Rechercher dans ce blog

Tuesday, May 31, 2022

Vitamine D verdwijnt uit basispakket: Blijkt goedkoop later duurkoop? - Kassa - BNNVARA

Gisteren

  •  

leestijd 4 minuten

  •  

6351 keer bekeken

  •  

Het is goed voor de botten, je tanden, je spieren en je kunt het gewoon bij de drogist kopen. Meer dan vijf miljoen mensen gebruiken vitamine D. Volgens cijfers van het CBD (het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven, de koepel van Nederlandse drogisterijen) gingen in 2021 maar liefst voor 64 miljoen euro aan potten vitamine D over de toonbank. Maar anderhalf miljoen mensen hebben een hoge dosis nodig: die haal je niet bij de drogist, maar op recept bij de apotheek. Als het aan de minister ligt, moet deze groep mensen daar vanaf januari 2023 zelf voor gaan betalen. Vitamine D verdwijnt dan namelijk uit het basispakket.

Ons lichaam krijgt vitamine D binnen uit voedsel, maar vooral door zonlicht op de huid. Voor jonge kinderen tot 3 jaar, ouderen, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen en zwangere vrouwen geldt het advies om extra vitamine D te nemen. Dit kun je dan gewoon bij de drogist kopen. 

Maar er zijn ook aandoeningen waarbij een arts een hoge dosis vitamine D op recept moet voorschrijven. Zoals bij botontkalking, diverse darmaandoeningen of na een maagverkleining. Er zijn op dit moment 1,5 miljoen mensen die vitamine D op recept krijgen. En 300.000 daarvan krijgen de extra vitamine D via een medicijnrol toegediend.

Het wordt vaak in combinatie met calcium voorgeschreven.

Zorginstituut: "Vitamine D kan uit het basispakket"

Het Zorginstituut heeft het Ministerie van VWS onlangs een advies gegeven waarin staat dat vitamine D-middelen uit het basispakket van de zorgverzekering kunnen worden gehaald. De argumentatie luidt dat "Bijna iedereen die vitamine D op recept krijgt, kan overstappen op vitaminen die te koop zijn bij onder meer de drogist."

Minister Kuipers van VWS volgt dit advies. In de Kamerbrief zegt hij dat "het geld dat hiermee bespaard wordt, beter kan worden besteed aan andere zorg die mensen niet zelf kunnen betalen."

Er wordt overigens wel een uitzondering gemaakt voor patiënten met cystic fibrosis (ook wel bekend als taaislijmziekte) en mensen waarbij met bloedonderzoek een lage spiegel (bij mensen ouder dan 70) of hele lage spiegel (bij mensen jonger dan 70) is aangetoond. Mensen uit deze groepen krijgen vitamine D alsnog vanuit het basispakket vergoed.

Grote zorgen

Natasha Appelman-Dijkstra, internist-endocrinoloog en Hoofd Centrum voor Botkwaliteit bij het LUMC, is het niet eens met het advies. Dit heeft volgens haar namelijk grote consequenties voor alle mensen die calcium en vitamine D als combi gebruiken op recept:

"Het is een verkapte bezuiniging. Een aantal jaren geleden zijn de dagelijkse vitamine D- en losse kalktabletten uit het pakket gehaald, met grote financiële problemen voor patiënten als gevolg. We hebben toen ook al uitgelegd dat deze pillen voor meer ziektes belangrijk zijn. Voor mensen met bijvoorbeeld een niet-werkende bijschildklier is vitamine D als medicijn (net zoals kalk) essentieel. Door de vitamine D niet meer te vergoeden, zullen ook de combinatiepillen van kalk en vitamine D niet meer vergoed worden, en dat heeft grote consequenties".

Meerdere patiëntenverenigingen hebben hun bezwaren tegen het niet langer vergoeden van hoge doseringen vitamine D geuit bij het Zorginstituut. Ook de Osteoporose Vereniging maakt zich grote zorgen:

"Door dit advies verdwijnt er een belangrijk instrument uit de bewezen gereedschapskist van de behandeld arts. Voor osteoporose geldt daarbij dat alle beschikbare medicatie uitsluitend in combinatie met calcium en vitamine D is getest en goedgekeurd. Het voorschrijven door een arts en begeleiding door een apotheker is belangrijk omdat het therapietrouw bevordert en mensen met lage gezondheidsvaardigheden ondersteunt."

Apothekers

De apothekersorganisatie KNMP vindt dat dit advies niet strookt met de roep van het kabinet om meer te investeren in preventiezorg en het verkleinen van gezondheidsverschillen tussen Nederlanders.

Daarnaast ziet de KNMP juist negatieve gevolgen voor de therapietrouw. Dat kan leiden tot een stijging van zorgkosten door extra fracturen, met extra beroep op revalidatie, (wijk-)verpleging en mantelzorg.

Voorzitter Aris Prins van de KNMP: "Wij weten vanuit de praktijk dat geneesmiddelen in de apotheek blijven liggen als mensen moet bijbetalen. Omdat ze dit niet kunnen of willen. Ook hebben we zorgen over mogelijke gevolgen van deze maatregel. Nu gaat het over vitamine D. Zijn laxeermiddelen – die vaak in combinatie met andere geneesmiddelen worden voorgeschreven – daarna aan de beurt? Dit is allemaal zeer onwenselijk."

Debat Tweede Kamer

Volgens het Zorginstituut is de mogelijke ingangsdatum vermoedelijk niet eerder dan 1 januari 2023; “Wanneer de minister ons advies overneemt, is er tot die tijd daarmee nog voldoende ruimte om voorlichting en uitleg te geven over de aanstaande maatregel en heeft het ministerie van VWS nog tijd en ruimte om ons advies te wegen en te bespreken”.

Op 9 juni is er een medicijn-debat in de Vaste Kamercommissie Zorg met minister Kuipers van VWS over geneesmiddelen en het basispakket.

Adblock test (Why?)


Vitamine D verdwijnt uit basispakket: Blijkt goedkoop later duurkoop? - Kassa - BNNVARA
Read More

Ongehoorde Verhalen - Beluister #5 - Raisa Blommestijn: het gelijk van de corona-critici | Podcasts - NPO Radio 1

In de vijfde aflevering van de maandelijkse podcast van Ongehoorde Verhalen evalueert rechtsfilosoof Raisa Blommestijn het gevoerde coronabeleid met een aantal critici van het eerste uur. Opvallend is dat de zogenaamde coronacritici vaak met terugwerkende kracht gelijk blijken te hebben. Dit wordt echter lang niet altijd toegegeven. Meer dan eens worden zij, nog steeds, weggezet als verspreiders van “desinformatie” en “complottheorieën”. Demonstraties tegen het coronabeleid, waar mensen opkwamen voor vrijheid van meningsuiting, lichamelijke integriteit en uiteindelijk voor de democratie zelf, eindigden niet zelden met excessief politiegeweld.

Hoe hebben de coronacritici deze tijd beleefd? Wat was voor hen het moment zich kritisch te gaan verhouden tot genomen maatregelen? En vooral ook: wat verwachten zij van de toekomst? Blommestijn spreekt met neuroloog Jan Bonte, retailspecialist, sociaal geograaf en bestuurslid van BVNL Hans van Tellingen en Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet.

Adblock test (Why?)


