vernet. Het is niet zo dat zorgmedewerkers zich vaker ziek melden. In het tweede kwartaal heeft 22 procent van de medewerkers zich ziek gemeld, wat gebruikelijk is voor deze periode.

In de sectoren ziekenhuizen, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg is het verzuimpercentage gestegen ten opzichte van een jaar geleden. In de verzorging, verpleging, thuiszorg bleef het nagenoeg gelijk.

Het ziekteverzuim in de zorg stijgt volgens Vernet al jaren. „Corona deed er in 2020 nog een extra schepje bovenop en de stijgende lijn die is ingezet in 2014, wordt stevig doorgezet.”

07.59 - Strengere lockdown rond Sydney na recordaantal besmettingen

De bevolkingsrijkste deelstaat van Australië heeft na een wekenlange lockdown in en rond Sydney toch weer een recordaantal nieuwe coronabesmettingen gemeld. De Australische omroep ABC bericht dat de lockdownmaatregelen in delen van New South Wales nu verder worden aangescherpt.

In de deelstaat, waar zich de miljoenenstad Sydney bevindt, is bij nog eens 239 mensen vastgesteld dat ze het virus lokaal hebben opgelopen. Het gaat om de grootste stijging sinds het begin van de pandemie. Sydney en omliggende gebieden zitten inmiddels al meer dan een maand in lockdown. Het lukt de autoriteiten maar niet om een uitbraak van de besmettelijke Delta-variant onder controle te krijgen.

De deelstaat had de lockdown al verlengd tot eind augustus en komt nu met extra maatregelen. Die gaan gelden in acht zwaar getroffen gebieden. Mensen hadden al een geldige reden nodig om hun huis te verlaten en krijgen nu ook opdracht altijd een mondkapje te dragen als ze de deur uitgaan. Ook moeten ze in principe binnen 5 kilometer van hun woning blijven.

De politiechef van de deelstaat kondigde aan dat duizenden extra agenten worden ingezet om te controleren of mensen zich aan de aangescherpte regels houden. De boete voor personen die de mondkapjesplicht overtreden is volgens ABC verhoogd van 200 Australische dollar naar 500 Australische dollar, omgerekend 311 euro.

Het 25 miljoen inwoners tellende Australië wist het coronavirus vorig jaar nog grotendeels buiten de deur te houden, onder meer door de grens grotendeels te sluiten. Er zijn ruim 33.000 besmettingen gemeld en minder dan 1000 patiënten overleden. De bestrijding van de Delta-uitbraak wordt nu gehinderd doordat het vaccineren er maar moeizaam van de grond komt.

05.31 - 130 besmette bezoekers festival Verknipt kwamen door controle

Zeker 130 van de 1100 bezoekers die begin juli na het technofestival Verknipt positief testten op het coronavirus, zijn besmet en wel door de controle gekomen. Dit concludeert de GGD regio Utrecht, de enige GGD die nog volledig bron- en contactonderzoek doet, schrijft de Volkskrant.

Van de ruim 20.000 bezoekers van dit tweedaagse technofestival in Utrecht testten er naderhand 1100 positief. Aan de hand van de Utrechtse data concludeert arts infectieziektebestrijding Putri Hintaran van de GGD regio Utrecht dat deze uitzonderlijk grote virusuitbraak niet is veroorzaakt door een enkele ’superspreader’. Zo’n 34 procent, oftewel een derde van de door de Utrechtse GGD onderzochte besmette bezoekers, was volgens haar hoogstwaarschijnlijk al besmet bij aankomst op het festivalterrein.

De casus toont hoe kwetsbaar het werken met toegangstesten is, zelfs met strikt toezicht. Voor grootschalige fraude met testtoegangsbewijzen vond de GGD geen aanwijzingen. Waarschijnlijker is, dat door de lange geldigheid van een negatieve sneltest, destijds 40 uur, veel festivalgangers niet wisten dat ze het virus met zich meedroegen.

