Rechercher dans ce blog

Friday, August 27, 2021

Moeder nauwelijks ziek door corona, maar wel een kapotte placenta - RTV Rijnmond

Gynaecoloog Sam Schoenmakers stuurt vanaf dat moment alle placenta's van vrouwen die in de eerste en tweede golf corona hebben gehad op naar pathologen die de placenta onder de microscoop leggen. Op 5 van de 36 placenta's onder het vergrootglas blijken afgestorven cellen te zitten, verhardingen en vreemde immuuncellen. De moeders waren niet ziek en op echo's was niets raars te zien.

Het coronavirus kan dus ongemerkt een 'handtekening' op de placenta achterlaten, concluderen onderzoekers van het Erasmus MC en het LUMC (Leiden) als eerste ter wereld.

Zuurstoftekort

"De placenta zorgt voor de uitwisseling van stoffen, zoals zuurstof, tussen moeder en kind en beschermt de foetus tegen ziekten", legt gynaecoloog Schoenmakers uit. "Als de cellen van de placenta afsterven door een coronavirusinfectie raakt het systeem verstopt. Dat kan leiden tot zuurstoftekort, extreme nood of zelfs overlijden van het kind."

Dat de moeders zelf nauwelijks ziek zijn en niet voelen wanneer de placenta is aangetast, maakt het heel moeilijk om in te schatten welke vrouwen risico lopen.

Na dit onderzoek adviseert Schoenmakers ook aanstaande moeders zich te laten vaccineren. "Het helpt om een coronabesmetting te voorkomen en jezelf en je ongeboren kind te beschermen."

Verder is het advies om vanaf 30 weken de bewegingen van het kind in de buik te monitoren. Een baby die voldoende zuurstof en voeding heeft, beweegt elke dag een aantal perioden flink. Binnen een uur zou hij minstens tien keer moeten schoppen, draaien of schuiven. Als dat het geval is, hoeft de moeder zich 24 uur lang geen zorgen te maken, zegt het Erasmus MC.

Adblock test (Why?)


Moeder nauwelijks ziek door corona, maar wel een kapotte placenta - RTV Rijnmond
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...