Rechercher dans ce blog

Saturday, April 30, 2022

Nieuwe behandeling voor epilepsie mogelijk ook goed voor andere ziekten - RTL Boulevard

Nederland telt zo'n 130.000 patiënten met chronische epilepsie. Voor een deel van die mensen is op dit moment geen behandeling beschikbaar. Zo'n dertig tot veertig procent reageert namelijk niet op de medicatie en opereren is vaak niet mogelijk. Onderzoekers en artsen van radiotherapiecentrum Maastro, epilepsiecentrum Kempenhaeghe en Maastricht UMC+ denken nu dat precisiebestraling voor hen wel een uitkomst kan zijn.

In het najaar gaan zij in samenwerking met epilepsiecentrum Sein, Amsterdam UMC en UMC Utrecht beginnen met het onderzoek.

Kwaliteit van leven

"Het is een nieuw wapen in de strijd tegen zeer moeilijk behandelbare vormen van epilepsie. In sommige landen worden patiënten al op deze manier behandeld. We hebben die kennis en kunde ook in Nederland", vertelt Albert Colon, neuroloog en klinisch neurofysioloog bij ACE Kempenhaeghe en Maastricht UMC+.

Bij het onderzoek wordt de helft van de patiënten met de reguliere medicatie behandeld, de andere helft krijgt precisiebestraling. "We verwachten dat een deel van de epilepsiepatiënten met deze behandeling zogeheten aanvalsvrijheid kan bereiken. Dus dat ze geen epileptische aanvallen meer krijgen. Sommigen zullen zelfs helemaal genezen, denken we", vertelt Colon aan EditieNL.

Ook wordt de kwaliteit van leven na het onderzoek in kaart gebracht. "Want dat is natuurlijk ons belangrijkste doel: een goede kwaliteit van leven."

Nauwkeuriger

Daniëlle Eekers, radiotherapeut bij Maastro, legt uit hoe de behandeling werkt: "Het zijn röntgenstralen met hoge energie. We noemen die fotonen. Ik vergelijk het weleens met pakjes energie. Die pakjes gaan er aan de ene kant van het lichaam in en aan de andere kant komen ze eruit. Binnenin het lichaam geven ze energie af. Als je heel veel van zulke pakjes energie naar bijvoorbeeld een tumor stuurt, kun je die kapot maken."

Maar er zitten ook risico's aan deze behandeling. Omdat patiënten vaak bewegen is er een marge van één of twee millimeter rondom het bestraalde gebied, waardoor ook gezond weefsel beschadigd kan raken. Doordat de onderzoekers subsidie hebben gekregen, kunnen ze een nieuw, nauwkeuriger apparaat aanschaffen. "Vooral in de hersenen wil je zo precies mogelijk bestralen en dat kan met dit apparaat", vertelt Eekers. "Ook zijn bijwerkingen als hoofdpijn en schade aan gezond weefsel veel beperkter."

Veel te leren

Op dit moment wordt onderzocht of precisiebestraling ook kan werken bij bijvoorbeeld psychiatrische aandoeningen, zoals een dwangstoornis. "Normaal maakt de chirurg dan een klein sneetje in de hersenen, maar niet iedereen kan die operatie ondergaan." Ook kijken onderzoekers of de bestraling kan helpen bij hartritmestoornissen.

"Wie weet waar het nog meer goed voor kan zijn. Ik sluit niks uit. Er valt nog een heleboel te leren."

Adblock test (Why?)


Nieuwe behandeling voor epilepsie mogelijk ook goed voor andere ziekten - RTL Boulevard
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...