Rechercher dans ce blog

Saturday, October 23, 2021

We willen minder snacken, maar hoe? 'Te veel ongezond aanbod' - RTL Nieuws

Gezond, gezonder, gezondst snacken

Wil jij graag minder of gezonder snacken, maar ben je er nog niet helemaal uit hoe je dit het beste kunt doen? Dan heeft Anniek Otten, diëtist bij Balanza, nog een aantal concrete tips voor je.

Verpakkingen – "Laat je niet misleiden door mooie verpakkingen. Ik gebruik vaak als leidraad: hoe mooier de verpakking, hoe ongezonder het product."

Regelmatig eetpatroon – "Ben je gevoelig voor veel snoepen en snacken? Dan is het raadzaam om ’s morgens goed te ontbijten. Doe je dat niet, dan is de kans dat je later op de dag trek krijgt, groter. Als je trek hebt maak je sneller impulsieve keuzes. Vaak zijn dit keuzes voor voedingsmiddelen die snel energie opleveren, zoals chips, gebak, snoep en koek. Houd zo veel mogelijk een regelmatig eetpatroon aan, dan is de kans dat je overeet ook kleiner."

Wees voorbereid – "Zorg, om te voorkomen dat je naar ongezonde voedingsmiddelen grijpt, dat je altijd een gezonde snack bij je hebt. Denk aan een appel, handje noten of snackgroentes."

Beoordeel je honger – "Heb je trek en wil je naar een snack grijpen? Beoordeel dan eerst je honger op een schaal van 0 tot 10 en bedenk wát voor hongergevoel je hebt. Is het echt omdat je lang niks hebt gegeten, of is het meer 'hoofdhonger', dus heb je gewoon zin in iets lekkers? Reflecteer de keuze die je wilt maken, dat maakt het makkelijker om iets ongezonds te weerstaan."

Leer verpakkingen lezen – "Bewustzijn begint bij informatievoorziening. Leer jezelf om de informatie op verpakkingen te lezen. Weet je precies wat ergens in zit en wat de voedingswaarden inhouden? Dan laat je het de volgende keer misschien staan omdat het product veel ongezonder blijkt dan jij dacht. Onder andere de hoeveelheid suiker is belangrijk om te weten. Als een klontje suiker vier gram is, hoeveel klontjes suiker zitten er dan in per portie?"

Kies volkorenproducten – "Volkorenproducten bevatten veel vezels. Deze remmen de opname van koolhydraten, waardoor je minder pieken en dalen in je bloedsuiker krijgt. Ook zit je van volkorenproducten sneller en langer vol, waardoor je minder snel naar een ongezonde snack grijpt. Daarbij is volkoren goed voor je spijsvertering."

Tips voor gezonde snacks – "Volkoren crackers, brood en pasta, aangevuld met veel groentes. Groentes bevatten weinig calorieën en veel vezels, waardoor je langer een vol gevoel houdt. Gebruik bij voorkeur hartig beleg zoals vleeswaren, kaas (20+ of 30+), sandwichspread, humus of pindakaas."

Eiwitrijke producten – "Eiwitten helpen je om voller te raken en langer vol te zitten. Daarnaast zijn eiwitten goed voor behoud van cellen en spiermassa. Een hoop gezondheidsvoordelen dus! Hartige producten bevatten over het algemeen meer eiwitten dan zoete producten. Voorbeelden van eiwitrijke voeding zijn ongezouten noten, een bakje yoghurt of kwark en peulvruchten."

Adblock test (Why?)


We willen minder snacken, maar hoe? 'Te veel ongezond aanbod' - RTL Nieuws
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...