Ongehoorde Verhalen - Beluister #5 - Raisa Blommestijn: het gelijk van de corona-critici | Podcasts - NPO Radio 1
Read More

Monday, May 30, 2022

Aafke Romeijn leeft met chronische depressie: 'Viel soms flauw van angst' - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

Aafke Romeijn leeft met chronische depressie: 'Viel soms flauw van angst'  AD.nl
Aafke Romeijn leeft met chronische depressie: 'Viel soms flauw van angst' - AD.nl
Read More

Apenpokken worden volgens WHO geen pandemie, al is er nog vrij weinig bekend - NU.nl

Wereldgezondheidsorganisatie WHO verwacht niet dat de wereldwijde uitbraak van het apenpokkenvirus zal uitgroeien tot een pandemie. Desondanks erkent de organisatie dat er nog een hoop onbekend is over het virus. Dat heeft een expert van de WHO gezegd, meldt persbureau AP maandag.

"Op dit moment zijn we niet bezorgd over een pandemie", zegt Rosamund Lewis, de hoofdexpert van de WHO op het gebied van het apenpokkenvirus. "We zijn wel bezorgd dat individuen besmettingen oplopen doordat ze niet goed geïnformeerd zijn."

Lewis zegt dat het nog onduidelijk is hoe de verspreiding plaatsvindt. Volgens haar is het belangrijk om te benadrukken dat het grootste gedeelte van de vastgestelde besmettingen onder homoseksuele en biseksuele mannen plaatsvindt.

De WHO waarschuwt iedereen die potentieel risico loopt, ongeacht de seksuele voorkeur. Deskundigen hebben al gewaarschuwd dat het goed mogelijk is dat het virus in eerste instantie opgepikt werd door homoseksuele mannen, maar dat het daarna is overgesprongen naar heteroseksuelen.

Volgens de gezondheidsorganisatie zijn er momenteel 23 landen die in het verleden nog nooit met het apenpokkenvirus te maken hebben gehad en nu meer dan 250 gevallen hebben gemeld.

Het virus, dat tien dagen geleden voor het eerst in Nederland ontdekt werd, wordt overgedragen door intiem fysiek contact. Het kan bijvoorbeeld overgedragen worden via kleding of lakens.

Adblock test (Why?)


Apenpokken worden volgens WHO geen pandemie, al is er nog vrij weinig bekend - NU.nl
Read More

Covid-19 is voorbij - Maurice de Hond

Samenvatting van het artikel

In feite is de ziekte Covid-19 verdwenen. De kenmerken van de huidige infectie door de Omikron-variant verschillen sterk van die van de vorige varianten. Covid-21 is milder en met veel minder ernstig zieken tot gevolg. Dat geeft hoop voor de toekomst en vraagt voor een fors andere aanpak in het najaar.

Lees volledig artikel: Covid-19 is voorbij

Leestijd: 6 minuten

OMT-leden maken zich zorgen

Vrijdag stond er (weer) een artikel bij de NOS met die strekking, waarin OMT-leden zich zorgen maken over het feit dat in het najaar het virus weer kan oplaaien en we ondertussen door het testbeleid “het zicht op het virus verliezen”.

OMT-leden Koopmans en De Jong geven aan dat door de weinig uitgevoerde testen dat zicht op het virus verloren gaat. Zij stellen voor via steekproeven onder de bevolking dat zicht op het virus beter wordt. Vermeld wordt in het artikel dat het virus nog wel duidelijk aanwezig is. Want de rioolwatercijfers op dit moment zijn twee keer zo hoog als precies een jaar geleden, terwijl het aantal positieve testen nog maar een derde is van toen (rond de 1000 nu per dag). Als je op het Coronadashboard kijkt dan kan je zien dat het aantal uitgevoerde testen een jaar geleden ongeveer 30.000 was en nu amper 1.500 per dag.

Fascinerend is dan wel dat in het artikel niet de volgende twee cijfers ook worden vermeld:

  • Exact een jaar geleden was de ziekenhuisbezetting drie keer zo hoog als nu (en waarschijnlijk nu relatief meer met patiënten die er liggen MET Covid dan DOOR Covid.)
  • Exact een jaar geleden lagen er ruim 500 Covid-patiënten op de IC, dat zijn er nu 25. Dus 20 keer zo weinig!!

Als je die compleet andere druk ziet op de zorg nu t.o.v. een jaar geleden, dan is natuurlijk de centrale vraag: wat is nog de relevantie van de cijfers, die de OMT-leden nog graag verzameld zouden zien? Via het Pienter onderzoek wordt immers gevolgd welk deel van de bevolking griepachtige verschijnselen heeft. En via het volgen van de monsters van 40 huisartsenpraktijken door NIVEL komt ook tevoorschijn welke virussen er de ronde doen en in welke mate.

Over dat onderwerp heb ik de afgelopen week mijn gedachten laten gaan, toen twee personen uit mijn naaste omgeving positief testten met een sneltest. De ene had griepachtige verschijnselen (wat enkele dagen duurde), de andere had last van hoesten, zonder koorts. Wat hadden die personen drie jaar geleden gedaan met deze klachten? De eerste was waarschijnlijk een aantal dagen thuisgebleven, de tweede had waarschijnlijk niets gedaan (en wat zelfhulpmiddeltjes gebruikt).

Terwijl we in Nederland nu al drie maanden vrijwel geen maatregelen meer hebben zijn we dus gekomen tot een bijna nulpunt op de IC’s. Terwijl zelfs eind januari/begin februari nog diverse OMT-leden aangaven dat er nog een hoge druk op de ziekenhuizen afkwam.

De definitie van Covid-19

Het gebruik door elkaar van Corona, SARS-2 en Covid-19 zorgt ervoor dat we het vaak als één pot nat beschouwen. Maar juist nu is het heel belangrijk om dat verschil wél te onderkennen. Lees even wat het RIVM als definitie geeft:

  • Het coronavirus SARS-CoV coronavirus-2 veroorzaakt de ziekte COVID19

Maar als je de kenmerken en het verloop van die ziekte beschouwt tot en met de Delta-variant ten opzichte van de Omikron-variant nu, dan zijn er wel grote verschillen in de symptomen. Dit onderzoek uit Engeland van april jl. vergelijkt de resultaten van een onderzoek onder degenen die geïnfecteerd werden door Delta en degenen door Omikron. Maar ook uit andere publicaties zijn de verschillen op te maken.

  • Omikron tast veel minder de lagere ademhalingsorganen aan (longen) dan Delta.
  • Verlies van smaak/geur was veel meer het geval bij Delta dan bij Omikron.
  • Bij Omikron is er duidelijk meer sprake van keelpijn en schorre stem.
  • De symptomen bij Omikron duren gemiddeld 2 dagen korter.
  • Ziekenhuisopnames/IC-opnames zijn duidelijk minder het geval met Omikron.

Wat ik heel opvallend vind, en ik hoorde dit van diverse artsen, is het volgende: Bij Delta en de voorgangers kon het gebeuren dat bij Covid-19 patiënten na ongeveer een week hun hele systeem als het ware in elkaar stortte. De zuurstofsaturatie van het bloed nam snel af en vaak leidde dat tot ziekenhuisopnames of erger. In mijn podcast met huisarts Jan Scherpenisse in Drenthe van meer dan een jaar geleden bespraken we deze ontwikkeling en hoe de huisarts kon zorgen dat men toch niet naar het ziekenhuis hoefde. Maar bij Omikron lijkt dat niet of amper te gebeuren. Dat is de reden dat er dan ook zo weinig Omikron patiënten op de IC’s terecht komen.

Maar als de verschijningsvorm van de ziekte, die door de Omikron-variant wordt veroorzaakt, zo anders is dan bij de vorige varianten, dan zou ook de naam Covid-19 eigenlijk niet meer gebruikt moeten worden bij de ziekte die door de Omikron-variant wordt veroorzaakt!

