Rechercher dans ce blog

Monday, July 5, 2021

Aantal besmettingen met delta variant corona stijgt snel onder jongeren in Groningen - Dagblad van het Noorden

Het aantal coronabesmettingen in Groningen stijgt de laatste dagen snel. In ruim eenderde van de onderzochte monsters blijkt het om de delta-variant te gaan.

Alle tekenen wijzen erop dat er vooral onder de sinds vorige week massaal uitgaande jongvolwassenen in de stad Groningen veel nieuwe besmettingen zijn. Vrijdag telde het RIVM 26 besmettingen in Groningen, zaterdag 56 en zondag 67. De dagen en weken hiervoor daalde het aantal coronabesmettingen in Groningen en Drenthe fors. Begin vorige week sprak de GGD ook nog over een dalend aantal besmettingen.

Cijfers GISAID: 38 procent delta in Groningen

Terwijl de GGD eind vorige week nog geen deltavarianten zag in Groningen, blijkt uit nieuwe cijfers van het internationale wetenschapscollectief GISAID dat inmiddels 38 procent van de onderzochte monsters in Groningen met de Indiase deltavariant zijn. In Drenthe is 13 procent van de onderzochte monsters de deltavariant.

Viroloog Bert Niesters van het UMCG bevestigt de GISAID-cijfers, die zijn gebaseerd op gegevens van het RIVM. ,,In de Randstad gaat het helemaal hard met de deltavariant maar hier in het Noorden neemt het nu blijkbaar ook snel toe. Ik voorspel dat we in augustus op bijna honderd procent deltavariant zitten’’, reageert Niesters.

De viroloog maakt zich zorgen over de grotere besmettelijkheid van de deltavariant. ,,De jongeren dragen het daardoor ook weer eerder over op hun familieleden als ze thuis komen. Dat hebben we eerder gezien.’’

Niesters waarschuwt ook dat de boodschap dat jongeren een dag na één Janssen-prik al kunnen uitgaan onterecht is. Pas veertien dagen na de vaccinatie heeft het lichaam voldoende antistoffen. ,,We stevenen op deze manier duidelijk af op een vierde golf’’, voorspelt hij. ,,Grote groepen zijn natuurlijk nog niet volledig gevaccineerd. Waarschijnlijk zal het aantal ziekenhuisopnames in die vierde golf mee gaan vallen door de vaccinaties. Maar long-covid is ook geen pretje. Jongeren zouden daar toch wat minder nonchalant over mogen doen.’’

Lange rijen voor Testen voor Toegang

In het uitgaansleven in Groningen was afgelopen weekend en de dagen voor het weekend duidelijk te merken dat de anderhalve meter en andere coronaregels massaal werden overtreden. Een groot deel van het publiek heeft zich weliswaar laten testen, er stonden lange rijen voor de Testen voor Toegang-locaties. En onder jongeren heeft een aanzienlijk deel ook al één vaccinatie gehad. Maar er waren ook meldingen op sociale media van uitgaansplekken waar niet streng werd gecontroleerd op de QR-code die nodig is als vaccinatie- of testbewijs.

Yorick Bleijenberg, een data-analist die al de gehele coronacrisis coronacijfers op Twitter analyseert, maakt zich zorgen over de snelle stijging in Groningen. Hij maakt de vergelijking met Enschede, waar een haard van besmettingen direct aan een uitgaansgelegenheid was te koppelen.

Je kunt deze onderwerpen volgen

Adblock test (Why?)


Aantal besmettingen met delta variant corona stijgt snel onder jongeren in Groningen - Dagblad van het Noorden
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...