Rechercher dans ce blog

Monday, March 28, 2022

Combinatie corona en griep leidt tot hoger risico op ic-opname en sterfte - NU.nl

Coronapatiënten die tegelijkertijd zijn besmet met een griepvirus zijn extra kwetsbaar. Onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de universiteit van Edinburgh duidt erop dat patiënten die met deze combinatie in het ziekenhuis zijn opgenomen er vaak "aanzienlijk slechter" aan toe zijn dan patiënten die alleen COVID-19 hebben.

De onderzoekers analyseerden gegevens van 6.965 patiënten die in het ziekenhuis lagen met COVID-19 en ook werden getest op andere virussen. Van deze groep bleek 8,4 procent ook een ander luchtwegvirus bij zich te dragen, zoals het influenzavirus of een verkoudheidsvirus.

Patiënten die corona én influenza hadden, belandden eerder aan de "invasieve beademing", wat doorgaans op de intensive care gebeurt. Het risico daarop is volgens de in The Lancet gepubliceerde onderzoeksresultaten ruim 4 procent groter door de "co-infectie".

Het sterfterisico bleek in de onderzochte groep 2,35 procent hoger als iemand zowel corona als griep had. Ook een combinatie van corona en een zogeheten adenovirus - een ander luchtwegvirus - leidt gemiddeld tot een 1,5 procent grotere kans om te overlijden.

'Mogelijk gevolgen voor ziekenhuizen en ic-capaciteit'

"Dit kan grote gevolgen hebben voor de patiënt, voor ziekenhuizen en de ic-capaciteit tijdens seizoenen waarin het coronavirus en het influenzavirus samen circuleren, en mogelijk ook voor vaccinatiestrategieën", zegt onderzoeker Maaike Swets.

Het zou goed kunnen dat mensen in de toekomst vaker dan in de afgelopen twee jaar diverse virussen, waaronder corona, tegelijk oplopen. Door alle coronamaatregelen die tijdens de pandemie van kracht waren, gingen andere luchtwegvirussen ook minder rond dan normaal. De onderzoekers benadrukken dat het belangrijk is om patiënten op zowel corona als griep te testen.

Adblock test (Why?)


Combinatie corona en griep leidt tot hoger risico op ic-opname en sterfte - NU.nl
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...