Ja, het is nog steeds een Coronavirus, maar de ziekte is fors anders dan voor dit jaar. Met bijvoorbeeld ook een ander aandeel symptomatische en asymptomatische infecties. Met een  andere reproductiefactor en andere Infection Fatality Rate (aandeel geïnfecteerden, dat overlijdt).  In dit artikel uit maart 2022 wordt deze infection fatility rate met Omikron geschat op 0,035%, lager dan die van de griep (o,04%). En een factor 10 keer zo laag als de schatting was bij infecties van het eerste jaar.

Ik lees met regelmaat dat die lagere infection fatility rate van Omikron vooral aan de vaccinatie te danken is. Maar als ik de wereldwijde data lees, dan lijkt me waarschijnlijker dat het vooral te danken is aan het andere verloop van de symptomen van de Omikron-variant zelf.

Welke naam de ziekte moet krijgen, die door de Omikron-variant wordt veroorzaakt, kan ik niet bepalen. Ik noem het voortaan Covid-21.

Onder de bevolking is inmiddels een veel hogere mate van immuniteit tegen deze variant van het SARS-2 virus dan in 2020. Hoewel de besmettelijkheid van deze Omikron variant fors hoger is dan die van de varianten ervoor en dus de reproductiefactor ook, is de bescherming eveneens veel hoger. Ik blijf nu even weg van de discussie waardoor dit met name komt (contact met het virus en/of vaccinatie). Maar mede omdat Covid-21 veel minder ernstige gevolgen heeft, zijn we in een totaal andere situatie beland dan voor januari 2022.

Wat is precies nu nog de relevantie om te weten of je verkoudheid of griepachtige klachten al dan niet door een coronavirus zijn veroorzaakt of door een ander virus? Voor 2020 stelden we dat toch ook niet vast als we die klachten hadden?

Zolang Covid-21 ongeveer de gevolgen heeft die we nu kennen, zouden we als samenleving er net zo om mee moeten gaan als we altijd met het influenza-virus deden of een ander virus van de ademhalingsorganen.

Het verloop van Covid-21 naar de toekomst toe

Van de Omikron-variant zijn inmiddels verschillende versies. Inmiddels zijn de versies BA.4 en BA.5 het sterkst in opkomst.

Het is interessant om naar de ontwikkelingen in Gauteng te kijken. Daar dook Omikron in november 2021 het eerste op. De nieuwe versie BA.4 en Ba.5 zijn daar nu ook sterk aanwezig. Maar als je naar de ontwikkeling van de sterftegevallen kijkt, was dat met Delta, 1 jaar geleden op zijn top met  250 per dag. Met Omikron BA.1 was dat eind 2021 op zijn top 40 per dag. En nu ligt dat aantal met BA.4 en BA.5 op 12 per dag.  Terwijl BA.4 en BA.5 een basis reproductiefactor kennen die weer duidelijk hoger is dan de eerste Omikron-versie, is er geen enkele aanwijzing dat de ernst van de infectie groter is dan die van de eerste Omikron-variant.

De kans om Covid-21 te krijgen als je al eerder Covid-19 hebt gehad is zeker aanwezig. Die is beduidend hoger dan als je Covid-19 had gehad, dat nog een keer kreeg. Geschat wordt een factor 10 keer zo hoog. Maar de eerste onderzoeken laten wel zien dat als je Covid-21 hebt gehad (dus in de eerste groep zat die door de Omikron-variant geïnfecteerd is geraakt) je kans om weer geïnfecteerd te worden door een Omikron-variant wel weer klein is.

De kans dat Covid-21 in het najaar tot veel ergere ziektegevallen zal leiden is heel erg klein!

Maar besef goed dat dit een direct gevolg is van het feit dat we Covid-21 hebben gedefinieerd als een ziekte met de kenmerken, zoals we die nu van Omikron kennen.

De grote vraag is of er nog wel een nieuwe variant van het SARS-2 virus in de komende paar jaar gaat komen, die wel tot een ernstiger ziektepatroon zal leiden, als die we nu kennen met Covid-21. En die we dan een andere naam moeten geven dan Covid-21!

Daar kan niemand met grote stelligheid een antwoord op geven.

Maar er zijn wel een aantal componenten, die ons in een veel gunstiger positie hebben gebracht dan in 2020:

Een nieuwe variant, die zich massaal zou “willen” verspreiden, heeft twee grote obstakels. Het moet besmettelijker zijn dan de heersende variant (dus Omikron BA.X). En het zal stuiten op een ‘immuniteits-bescherming” onder degenen onder de bevolking, die de eerdere varianten hebben doorgemaakt. Dat was in 2020 niet het geval.

Ten slotte

Juist als we bereid zijn de huidige infecties Covid-21 te noemen en niet meer Covid-19 dan kunnen we ook op een andere manier kijken naar toekomstige vaccinaties/boosters. Voor wie is het nog relevant om die vaccinatie/booster te nemen? Waar beschermt het dan nog tegen (afgezet naar leeftijd) en wat zijn de mogelijke risico’s?

Ik kan niet in de toekomst kijken. Maar het zou me niet verbazen als in het komend najaar/winter de druk op de zorg gaat komen door andere virussen/ziekteverwekkers dan de infecties, die ontstaan door een nieuwe SARS-2 variant. Maar als we dan alles toch wel over één kam zouden gaan scheren, dreigen we weer maatregelen te moeten ondergaan, die per saldo meer schade opleveren dan ze voorkomen. Covid-19 is -gelukkig- voorbij.

Steun onze site met af en toe een (kleine) donatie. Klik dan hier. 

Adblock test (Why?)


Covid-19 is voorbij - Maurice de Hond
Read More

Sunday, May 29, 2022

Covid-19 is voorbij - Maurice de Hond

Samenvatting van het artikel

In feite is de ziekte Covid-19 verdwenen. De kenmerken van de huidige infectie door de Omikron-variant verschillen sterk van die van de vorige varianten. Covid-21 is milder en met veel minder ernstig zieken tot gevolg. Dat geeft hoop voor de toekomst en vraagt voor een fors andere aanpak in het najaar.

Lees volledig artikel: Covid-19 is voorbij

Leestijd: 6 minuten

OMT-leden maken zich zorgen

Vrijdag stond er (weer) een artikel bij de NOS met die strekking, waarin OMT-leden zich zorgen maken over het feit dat in het najaar het virus weer kan oplaaien en we ondertussen door het testbeleid “het zicht op het virus verliezen”.

OMT-leden Koopmans en De Jong geven aan dat door de weinig uitgevoerde testen dat zicht op het virus verloren gaat. Zij stellen voor via steekproeven onder de bevolking dat zicht op het virus beter wordt. Vermeld wordt in het artikel dat het virus nog wel duidelijk aanwezig is. Want de rioolwatercijfers op dit moment zijn twee keer zo hoog als precies een jaar geleden, terwijl het aantal positieve testen nog maar een derde is van toen (rond de 1000 nu per dag). Als je op het Coronadashboard kijkt dan kan je zien dat het aantal uitgevoerde testen een jaar geleden ongeveer 30.000 was en nu amper 1.500 per dag.

Fascinerend is dan wel dat in het artikel niet de volgende twee cijfers ook worden vermeld:

  • Exact een jaar geleden was de ziekenhuisbezetting drie keer zo hoog als nu (en waarschijnlijk nu relatief meer met patiënten die er liggen MET Covid dan DOOR Covid.)
  • Exact een jaar geleden lagen er ruim 500 Covid-patiënten op de IC, dat zijn er nu 25. Dus 20 keer zo weinig!!