04.09 - Janssen-vaccin mag langer in de koelkast bewaard worden

Het Janssen-vaccin van farmaceut Johnson & Johnson mag van de Amerikaanse gezondheidswaakhond FDA langer bewaard blijven. Tot nu toe adviseerde de autoriteit om het coronavaccin maximaal 4,5 maand in de koelkast te bewaren bij een temperatuur van tussen de 2 en 8 graden Celsius, dat is inmiddels verlengd naar zes maanden.

Het besluit van de gezondheidswaakhond geldt ook met terugwerkende kracht voor Janssen-vaccins die inmiddels al 4,5 maand oud zijn. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) adviseert vooralsnog om het vaccin maximaal drie maanden in de koelkast te bewaren. In de vriezer, bij temperaturen van -25 tot -15 graden Celsius, kan het vaccin volgens de EMA twee jaar bewaard worden.

03.31 - Nederland blijft donkerrode vlek op Europese coronakaart

Nederland blijft voorlopig hoogstwaarschijnlijk een rode vlek op de kaart van coronagevallen in Europa. De landen om ons heen zijn overwegend groen en oranje, wat betekent dat daar minder mensen positief testen. Het gevolg kan zijn dat die landen vasthouden aan de reisbeperkingen die ze hebben ingevoerd voor Nederlandse vakantiegangers.

De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee weken en naar het percentage positieve tests. Landen gebruiken die kaart om hun regels op af te stemmen. Zo besloot Duitsland vorige week om de regels voor Nederlanders aan te scherpen. Dat moet de zeer besmettelijke Delta-variant van het coronavirus zo veel mogelijk buiten de deur houden.

Bij de kaart van vorige week gingen de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel van rood naar donkerrood. Groningen stond al op dat hoogste niveau en bleef daar staan. Zeeland, Limburg, Drenthe, Friesland en Flevoland bleven op rood staan. Dat is het een na hoogste niveau.

Het aantal coronagevallen in Nederland begon anderhalve week geleden te dalen. Omdat het ECDC kijkt naar de cijfers over de laatste twee weken, telt de piek van deze golf nog net mee voor de kaart van donderdag. Die hoge cijfers vallen weg bij de kaart van volgende week. Dan zouden de kleuren voor Nederland kunnen veranderen, met als gevolg dat andere landen misschien beslissen om de regels voor Nederlandse vakantiegangers iets te versoepelen.

Behalve Nederland zijn ook vakantiebestemmingen als Spanje, Portugal en Luxemburg helemaal rood. Griekenland is grotendeels oranje, maar Kreta is donkerrood. Frankrijk, België en Denemarken zijn overwegend oranje. Landen als Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen, Noorwegen en IJsland zijn helemaal groen. Dat betekent dat zij de corona-uitbraak vooralsnog onder controle hebben.

03.16 - Artsen bezorgd over gezondheid ouderen door isolatie

Klinisch geriaters, specialisten voor kwetsbare ouderen, zien meer patiënten die in de problemen komen omdat ze nog steeds de deur niet uit durven. Ze zijn volledig gevaccineerd, maar houden de angst om besmet te raken. Daardoor komen ouderen steeds vaker in de knel door eenzaamheid of lichamelijke problemen, aldus specialisten in het AD.

„We zien mensen met beginnende dementie die heel hard achteruit zijn gegaan en naar een verpleeghuis moeten. Ouderen die minder bewegen, een slechtere balans hebben, vallen en iets breken”, beschrijft Arend Arends, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG). En dus luidt de boodschap: pak de dagelijkse activiteiten van vóór corona voorzichtig weer op.

De klinisch geriaters willen zeker niet beweren dat ouderen geen enkel risico lopen op corona. Ze stellen dat het belangrijk blijft om afstand te houden.

Lees hieronder de liveblog van gisteren.

Adblock test (Why?)


