Rechercher dans ce blog

Thursday, July 29, 2021

Cruciaal oogmiddel niet meer beschikbaar: 'Dit kan zorgen voor blijvende oogschade' - RTL Nieuws

Het geneesmiddel visudyne ​is nodig voor een speciaal soort laserbehandeling bij patiënten die een lekkage hebben in hun gele vlek. "Door deze aandoening wordt het gezichtsvermogen aangetast. Zo'n 700 patiënten in ons land hebben deze ernstige oogziekte", zegt Camiel Boon, oogarts bij het Amsterdam UMC en LUMC.

Boon behandelt de patiënten met deze oogziekte. "Het overgrote deel zijn mannen tussen de 40 en 45 jaar. Mensen die midden in het leven staan."

Onzekere periode

Zij zijn volledig afhankelijk van dit middel en gaan een onzekere periode tegemoet, zegt Boon. "Er zijn veel vragen. Ik word platgebeld, sommigen zitten echt in zak en as."

De gevolgen kunnen groot zijn, zegt de oogarts. "Wanneer deze patiënten niet meer behandeld kunnen worden met het middel, kan dit leiden tot ernstige slechtziendheid en blijvende oogschade. In een uitzondering zelfs tot blindheid."

Visudyne wordt via een infuus bij de patiënt ingebracht in speciale oogklinieken. "Eenmaal in het oog, voeren we een specifieke laserbehandeling uit die de vochtlekkages in de gele vlek stopt. Daardoor kan de patiënt weer beter zien."

Oorzaak onduidelijk

Het is voor Boon volkomen onduidelijk wat de reden is van de productieproblemen. "Dat is ontzettend frustrerend."

Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) heeft een procedure opgesteld voor oogartsen om de Visudyne die nog beschikbaar is, zo goed en eerlijk mogelijk te benutten. Hiermee worden de patiënten die dit middel nodig hebben onder de gegeven omstandigheden zo goed mogelijk geholpen. "We kunnen nu echt alleen nog de patiënten met de ergste problemen behandelen. Het is heel erg cru."

Eerste kwartaal

Het is de verwachting dat het middel in het eerste kwartaal van volgend jaar weer beschikbaar moet zijn. Wereldwijd zijn tienduizenden mensen afhankelijk van het geneesmiddel. Pogingen om het oogmedicijn elders te verkrijgen zijn tot dusver mislukt.

Het demissionaire kabinet betreurt het ontstane tekort en zegt in contact te blijven met betrokken partijen. "Mocht productie in Nederland alsnog mogelijk blijken dan zet ik mij in om dit te faciliteren”, schrijft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer. 

Adblock test (Why?)


Cruciaal oogmiddel niet meer beschikbaar: 'Dit kan zorgen voor blijvende oogschade' - RTL Nieuws
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...