Als je die compleet andere druk ziet op de zorg nu t.o.v. een jaar geleden, dan is natuurlijk de centrale vraag: wat is nog de relevantie van de cijfers, die de OMT-leden nog graag verzameld zouden zien? Via het Pienter onderzoek wordt immers gevolgd welk deel van de bevolking griepachtige verschijnselen heeft. En via het volgen van de monsters van 40 huisartsenpraktijken door NIVEL komt ook tevoorschijn welke virussen er de ronde doen en in welke mate.

Over dat onderwerp heb ik de afgelopen week mijn gedachten laten gaan, toen twee personen uit mijn naaste omgeving positief testten met een sneltest. De ene had griepachtige verschijnselen (wat enkele dagen duurde), de andere had last van hoesten, zonder koorts. Wat hadden die personen drie jaar geleden gedaan met deze klachten? De eerste was waarschijnlijk een aantal dagen thuisgebleven, de tweede had waarschijnlijk niets gedaan (en wat zelfhulpmiddeltjes gebruikt).

Terwijl we in Nederland nu al drie maanden vrijwel geen maatregelen meer hebben zijn we dus gekomen tot een bijna nulpunt op de IC’s. Terwijl zelfs eind januari/begin februari nog diverse OMT-leden aangaven dat er nog een hoge druk op de ziekenhuizen afkwam.

De definitie van Covid-19

Het gebruik door elkaar van Corona, SARS-2 en Covid-19 zorgt ervoor dat we het vaak als één pot nat beschouwen. Maar juist nu is het heel belangrijk om dat verschil wél te onderkennen. Lees even wat het RIVM als definitie geeft:

  • Het coronavirus SARS-CoV coronavirus-2 veroorzaakt de ziekte COVID19

Maar als je de kenmerken en het verloop van die ziekte beschouwt tot en met de Delta-variant ten opzichte van de Omikron-variant nu, dan zijn er wel grote verschillen in de symptomen. Dit onderzoek uit Engeland van april jl. vergelijkt de resultaten van een onderzoek onder degenen die geïnfecteerd werden door Delta en degenen door Omikron. Maar ook uit andere publicaties zijn de verschillen op te maken.

  • Omikron tast veel minder de lagere ademhalingsorganen aan (longen) dan Delta.
  • Verlies van smaak/geur was veel meer het geval bij Delta dan bij Omikron.
  • Bij Omikron is er duidelijk meer sprake van keelpijn en schorre stem.
  • De symptomen bij Omikron duren gemiddeld 2 dagen korter.
  • Ziekenhuisopnames/IC-opnames zijn duidelijk minder het geval met Omikron.

Wat ik heel opvallend vind, en ik hoorde dit van diverse artsen, is het volgende: Bij Delta en de voorgangers kon het gebeuren dat bij Covid-19 patiënten na ongeveer een week hun hele systeem als het ware in elkaar stortte. De zuurstofsaturatie van het bloed nam snel af en vaak leidde dat tot ziekenhuisopnames of erger. In mijn podcast met huisarts Jan Scherpenisse in Drenthe van meer dan een jaar geleden bespraken we deze ontwikkeling en hoe de huisarts kon zorgen dat men toch niet naar het ziekenhuis hoefde. Maar bij Omikron lijkt dat niet of amper te gebeuren. Dat is de reden dat er dan ook zo weinig Omikron patiënten op de IC’s terecht komen.

Maar als de verschijningsvorm van de ziekte, die door de Omikron-variant wordt veroorzaakt, zo anders is dan bij de vorige varianten, dan zou ook de naam Covid-19 eigenlijk niet meer gebruikt moeten worden bij de ziekte die door de Omikron-variant wordt veroorzaakt!

Ja, het is nog steeds een Coronavirus, maar de ziekte is fors anders dan voor dit jaar. Met bijvoorbeeld ook een ander aandeel symptomatische en asymptomatische infecties. Met een  andere reproductiefactor en andere Infection Fatality Rate (aandeel geïnfecteerden, dat overlijdt).  In dit artikel uit maart 2022 wordt deze infection fatility rate met Omikron geschat op 0,035%, lager dan die van de griep (o,04%). En een factor 10 keer zo laag als de schatting was bij infecties van het eerste jaar.

Ik lees met regelmaat dat die lagere infection fatility rate van Omikron vooral aan de vaccinatie te danken is. Maar als ik de wereldwijde data lees, dan lijkt me waarschijnlijker dat het vooral te danken is aan het andere verloop van de symptomen van de Omikron-variant zelf.

Welke naam de ziekte moet krijgen, die door de Omikron-variant wordt veroorzaakt, kan ik niet bepalen. Ik noem het voortaan Covid-21.

Onder de bevolking is inmiddels een veel hogere mate van immuniteit tegen deze variant van het SARS-2 virus dan in 2020. Hoewel de besmettelijkheid van deze Omikron variant fors hoger is dan die van de varianten ervoor en dus de reproductiefactor ook, is de bescherming eveneens veel hoger. Ik blijf nu even weg van de discussie waardoor dit met name komt (contact met het virus en/of vaccinatie). Maar mede omdat Covid-21 veel minder ernstige gevolgen heeft, zijn we in een totaal andere situatie beland dan voor januari 2022.

Wat is precies nu nog de relevantie om te weten of je verkoudheid of griepachtige klachten al dan niet door een coronavirus zijn veroorzaakt of door een ander virus? Voor 2020 stelden we dat toch ook niet vast als we die klachten hadden?

Zolang Covid-21 ongeveer de gevolgen heeft die we nu kennen, zouden we als samenleving er net zo om mee moeten gaan als we altijd met het influenza-virus deden of een ander virus van de ademhalingsorganen.

Het verloop van Covid-21 naar de toekomst toe

Van de Omikron-variant zijn inmiddels verschillende versies. Inmiddels zijn de versies BA.4 en BA.5 het sterkst in opkomst.

Het is interessant om naar de ontwikkelingen in Gauteng te kijken. Daar dook Omikron in november 2021 het eerste op. De nieuwe versie BA.4 en Ba.5 zijn daar nu ook sterk aanwezig. Maar als je naar de ontwikkeling van de sterftegevallen kijkt, was dat met Delta, 1 jaar geleden op zijn top met  250 per dag. Met Omikron BA.1 was dat eind 2021 op zijn top 40 per dag. En nu ligt dat aantal met BA.4 en BA.5 op 12 per dag.  Terwijl BA.4 en BA.5 een basis reproductiefactor kennen die weer duidelijk hoger is dan de eerste Omikron-versie, is er geen enkele aanwijzing dat de ernst van de infectie groter is dan die van de eerste Omikron-variant.

De kans om Covid-21 te krijgen als je al eerder Covid-19 hebt gehad is zeker aanwezig. Die is beduidend hoger dan als je Covid-19 had gehad, dat nog een keer kreeg. Geschat wordt een factor 10 keer zo hoog. Maar de eerste onderzoeken laten wel zien dat als je Covid-21 hebt gehad (dus in de eerste groep zat die door de Omikron-variant geïnfecteerd is geraakt) je kans om weer geïnfecteerd te worden door een Omikron-variant wel weer klein is.

De kans dat Covid-21 in het najaar tot veel ergere ziektegevallen zal leiden is heel erg klein!

