Rechercher dans ce blog

Thursday, August 26, 2021

Onderzoek: Breinschade die tot dementie kan leiden vaak al vroeg zichtbaar - 1Limburg | Nieuws en sport uit Limburg

Wie door een ongezonde leefstijl de kans loopt om later dement te worden, heeft vaak op jongere leeftijd al zichtbare schade aan de hersenen.

Ook cognitieve problemen, zoals vergeetachtigheid en informatieverwerking, zijn al in een vroeg stadium merkbaar.

Onderzoek
Dat toont een onderzoek van het Maastricht UMC+ aan. Het academisch ziekenhuis heeft hersenscans gemaakt en vragenlijsten afgenomen bij ruim 4000 mensen. Volgens het MUMC+ onderstrepen de uitkomsten het belang van een goede levensstijl om de hersenen gezond te houden en dementie te voorkomen.

Levensstijl
"We wisten al wel dat mensen met een ongezonde leefstijl meer risico hebben op dementie", zegt onderzoeker Sebastian Köhler. Voeding, overgewicht, roken en hoge bloeddruk hebben invloed op de ontwikkeling van dementie. "Maar ons onderzoek toont nu aan dat de voortekenen van dementie daadwerkelijk al aanwezig zijn." Die voortekenen zijn zichtbaar wanneer een deelnemer slecht scoort met de vragenlijst. Dit blijkt uit het onderzoek, waarin de hersenscans van mensen met een slechte score zijn vergeleken met scans van mensen met een goede score. Denk hierbij aan krimp van het brein en letsel aan de hersenenvaten.

Köhler noemt het slecht, maar ook goed nieuws: "Want aan die slechte voortekenen kunnen mensen iets doen."

Gezonder door het leven gaan
Er is namelijk volgens de onderzoeker veel ruimte om te werken aan de leefstijlfactoren die het risico op dementie verhogen. Zo kunnen 55-plussers met een hoog risicoprofiel de dementiedreiging verkleinen door bijvoorbeeld te stoppen met roken of gezonder gaan eten. "We verwachten dat je daarmee ook verdere schade aan je hersenen en cognitieve problemen kunt voorkomen", concludeert Köhler. Gezonder en bewuster leven is volgens Köhler belangrijk voor het brein. "Op korte en lange termijn", aldus de onderzoeker.

Adblock test (Why?)


Onderzoek: Breinschade die tot dementie kan leiden vaak al vroeg zichtbaar - 1Limburg | Nieuws en sport uit Limburg
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...