Rechercher dans ce blog

Tuesday, August 31, 2021

Studie: meer antistoffen tegen corona na vaccinatie met Moderna dan bij prik Pfizer - Telegraaf.nl

De 4.000 medewerkers en artsen van het ziekenhuis werden de afgelopen maanden gevaccineerd met vaccins van Moderna, Pfizer-BioNTech en AstraZeneca. De onderzoeksresultaten werden gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift JAMA.

Van de 4.000 medewerkers en artsen die gevaccineerd werden, deden er 2.500 vrijwillig mee aan de studie van de twee onderzoekers. Twee maanden na hun tweede prik blijkt uit de analyse van de data dat de personen die gevaccineerd werden met Moderna significant meer antistoffen hebben dan mensen die het Pfizer-vaccin toegediend kregen.

„Bij het medisch valideren van de resultaten viel onmiddellijk op dat de individuele antistof titers (de mate waarin de aanwezigheid van antistoffen nog aantoonbaar is, red.) sterk uiteenliepen”, verduidelijkt hoofdonderzoeker Deborah Steensels, klinisch bioloog in ZOL. „We zagen een duidelijk verschil in antistof titers van personen die het vaccin van Moderna en mensen die het Pfizer-vaccin kregen. Doorgedreven data-analyse bracht de bevestiging: de antistoffen van personen die gevaccineerd werden met Moderna liggen significant hoger dan die van personen die het Pfizer-vaccin toegediend kregen.”

Hogere dosis

Een mogelijke verklaring voor deze bevinding is dat het mRNA-materiaal driemaal hoger gedoseerd is in het vaccin van Moderna. De studieresultaten bevestigen eveneens de bevindingen van andere onderzoeksgroepen dat de antistof titers lager liggen bij oudere patiënten, en hoger bij vaccinatie na het doormaken van een Covid-19-infectie. Deze eerste resultaten werden inmiddels gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift JAMA.

Uit het onderzoek bleek ook dat een kleine groep van zorgverleners een lagere respons hadden. Deze zorgverleners hadden geen duidelijke risicofactoren.

„Verschillen in respons op de vaccins in kaart brengen, is belangrijk”, zegt dokter Line Heylen tegen Belga. „Mogelijk kan de uitkomst van het onderzoek de verdere inzet van de beschikbare vaccins beïnvloeden. Zo zou de voorraad Moderna-vaccins kunnen voorbehouden worden voor personen waarvan verwacht wordt dat de respons op vaccinatie lager ligt zoals ouderen, kankerpatiënten en nierdialysepatiënten. Voor de zorgverleners wiens antistof titer onder een drempelwaarde ligt, kan dan eventueel geadviseerd worden om zich aan te melden voor een bijkomende inenting.”

De deelnemers aan de studie worden nog een jaar opgevolgd, al kan dit langer het geval zijn als ze een derde boosterprik krijgen. De data-analyse van de groep mensen die gevaccineerd werd met het vaccin van AstraZeneca zal snel volgen.

Adblock test (Why?)


Studie: meer antistoffen tegen corona na vaccinatie met Moderna dan bij prik Pfizer - Telegraaf.nl
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...