Maar besef goed dat dit een direct gevolg is van het feit dat we Covid-21 hebben gedefinieerd als een ziekte met de kenmerken, zoals we die nu van Omikron kennen.

De grote vraag is of er nog wel een nieuwe variant van het SARS-2 virus in de komende paar jaar gaat komen, die wel tot een ernstiger ziektepatroon zal leiden, als die we nu kennen met Covid-21. En die we dan een andere naam moeten geven dan Covid-21!

Daar kan niemand met grote stelligheid een antwoord op geven.

Maar er zijn wel een aantal componenten, die ons in een veel gunstiger positie hebben gebracht dan in 2020:

Een nieuwe variant, die zich massaal zou “willen” verspreiden, heeft twee grote obstakels. Het moet besmettelijker zijn dan de heersende variant (dus Omikron BA.X). En het zal stuiten op een ‘immuniteits-bescherming” onder degenen onder de bevolking, die de eerdere varianten hebben doorgemaakt. Dat was in 2020 niet het geval.

Ten slotte

Juist als we bereid zijn de huidige infecties Covid-21 te noemen en niet meer Covid-19 dan kunnen we ook op een andere manier kijken naar toekomstige vaccinaties/boosters. Voor wie is het nog relevant om die vaccinatie/booster te nemen? Waar beschermt het dan nog tegen (afgezet naar leeftijd) en wat zijn de mogelijke risico’s?

Ik kan niet in de toekomst kijken. Maar het zou me niet verbazen als in het komend najaar/winter de druk op de zorg gaat komen door andere virussen/ziekteverwekkers dan de infecties, die ontstaan door een nieuwe SARS-2 variant. Maar als we dan alles toch wel over één kam zouden gaan scheren, dreigen we weer maatregelen te moeten ondergaan, die per saldo meer schade opleveren dan ze voorkomen. Covid-19 is -gelukkig- voorbij.

Steun onze site met af en toe een (kleine) donatie. Klik dan hier. 

Adblock test (Why?)


Covid-19 is voorbij - Maurice de Hond
Read More

Nieuwe zalf biedt hoop voor Shivan: vlinderziekte beter te behandelen - Hart van Nederland

[unable to retrieve full-text content]

Nieuwe zalf biedt hoop voor Shivan: vlinderziekte beter te behandelen  Hart van Nederland
Nieuwe zalf biedt hoop voor Shivan: vlinderziekte beter te behandelen - Hart van Nederland
Read More

Saturday, May 28, 2022

Column | Denken we wel genoeg? - NRC

Floor Rusman

Er zijn soms dagen dat mijn gedachten me ontglippen. Ze voelen dan als rondrennende kuikens die ik met mijn handen wil vangen en die, als dat lukt, meestal teleurstellen: deze had ik net ook al vast!

Op andere dagen is het kalmer. Mijn gedachten lijken dan vissen die zo nu en dan boven het water uit springen terwijl ikzelf op een campingstoel aan de kant zit, kijkend naar wat zich aandient.

Denken is leuk, dat staat voor mij vast. In ons denken zijn we vrij, en het is een van de weinige activiteiten die elke dag gratis voorhanden zijn. Het is ook belangrijk: zonder na te denken zouden we niet in staat zijn tot introspectie, plannen maken, standpunten bepalen.

Maar het lukt niet altijd even goed. De ene dag is het brein scherp en sneller dan de bliksem, de volgende is het een moeras waarin zelfs de meest vastberaden ontdekkingsreiziger verstrikt raakt. Van alles is daarop van invloed: weer, slaap, alcohol, humeur, omgeving.

De Britse columnist James Marriott beschreef onlangs in The Times dat hij zijn „beste denken” ergens tussen acht en twaalf ’s avonds doet, liggend op de grond: dat biedt de „rust en verhoogd bewustzijn die nodig zijn om ideeën uit de schaduw te lokken”. Zelf denk ik het beste tijdens een simpele taak, zoals wandelen of groenten snijden, of als ik kijk naar iets wat beweegt. Het kan het uitzicht uit de trein zijn, de wind op het water, of bijvoorbeeld het van kleur verschietende lichtkunstwerk in de faculteitskantine waar ik studeerde. Ik heb geprobeerd om onderzoek te vinden dat dit fenomeen verklaart, maar dat is mislukt. Misschien werkt het gewoon goed als 20 procent van je brein bezig is, zodat de rest vrijaf heeft om te spelen.

Denkend aan denken dacht ik laatst: denken we wel genoeg? In het zelfzorgcircuit, van yoga tot psychotherapie, klinkt het dat we te veel ‘in ons hoofd’ zitten. Maar wat bedoelt men daarmee? Ik geloof best dat we te weinig aandacht besteden aan ons lichaam, maar dat betekent niet automatisch dat we onze geest gebruiken. Vaker zijn we bezig aan lichaam én geest te ontsnappen: op onze telefoon, met Netflix en podcasts. Elk vrij moment stoppen we vol met externe prikkels.

Onlangs deed ik telefoonloos boodschappen, en wachtend bij de kassa greep ik drie keer onwillekeurig in mijn jaszak. Mijn hoofd voelde als een peuter die ongedurig spartelde in haar kinderstoel. Ik aarzel om dit op te schrijven, want telefoonverslaving is natuurlijk een enorm cliché. Maar het is ook gek en zonde om problemen niet te benoemen omdat het clichés geworden zijn. En een probleem is het, want de telefoon is in de kassarij een directe concurrent van het creatieve denken. Juist daar word ik soms besprongen door interessante gedachten, net als James Marriott, die de supermarkt noemt als een van de plekken waar hij ideeën krijgt.

Het moderne leven is erop ingericht om het denken onmogelijk te maken, schrijft Marriott in zijn column. We spenderen een groot deel van onze tijd zittend in rumoerige kantoorruimtes, waar een constante stroom aan mails en Slackberichten verhindert dat we ooit in zoiets als een ‘flow’ kunnen komen. Marriott ziet dit als een groot probleem: hij haalt de econoom Sam Bowman aan, die laatst in de radiodocumentaire The End of Invention stelde dat we ondanks het gestegen opleidingsniveau minder innovatief zijn geworden.

Onze geslonken denkruimte is daarnaast denk ik ook een democratisch gevaar. Wie minder de tijd neemt om te denken, is eerder geneigd zich een kant-en-klare mening aan te meten. Dat lijkt handig, maar zo’n mening biedt geen manoeuvreerruimte: je hebt haar niet zelf doordacht, en kunt er dus ook niet werkelijk over in gesprek.

En dan is er nog het psychische gevaar. Techredacteur Marc Hijink beschreef een paar jaar terug in een essay hoe apps zijn leven waren gaan domineren: „Zelfs op de sportschool of in bad luisterde ik podcasts voor mijn werk.” Uiteindelijk kreeg hij een harde piep in zijn oor, waarop zijn arts overprikkeling constateerde.

De hele dag door laten we onze gedachten overschreeuwen. Of dat nu door iets interessants is of iets oppervlakkigs: we betalen er een prijs voor. Creatief, economisch, politiek en persoonlijk. Dat is iets om over na te denken.

Floor Rusman (f.rusman@nrc.nl) is redacteur van NRC

Adblock test (Why?)


Column | Denken we wel genoeg? - NRC
Read More

'Je hoeft je overgang niet te omarmen' | Lezerscolumn | Telegraaf.nl - Telegraaf.nl

„In het nieuws: vrouwen hebben last van de overgang. Ruim de helft heeft zelfs last van de overgang als ze aan het werk zijn. Heel summier wordt in het nieuwsitem verklapt dat er een middel is dat helpt tegen overgangsklachten. Dat middel is hormoonregulatie. Het helpt niet altijd, schijnt, maar het heeft mij een overtuigende duw over de spreekwoordelijke drempel gegeven.

