Rechercher dans ce blog

Thursday, November 4, 2021

Britse studie: vaccin vermindert baarmoederhalskanker met 90 procent - RTL Nieuws

Het vaccin wordt in het Verenigd Koninkrijk gegeven aan meisjes tussen 11 en 13 jaar en sinds 2019 kunnen ook jongens het krijgen, meldt de BBC. Ook in Nederland kunnen meisjes van 12 en 13 jaar het vaccin krijgen. In ons land krijgen elk jaar meer dan 800 vrouwen baarmoederhalskanker. Ruim 200 vrouwen overlijden jaarlijks aan de ziekte. Het vaccin is dit jaar in het vaccinatiepakket voor jongens opgenomen.

Minder uitstrijkjes

Volgens de Britse onderzoekers betekent het succes ook dat er mogelijk minder uitstrijkjes genomen hoeven te worden in de toekomst. Dat zou mooi zijn, want bijna 90 procent van alle doden met deze ziekte is afkomstig uit landen waar er weinig toegang is tot de screening.

Het vaccin voorkomt de infectie met het human papillomavirus, afkort met HPV. Als het virus eenmaal het lichaam is binnengedrongen, kan het vaccin daar niets meer aan doen. Omdat het virus vooral wordt overgedragen via seks wordt het vaccin aan jonge meisjes en jongens tot 13 jaar gegeven. De meesten hebben op die leeftijd nog geen seks gehad.

'Impact enorm'

Ook nadat je seks hebt gehad heeft het zin om het vaccin te nemen. "De prik heeft vooral zin als je nog niet met HPV besmet bent. Maar als je al seks hebt gehad ben je mogelijk nog niet besmet. Dus ook dan heeft het zin om de prik te halen", meldt het KWF.

De Britse studie focuste zich op wat er is gebeurd met meisjes nadat het vaccin was geïntroduceerd in 2008. Die meisjes zijn nu in de 20 en bij hen was de afname van baarmoederhalskanker dus flink. "De impact is enorm", zei een van de onderzoekers.

Adblock test (Why?)


Britse studie: vaccin vermindert baarmoederhalskanker met 90 procent - RTL Nieuws
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...