Rechercher dans ce blog

Tuesday, February 22, 2022

Voor het eerst laagdrempelig onderzoek om hart- en vaatziekten op te sporen - RTL Nieuws

Het doel van het onderzoek is dat iedere Nederlander tussen de 50 en 75 jaar oud straks zelf thuis kan testen of sprake is van deze aandoeningen.

Zo hopen de Dutch CardioVascular Alliance (DCVA), Hartstichting, Nierstichting en het Diabetes Fondshet dat het aantal mensen dat aan deze aandoeningen lijdt met 25 procent afneemt. Vergelijkbare bevolkingsonderzoeken bestaan nu vooral voor verschillende soorten kankers.

De deelnemers krijgen een thuistest toegestuurd. Die bestaat uit een urinetest op nierschade, een hartritmetest en een vragenlijst. Bij vroege tekenen van hart- en vaatziekten, nierschade of diabetes type 2 volgt een vervolgonderzoek. Indien nodig worden medicatie en passende leefstijladviezen gegeven.

Ernstige complicaties voorkomen

Rebecca Abma-Schouten van de Hartstichting zegt dat er bij zo'n 20 tot 50 procent van de mensen vroege aanwijzingen zijn voor hart- en vaatziekten, chronische nierschade en diabetes type 2. "Hier merken zij niets van. Als deze ziekten in een vroeg stadium worden ontdekt en behandeld, voorkomen we het ontstaan van ernstige complicaties zoals nierfalen, beroerte, hartinfarct, of hartfalen."

"Veel mensen met diabetes type 2 krijgen binnen 10 jaar na de diagnose ook andere chronische aandoeningen. De meest voorkomende zijn hart- en vaatziekten (49 procent)", zegt algemeen directeur Rens Vandeberg van het Diabetesfonds.

Miljoenen Nederlanders

In Nederland hebben 1,5 miljoen mensen hart- en vaatziekten, 1,7 miljoen Nederlanders kampen met chronische nierschade en ruim 1 miljoen mensen met diabetes type 2.

Adblock test (Why?)


Voor het eerst laagdrempelig onderzoek om hart- en vaatziekten op te sporen - RTL Nieuws
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...