Hormoonregulatie

Tot groot genoegen van mijzelf en mijn omgeving. De therapie bestaat uit een strip met pillen die je hormoonspiegel tijdens de overgang weer een beetje in balans brengt zodat je niet de hele tijd doodop, zwetend en wenend in de gordijnen hoeft te hangen.

Ik hoorde van het bestaan ervan door een vriendin. Niet van mijn arts. Toen ik ernaar vroeg bij mijn huisarts viel hij een beetje stil, vroeg vervolgens of ik ooit last had gehad van depressieve klachten en of ik wist dat de pillen een verhoogde kans op borstkanker veroorzaakten. Van 0,4 procent. Ik wist dat. Toch woog dit risico wat mij betreft niet op tegen de blinde paniek - fysiek en mentaal - veroorzaakt door de overgang. Dat zei ik hem. Hij leek niet onder de indruk.

Wat als mannen...

Uiteindelijk, na mijn gedram en gebruikmakend van de spiegelmethode (’dokter... wat als de overgang de man zou treffen - hij wordt somber, onrustig, dik, het zweet breekt hem op ongelukkige momenten uit en hij kan amper meer slapen - denkt u dan niet dat die pil automatisch verstrekt zou worden?’) kreeg ik mijn pillen.

Drie maanden mocht ik het proberen en al na een week liep ik weer huppelend over straat. Toen ik na drie maanden voor een controlegesprek werd opgeroepen was ik een opvliegersvrije ambassadeur. Ik pleitte bij mijn arts vurig voor pro-actieve informatie aan alle vrouwen die rond hun 45ste zijn praktijk zouden betreden. ’Iedere vrouw zou dit moeten weten’, riep ik. ’Vertel het ze, standaard, geef ze een optie’, riep ik.

’Ach vrouwtje’

Ik meende in de blik van mijn huisarts een zekere meewarigheid te bespeuren. ’Ach vrouwtje’ zag ik hem denken ’nog immer een tikkie hysterisch...’ Hij wekte niet de indruk dat hij mijn suggestie zou opvolgen. Dus ik mailde naar de landelijke vereniging van huisartsen. Met dezelfde suggestie. Ik heb nooit antwoord gekregen.

Dan maar even via dit kanaal: Wij gaan er zelf over. Er is een middel dat helpt. Het is aan ons of wij dat willen gebruiken. Je hoeft je overgang niet te ’omarmen’ om jezelf vervolgens een paar jaar volledig te verliezen. Mag wel, hoeft niet. Weet dat. Vraag ernaar bij je huisarts.”

Adblock test (Why?)


'Je hoeft je overgang niet te omarmen' | Lezerscolumn | Telegraaf.nl - Telegraaf.nl
Read More

Friday, May 27, 2022

Geen reden tot paniek over apenpokken, zeggen experts: 'Totaal anders dan corona' - NOS

Reden tot grote zorg over apenpokken is er vooralsnog niet, vindt Kroes. "Dit is echt een totaal ander verhaal dan corona. Het apenpokkenvirus dat nu in Europa is, leidt zeer zelden tot ernstige ziekte." Bovendien verspreidt het zich niet zo snel als corona, zegt epidemioloog Bruijning. "Anders dan bij covid is voor overdracht meestal nauw contact nodig."

Opmerkelijke uitbraak

Toch vindt Bruijning het terecht dat er alertheid is. "We willen apenpokken heel graag indammen, want niemand zit te wachten op nog een virus dat rondgaat in onze samenleving. Zo'n grote uitbraak van apenpokken over veel landen buiten Afrika hebben we nooit eerder gezien, dat is opmerkelijk."

Opvallend is de uitbraak zeker, beaamt viroloog Kroes. "Monkeypox hoort bij pokkenvirussen en dat zijn dna-virussen. Corona en influenza zijn bijvoorbeeld rna-virussen. Dna-virussen zijn veel stabieler en meer aangepast aan gastheren, rna-virussen zijn veranderlijk, 'wilder' en veroorzaken daardoor epidemieën. Daarom is het opmerkelijk dat een dna-virus - apenpokken - opeens beter door mensen overgedragen lijkt te worden."

Adblock test (Why?)


Geen reden tot paniek over apenpokken, zeggen experts: 'Totaal anders dan corona' - NOS
Read More

Monday, May 23, 2022

Hoop op nieuwe behandeling van kanker na succesvolle test bij honden - NU.nl

Wetenschappers zijn mogelijk een nieuwe behandelmethode voor kanker op het spoor. Een vaccin dat op honden getest werd, heeft zeer hoopgevende resultaten geboekt, zo blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam.

Door NU.nl/ANP

Het onderzoek is maandag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications en is door vakgenoten gecontroleerd.

De onderzoekers hebben 35 honden met spontane blaaskanker behandeld met het vaccin. De helft was 400 dagen na de ingreep nog in leven en twee van hen genazen helemaal. Dat terwijl de helft van honden met spontane blaaskanker binnen 180 dagen overlijdt.

Volgens de onderzoekers verdween, kromp of stagneerde de groei van de tumor bij de viervoeters. Het vaccin zou bovendien geen bijwerkingen hebben gehad. "Een belangrijke stap om te komen tot een kankervaccin voor mensen", zegt onderzoeker en hoogleraar Experimentele oncologie en angiogenese Arjan Griffioen.

Vaccin richt zich op specifiek eiwit van tumoren

In 2006 vond het onderzoeksteam een eiwit dat alleen aanwezig is in bloedvaten van tumoren. Het achterhaalde de rol van dit eiwit. "Allereerst maakt dit eiwit het mogelijk dat er nieuwe bloedvaten ontstaan. En ten tweede schakelt het eiwit het immuunsysteem uit. Zowel door de nieuwe bloedvaten als de uitschakeling van het immuunsysteem, kan de tumor sneller groeien."

Het team ontwikkelde een vaccin tegen dit eiwit. "Het vaccin bleek effectief in proefdieren tegen dikkedarmkanker, huidkanker en hersentumoren. En nu dus ook in spontane blaaskanker bij honden", aldus Griffioen.

Eerder werd ook bekend dat een Mechelse herder, waarbij botkanker werd vastgesteld en die een heel korte levensverwachting had, drie maanden na verwijdering van de tumor en toediening van een kankervaccin weer helemaal de oude was. Dat zeiden artsen van het Medisch Centrum voor Dieren (MCD) in Amsterdam, die de 10-jarige Rax hebben behandeld.

Adblock test (Why?)


Hoop op nieuwe behandeling van kanker na succesvolle test bij honden - NU.nl
Read More

Nederland drijft MS-patiënten voor behandeling naar buitenland, artsen slaan alarm - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

Nederland drijft MS-patiënten voor behandeling naar buitenland, artsen slaan alarm  AD.nlHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Nederland drijft MS-patiënten voor behandeling naar buitenland, artsen slaan alarm - AD.nl
Read More

Sunday, May 22, 2022

Tot drie weken quarantaine na contact met apenpokken-patiënt, adviseert GGD - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. Tot drie weken quarantaine na contact met apenpokken-patiënt, adviseert GGD  AD.nl
  2. WHO telt meer apenpokkengevallen, verwacht verdere stijging  NOS
  3. Apenpokkenvirus nu ook in Nederland  NOS Jeugdjournaal
  4. Meldplicht apenpokkenvirus in Nederland, WHO meldt 80 gevallen wereldwijd  NU.nl
  5. Eerste gevallen apenpokkenvirus vastgesteld in Zwitserland en Israël, WHO verwacht meer meldingen  Volkskrant
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Tot drie weken quarantaine na contact met apenpokken-patiënt, adviseert GGD - AD.nl
Read More

Wereldwijd bijna 100 gevallen van apenpokken, WHO verwacht stijging - RTL Boulevard

Volgens de gezondheidsorganisatie lopen personen die in nauw contact stonden met besmette mensen die al symptomen hadden de meeste risico. Het gaat dan bijvoorbeeld om hulpverleners.

