Rechercher dans ce blog

Tuesday, January 18, 2022

Kinderen en omikron: UMC Utrecht doet onderzoek naar verspreiding - EditieNL

Een uitbraak in de klas van de 11-jarige Iza zorgde voor een lange quarantaineperiode voor het gezin van moeder Judith van den Bulk. Een voor een raakten alle kinderen in het gezin besmet. "Eerst kreeg Iza corona. Heel veel kinderen in haar klas hadden het", vertelt Judith aan EditieNL. "Daarna kreeg de middelste het, van negen jaar oud, en tot slot kreeg ook de jongste dochter van zeven jaar het. Gelukkig zijn ze er allemaal niet echt ziek van geworden."

Judith stelde bij de eerste besmetting regels in. "Lopen in huis mocht alleen met een mondkapje en degene met corona moest een eigen badkamer gebruiken. Het heeft allemaal niet geholpen. We moesten echt lang in quarantaine." Na 22 dagen kwamen ze er weer uit. In die periode raakten Judith en haar man niet besmet.

Onderzoek naar verspreiding

Het virus verspreidde zich dus snel in het gezin, al bleven de ouders buiten schot. Om meer inzicht te krijgen over de verspreiding van de omikronvariant binnen gezinnen en het effect van vaccineren, wil het UMC Utrecht daar meer onderzoek naar doen.

"We zoeken honderd gezinnen", zegt epidemioloog en kinderarts Patricia Bruijning. "We hebben daarvoor gekozen, omdat we de rol van kinderen in de verspreiding van corona beter willen bekijken. Voor de toekomst maakt dat heel erg uit, want stel dat het niet heel erg verspreidt via kinderen dan zou dat ook een effect hebben op maatregelen zoals de scholensluiting."

In het onderzoek wordt dagelijks gemeten welke klachten er zijn. Er worden monsters afgenomen om te kijken of er virus is en hoeveel. "Dan kunnen we kijken hoe het zich in het gezin verspreid heeft", zegt Bruijning. Die informatie kan de artsen een hoop vertellen: hoe besmettelijk het virus is, of vaccineren nog effect heeft en of maatregelen in huis nut hebben. "Uit eerder onderzoek van ons blijkt dat als het virus eenmaal in huis is, er bijna geen ontkomen meer aan is. Ik denk dat dat nu wat anders is, omdat er meer getest kan worden en er ook zelftesten zijn."

Adblock test (Why?)


Kinderen en omikron: UMC Utrecht doet onderzoek naar verspreiding - EditieNL
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...