LIVE | Ruim 90 procent donoren heeft antistoffen tegen corona in bloed - Telegraaf.nl
Read More

Zorgpersoneel volledig gevaccineerd, toch besmet - NRC

Immuniteit Bij een half procent van de ingeënte Israëlische zorgmedewerkers brak het coronavirus door het vaccin.

Personeel in een ziekenhuis in Tel Aviv zorgt voor een Covidpatiënt.
Personeel in een ziekenhuis in Tel Aviv zorgt voor een Covidpatiënt. Foto Ronen Zvulun/Reuters

Niet alleen ouderen en mensen met een zwakke afweer kunnen na een volledige vaccinatie nog Covid-19 oplopen, ook bij jonge gezonde mensen kan dat soms gebeuren. Mensen die dit overkomt, hebben minder neutraliserende antistoffen tegen het virus in hun bloed dan gevaccineerden die niet besmet raken.

Dat blijkt uit een Israëlische studie onder zorgpersoneel, die woensdag in het wetenschappelijke tijdschrift NEJM verscheen. De doorgebroken infecties – bij 0,4 procent van al het gevaccineerde ziekenhuispersoneel – waren meestal mild of asymptomatisch.

Dat ook volledig ingeënte mensen besmet kunnen worden met het coronavirus en er ziek van worden, is bekend. Maar hoe vaak dat voorkomt in de praktijk, wie er alsnog ziek door kan worden en of gevaccineerden dan zelf besmettelijk zijn, is nog niet goed duidelijk. Het Israëlische onderzoek werpt daar iets meer licht op.

Bij bijna 1.500 van de 11.500 volledig gevaccineerde personeelsleden van het Sheba Medical Center in Israël werd begin dit jaar een pcr-test gedaan. Dat gebeurde als ze contact hadden gehad met een besmette persoon, als ze Covid-19-klachten hadden, of bij een steekproef elf dagen na de tweede prik. Van deze mensen bleken er 39 besmet met de destijds rondgaande Alfavariant – 2,6 procent van de getesten dus en 0,4 van het totaal.

Niet helemaal onschuldig

De gevolgen van de besmetting vielen over het algemeen mee. Twee derde had milde symptomen. Het vaakst meldden de zieken een verstopte neus, spierpijn, reuk- of smaakverlies en hoesten. Niemand hoefde te worden opgenomen in het ziekenhuis. Wel had 19 procent na zes weken nog symptomen, zoals vermoeidheid, hardnekkige hoest, spierpijn of reukverlies – volgens de auteurs een indicatie van langdurige covid.

Dit percentage komt overeen met wat we in het algemeen zien bij covidinfecties. „Het lijkt erop dat een vergelijkbaar percentage, zo’n 10 tot 20 procent van de geïnfecteerden, na Covid-19 restverschijnselen kan hebben, ook als ze heel milde ziekte hebben gehad”, zegt vaccinoloog Ben van der Zeijst van het LUMC.

Uit de Israëlische studie blijkt dat de hoeveelheid antilichamen in het bloed van een gevaccineerde een goede maat is voor de geboden bescherming. Waarom de één beter reageert op een prik dan een ander is niet goed bekend. „Dat kan te maken hebben met de genetische opmaak, of met de leefstijl”, zegt Van der Zeijst. „Stress verzwakt de afweer.”

De onderzoekers stelden ook vast dat driekwart van de ziek geworden deelnemers een groot aantal virusdeeltjes in hun luchtwegen hadden. Hoe de doorbraakinfecties voor andere virusvarianten uitpakken, zoals de besmettelijkere Deltavariant, of in situaties waar minder maatregelen gelden, moet nog blijken. Maar eerdere onderzoeken wijzen al uit dat ‘Delta’ makkelijker door de vaccinbescherming heen breekt dan ‘Alfa’.

Lees ook:‘Tot nu toe beschermen de vaccins ontzettend goed tegen ernstige Covid-19’

Adblock test (Why?)


Zorgpersoneel volledig gevaccineerd, toch besmet - NRC
Read More

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...