Zij moeten adequaat geïnformeerd worden, zegt de WHO, om zo de uitbraak te stoppen. Ook zegt de VN-organisatie binnen enkele dagen met extra adviezen te komen.

De landen waar het virus volgens de WHO is vastgesteld zijn Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Portugal, Spanje, Zweden, Canada, de Verenigde Staten en Australië. Maar ook Israël en Zwitserland hebben inmiddels gevallen gerapporteerd. Volgens de WHO zijn onder de patiënten relatief veel mannen die seks hebben met andere mannen.

Festival in België

De omvang van de uitbraak wordt "duidelijker en duidelijker", schrijft de Belgische viroloog Marc Van Ranst op Twitter. "Dit is met apenpokkenvirussen nog nooit gezien." Hij meldde zaterdag dat in België het virus bij een vierde persoon is vastgesteld.

Ook deze besmetting heeft volgens Van Ranst net als de andere drie een link naar het internationale homofestival Darklands, dat eerder deze maand plaatsvond in Antwerpen. "Het is belangrijk dat iedereen die aanwezig was op het Darklands-festival waakzaam blijft voor eventuele symptomen", waarschuwt hij.

A-ziekte

In Nederland is het apenpokkenvirus bij twee mensen vastgesteld. Het virus is op advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aangemerkt als A-ziekte, wat betekent dat artsen verplicht zijn besmettingen of vermoedens daarvan direct te melden.

Het apenpokkenvirus komt normaal gesproken alleen voor in West- en Midden-Afrika.

Adblock test (Why?)


Wereldwijd bijna 100 gevallen van apenpokken, WHO verwacht stijging - RTL Boulevard
Read More

Saturday, May 21, 2022

Zijn de apenpokken het nieuwe corona? Dit zeggen de experts - Het Nieuwsblad

 

Er zijn in ons land drie besmettingen, “maar dat aantal zal nog toenemen”. Er zijn regels voor isolatie en hoogrisicocontacten. En terwijl Marc Van Ranst op VTM uitleg geeft over het virus, doet Pierre Van Damme hetzelfde op Eén. De komst van de apenpokken naar ons land roept akelige herinneringen op aan twee jaar corona. Er zijn gelukkig redenen om aan te nemen dat het niet weer zo’n vaart zal lopen. “Maar dat zeiden we in het begin over corona ook.”

Koen Baumers

Adblock test (Why?)


Zijn de apenpokken het nieuwe corona? Dit zeggen de experts - Het Nieuwsblad
Read More

Friday, May 20, 2022

Belgische gevallen apenpokken gelinkt aan Antwerps fetisjfestival, meldt organisatie zelf - Telegraaf.nl

Premium

Het beste van De Telegraaf

Antwerpen - De drie bevestigde, Belgische gevallen van het apenpokkenvirus zijn gelinkt aan het Antwerpse fetisjfestival Darklands. Dat maakt de organisatie zelf bekend via Facebook. Ze vragen aan bezoekers om waakzaam te zijn voor mogelijke symptomen, zoals griepachtige klachten en blaasjes op de huid.

Adblock test (Why?)


Belgische gevallen apenpokken gelinkt aan Antwerps fetisjfestival, meldt organisatie zelf - Telegraaf.nl
Read More

Genezen van kanker, maar het leven van Alice (31) stond nog lang op pauze - RTL Boulevard

Het verhaal van Alice begint in 2016, als haar moeder eierstokkanker krijgt. Na onderzoeken blijkt dat Alice een genmutatie heeft waardoor ook zij een grotere kans heeft borstkanker of eierstokkanker te krijgen. Op eerste scans lijkt er niks aan de hand, maar in juni 2018 krijgt ze op 27-jarige leeftijd de diagnose borstkanker. Het is drie maanden nadat haar moeder te horen heeft gekregen dat de eierstokkanker terug is.

Voor Alice volgen zestien chemo's, bestralingen en een borstsparende operatie. "We hebben elkaar door de chemo heen gesleept", vertelt ze over het traject dat ze tegelijkertijd met haar moeder is ingegaan. "Zij zette zichzelf aan de kant voor mij, maar ik deed dat ook voor haar. Ze was mijn steun en toeverlaat."

De behandelingen van Alice slaan aan: in januari 2019 wordt ze schoon verklaard. Haar moeder overlijdt later aan de ziekte. "Ik heb vorig jaar afscheid van haar moeten nemen. Het was haar niet gegund", vertelt Alice emotioneel. "Ze was wel heel blij dat ze mij gered had: zonder haar ziekte had ik geen flauw idee gehad dat ik met het gen rondliep en had ik dit verhaal niet kunnen vertellen. Maar het was snoeihard om te zien hoe zij aftakelde."

Burn-out

Als je Alice vraagt hoe het nu met haar gaat, zegt ze 'heel goed'. "Fysiek gaat het best oké, af en toe krijg ik een tik na als ik te veel wil doen. Je bent dat gewend op jonge leeftijd", vertelt ze. "De kilo's die erbij kwamen door medicatie is mijn lijf nu aan het loslaten en ik ben lekker aan het opbouwen."

Al is het geen makkelijke weg geweest. "Ik ben leerkracht en ik heb een lastige integratie gehad." Restklachten, onbegrip en grenzen aan haar energie maken dat moeilijk en zorgen voor een burn-out. "Ik probeerde mijn grens aan te geven, maar dat werd niet gerespecteerd. Op den duur sta je in de leegte te schreeuwen."

'Onzichtbare groep'

Elk jaar krijgen bijna vierduizend jonge mensen tussen de 18 en 39 jaar een kankerdiagnose. Zij worden AYA's genoemd, wat staat voor Adolescent and Young Adult.

De speciale stichting AYA Jong & Kanker Foundation vraagt met een nieuwe campagne aandacht voor deze groep. Die is volgens de stichting namelijk te vaak onzichtbaar en daar moet verandering in komen. "Want niet alleen tijdens je ziekte, maar ook nog geruime tijd daarna kan deze ziekte je leven ontwrichten", zegt oprichter Kim Gringhuis-Ottens.

Mensen schuiven het volgens Alice te makkelijk aan de kant. "Veel mensen zeggen twee maanden nadat je schoon bent verklaard: het is over. Maar dat is niet zo. Je bent er elke dag nog mee bezig." Ook zijn er fysieke klachten die nou eenmaal niet zomaar weg zijn. "Ik heb oedeem, waardoor mijn linkerarm steeds volloopt met vocht. Daar heb ik oefeningen en steunkousen voor en ik ga naar oedeemtherapie", vertelt Alice.

Te weinig handvatten

Veel fysieke en mentale uitdagingen dus, maar er is meer dat het leven van AYA's ontwricht. Zo komen ze bijvoorbeeld niet in aanmerking voor bepaalde hypotheken, verzekeringen of uitkeringen. Alice: "Als je twintig bent dan hoop je nog heel lang door te kunnen, maar dingen als financiële problemen, vruchtbaarheid, het krijgen van een huis of het oppakken van je studie maken dat moeilijk. Daar zijn op dit moment niet genoeg handvatten voor."

