Rechercher dans ce blog

Thursday, January 6, 2022

Omikron lijkt andere symptomen te hebben dan voorgaande coronavarianten: 'Je moet praktische criteria instellen' - wnl.tv

De lijst met covidsymptomen moet mogelijk worden aangepast. Zo lijkt de omikronvariant vooral voor hoofdpijn en ernstige vermoeidheid te zorgen, terwijl de eerder bekende coronasymptomen als reuk- en smaakverlies en een stevige hoest juist minder voorkomen. Daarover schrijft de Volkskrant.

Dit blijkt uit onderzoek naar de eerste omikronpatiënten in Zuid-Afrika, het land waar de variant werd ontdekt. De eerste uitslagen uit het Verenigd Koninkrijk, waar de variant flink rondgaat, laten hetzelfde zien. Hoofdpijn en (milde of ernstige) vermoeidheidsverschijnselen horen bij de vijf meest voorkomende symptomen die met omikron besmette Londenaren rapporteren, zo blijkt uit onderzoek van King’s College London. Ook Noors onderzoek onder ruim tachtig omikronpatiënten wijst dit uit. Vermoeidheid en hoofdpijn staan daar op een respectievelijke derde en vijfde plaats.

Britse onderzoekers riepen in februari vorig jaar al op om ook bij klachten als hoofdpijn en vermoeidheid te testen op corona. Maar nu de omikronvariant in veel landen dominant is lijkt die oproep nog urgenter.

Toch staan deze klachten in Nederland nog onder het kopje “minder voorkomend”. Het is het overwegen waard om dit aan te passen, zo zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), maar op dit moment nog niet. “Als hoofdpijn en vermoeidheid voor omikron belangrijke klachten blijken, dan kijken we opnieuw. Maar daarvoor zien we op dit moment nog onvoldoende signalen”, zegt een woordvoerder tegen de krant.

‘Je moet praktische criteria instellen’

“Wij noemen dit een casusdefinitie. De professoren gaan er nu over om te beslissen wat nu wel en niet bij deze variant rondgaat”, zegt GGD-arts Ashis Brahma erover in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Je ziet dat omikron nu de meest voorkomende variant is in Nederland, en dat heeft een andere presentatie. Men zegt, omdat het hoger in de luchtwegen aanhecht, het misschien ook wel andere symptomen geeft.”

De vraag is of zo’n aanpassing er niet toe leidt dat de testraten van de GGD overspoeld worden met mensen die zich bij wijze van spreken bij elk hoofdpijntje laten testen. “Je moet praktische criteria instellen”, zegt Brahma daarover. “Het zou fijn zijn als iedereen dezelfde klachten zou hebben, maar dat is niet zo. Je gaat er vanuit dat je je bij een bepaald aantal combinatie van factoren en symptomen laat testen. Daar moet duidelijk over gecommuniceerd worden.”

LEES OOK: Recordaantal coronabesmettingen slechts topje van de ijsberg: ‘Zijn er misschien wel twee keer zoveel’

Door: Marinka Wagemans

Adblock test (Why?)


Omikron lijkt andere symptomen te hebben dan voorgaande coronavarianten: 'Je moet praktische criteria instellen' - wnl.tv
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...