Rechercher dans ce blog

Friday, August 6, 2021

Zij willen geen vaccin en vrezen nu een tweedeling: 'In beste geval noemen ze je aso' - NOS

Hoe reageren experts?

Marjolein van Egmond is hoogleraar aan Amsterdam UMC en immunoloog. "Nee, vaccinatie beschermt niet 100 procent tegen besmetting. Maar het is gewoon zo dat hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe minder corona zich kan verspreiden. Kwetsbaren zijn beschermd als wij door ons te vaccineren een schild vormen.

Als je al corona gehad hebt, is vaccineren nog steeds zinnig. Er zijn aanwijzingen dat je afweer tegen de deltavariant niet voldoende is als je eerder met een andere coronavariant besmet was. En sowieso is helemaal niet duidelijk of je ook voldoende weerstand hebt opgebouwd als je milde klachten had.

Bij vaccins zijn tot nu toe nog nooit na jaren langetermijnbijwerkingen aan het licht gekomen. De coronavaccinaties zijn nieuw, maar ze hebben alle fases van onderzoek doorlopen en zijn inmiddels aan miljarden mensen gegeven waardoor heel zeldzame bijwerkingen ook al bekend zijn."

'We weten nooit alles meteen'

Martin Kulldorff is hoogleraar aan Harvard Universiteit en epidemioloog. "Als er een nieuw vaccin op de markt komt, weten we nooit meteen alles over de potentiële risico's. Dat duurt een paar jaar. Toch is het een no brainer dat je het vaccin beter kunt nemen als je ouder bent of kwetsbaar. Ook al kleeft er een klein risico aan nieuwe vaccins, de voordelen zijn vele malen groter omdat je een hoger risico loopt door corona. Als je vraagt of je moet vaccineren tegen corona, dan zeg ik: eigenlijk is dat een 'grijs gebied' voor jonge volwassenen. Ik denk dat we als wetenschappers eerlijk moeten zijn over wat we niet weten.

Als je corona gehad hebt, dan heb je al immuniteit en heb je mijns inziens geen vaccin nodig. Dat overheden ervoor kiezen om mensen te vaccineren die al corona gehad hebben, vind ik onethisch. Er zijn genoeg mensen op de wereld die die vaccins harder nodig hebben."

Adblock test (Why?)


Zij willen geen vaccin en vrezen nu een tweedeling: 'In beste geval noemen ze je aso' - NOS
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...