Rechercher dans ce blog

Monday, October 4, 2021

Kinderen met autisme gebaat bij bestaand bloeddrukmiddel - RTL Nieuws

Het gaat om het medicijn bumetanide. Dit middel heeft volgens het academisch ziekenhuis een gunstige werking in de hersenen van kinderen die moeite hebben met het verwerken van informatie. 

Prikkelbalans beïnvloeden

Normaal wordt het middel voorgeschreven bij mensen met een te hoge bloeddruk, maar kinderen met autisme zijn er dus ook gebaat bij. Hun prikkelbalans is vaak niet optimaal, het brein is over- of onderprikkeld. "De onderzoekers tonen aan dat bumetanide de prikkelbalans kan beïnvloeden door de chloorconcentratie in de hersencellen te verminderen", aldus Amsterdam UMC.

Het middel werkt niet bij elk kind met autisme. De onderzoekers hebben daarom een algoritme ontwikkeld dat kan voorspellen bij welke kinderen dit middel werkt. Dat doen ze door middel van een hersenfilmpje, een zogenoemde EEG. "Wij hebben een methode gevonden waarbij we vrij precies kunnen zien voor welk kind dit middel zal werken", zegt kinderpsychiater Hilgo Bruining. "Het moet dan ook gedaan zijn met zomaar iets voorschrijven voor kinderen met autismesymptomen."

Geen ernstige bijwerkingen

Bruining wijst erop dat bumetanide geen ernstige bijwerkingen heeft zoals antipsychotica of ritalin dat wel heeft.

Bij het onderzoek waren 92 kinderen van 7-15 jaar met autisme betrokken. De studie is gepubliceerd in het medische vakblad Biological Psychiatry CNNI.

Wat is autisme?

Ongeveer 200.000 mensen hebben in Nederland autisme, dat is zo'n 1 procent van de bevolking. Autisme is volgens psychiater en hoogleraar autisme Wouter Staal de verzamelnaam voor gedragskenmerken die duiden op een kwetsbaarheid op de volgende gebieden: sociale interactie, communicatie, flexibiliteit in denken en handelen en het filteren en integreren van informatie. Vooral op sociaal gebied ondervinden veel mensen met autisme regelmatig problemen. Hun 'sociale intuïtie' lijkt minder goed, of anders, te zijn ontwikkeld.

Sterke punten die vaak in verband worden gebracht met autisme zijn onder andere: oog voor detail, analytisch denken, eerlijkheid, loyaliteit en technisch inzicht. 

Onderzoekers over de hele wereld proberen er al jarenlang achter te komen wat autisme nu écht is, maar dat is nog steeds niet duidelijk. Er bestaat dus ook nog geen bloed- of DNA-test waarmee aangetoond kan worden dat je autisme hebt. De diagnose wordt vooralsnog vastgesteld op basis van gedragskenmerken.

Bron: Nederlandse Vereniging voor Autisme

Adblock test (Why?)


Kinderen met autisme gebaat bij bestaand bloeddrukmiddel - RTL Nieuws
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...