En daardoor kan je leven zelfs als je gezond bent nog op pauze staan. De campagne van stichting AYA Jong & Kanker Foundation richt zich daar nu op. Het doel? Meer aandacht voor deze groep en meer leeftijdspecifieke zorg. Want dat ontbreekt, weet ook Alice.

"Zorgprofessionals moeten weten dat er een verschil is tussen iemand van 20 of iemand van 60 vertellen dat ze geen kinderen meer kan krijgen", zegt ze. "Het stukje sensitiviteit in de zorg kan beter: kijk naar de mens achter de patiënt. En het besef dat je als jongere langer met bepaalde naweeën loopt."

Wachten op uitslag

Ondanks alles heeft Alice vertrouwen in de toekomst. Ze is inmiddels weer helemaal geïntegreerd en krijgt volgend schooljaar voor het eerst weer een eigen klas, voor vijf dagen in de week. Ook haar gezondheid ziet ze positief. "Ik wacht op een uitslag, maar ik ben er niet zenuwachtig voor. Ik voel dat het goed zit."

Adblock test (Why?)


Genezen van kanker, maar het leven van Alice (31) stond nog lang op pauze - RTL Boulevard
Read More

Thursday, May 19, 2022

Buiten roken voor de kinderen? 'Derdehandsrook' ook schadelijk - RTL Boulevard

Dat blijkt uit een documentaire van de campagne PUUR rookvrij, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat mensen aanzet om te stoppen met roken.

Schadelijke deeltjes 

Derdehandsrook is een relatief onbekend fenomeen. We kennen eerstehandsrook, wanneer je zelf rookt, en tweedehandsrook, als je meerookt. Bij derdehandsrook belanden schadelijke deeltjes op bijvoorbeeld de handen van de roker. Op die manier worden ze mee naar binnen genomen en daar verspreid. Derdehandsrook krijg je binnen door inademen, via aanraking of door het in de mond stoppen van spullen waarop de deeltjes zijn terechtgekomen.

In de documentaire, 'Derdehandsrook, aan het licht gebracht', worden twee gezinnen gevolgd van wie de ouders roken. Juist om voorzichtig te zijn, doen ze het niet in het bijzijn van hun kinderen.

In een experiment krijgen de ouders onzichtbare UV-vloeistof op hun handen. Na een uur, waarin ze zich bezighouden met hun gezin, gaat het UV-licht aan en is te zien waar schadelijke deeltjes allemaal terecht hadden kunnen komen, onder meer op meubels, speelgoed en zelfs de gezichten van de kinderen. "Heel heftig", zegt een van de ouders. "Ik ben er echt van geschrokken."  

Blootstelling 

Bij derdehandsrook is de blootstelling aan schadelijke stoffen van een lagere intensiteit, maar bijvoorbeeld wel langduriger dan bij tweedehandsrook. Volgens Marc Willemsen, expert op het gebied van tabaksontmoediging van het Trimbos-instituut, is het een onderschat probleem. "Er is nog relatief weinig over bekend, maar onderzoekers schatten dat tot wel 60 procent van de gezondheidsschade die meestal wordt toegeschreven aan meeroken, eigenlijk wordt veroorzaakt door derdehandsrook", zegt hij.

Vooral jonge kinderen en baby's lopen volgens hem risico. "Omdat ze rondkruipen, meer binnen zitten en van alles aanraken en in hun mond stoppen", verklaart Willemsen. "De gezondheidsrisico’s zijn hierdoor voor hen veel groter dan voor volwassenen."

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) noemt de documentaire een 'eyeopener'. "Dit experiment laat heel confronterend zien dat roken altijd een gevaar is", zegt hij. "Zelfs als ouders echt hun best doen om er voorzichtig en bewust mee om te gaan. Daarom is stoppen met roken zo belangrijk."

Stoppen

Noor Rikkers-Mutsaerts, kinderlongarts in het Leids Universitair Medisch Centrum, ziet dat kinderen minder klachten krijgen als ouders hun laatste peuk hebben uitgedrukt. "Op mijn spreekuur zie ik kinderen die veel last hebben van hoesten, steeds terugkerende oorontstekingen en astma die verergert. Als hun ouders stoppen met roken, worden de hoest- en oorklachten minder of ze verdwijnen zelfs, en astma wordt beter behandelbaar."

Het doel van de documentaire is om mensen aan te sporen om te stoppen. "Dat is helemaal niet simpel maar je hoeft het echt niet alleen te doen", zegt Van Ooijen. "Praat erover met je huisarts, die kan meedenken over wat goede hulp is in jouw eigen situatie. Bovendien gaat die hulp niet ten koste van je eigen risico, dus het is geen kostenpost."

Adblock test (Why?)


Buiten roken voor de kinderen? 'Derdehandsrook' ook schadelijk - RTL Boulevard
Read More

Tuesday, May 17, 2022

Meer aandacht voor preventie kan doemscenario zorg in 2040 voorkomen - NOS

Om het doemscenario te voorkomen, gaan in de politiek stemmen op om aan de toenemende vraag te voldoen door meer personeel aan te trekken en nieuwe technologieën in te zetten zodat mensen vaker thuismetingen kunnen doen. Maar er moet zeker ook meer gedaan worden aan preventie, vindt Van Rossum.

"Ik kan bijvoorbeeld in de spreekkamer als arts best allerlei dure medicijnen voorschrijven, maar ik weet dat bij heel veel ziekten die medicijnen minder effectief zijn als mensen niet bewegen, ongezond eten of roken. Ook zijn ze vaak onnodig duur want de dosering gaat vaak op lichaamsgewicht. Als je leefstijl er onderdeel van maakt, dan kun je veel effectiever zijn en meer gezondheidswinst bereiken."

Daarvoor is in het Erasmus MC een speciaal leefstijlloket in het leven geroepen, en dat gebeurt bij steeds meer ziekenhuizen, signaleert Van Rossum. "Dat kan mensen leiden naar iemand in de wijk, bijvoorbeeld iemand die met beweging of voeding helpt, maar het kan ook de schuldhulpverlening zijn als dat de onderliggende oorzaak is."

Epileptische aanval

Ook volgens Daisy Pors, huisarts in Den Haag, is preventie belangrijk. Preventie is vooral een taak van de GGD's en de overheid. Maar huisartsen spelen er soms ook een rol bij, bijvoorbeeld door mogelijke gezondheidsrisico's tijdig te signaleren. "Die signaleerfunctie is een van de mooiste dingen van het vak. En ik wil dat goed blijven doen."

Dat wordt wel steeds moeilijker, want huisartsen hebben het steeds drukker, merkt ook Pors. "Veel dingen zijn hier goed geregeld. Maar nog meer maatregelen en het nog goedkoper willen maken, is geen goede ontwikkeling. Politici en zorgverzekeraars richten zich vooral op kortetermijnresultaten, en die heb je bij preventie niet. Bijvoorbeeld als je iemand van 20 uitlegt dat hij moet stoppen met roken. Daarvan zie je de resultaten pas jaren later, soms pas over 30 jaar."

Steeds meer taken

Pors ziet steeds meer taken bij de huisarts terechtkomen. "Een patiënt had afgelopen week een ernstige epileptische aanval en had eigenlijk opgenomen moeten worden, maar die werd naar huis gestuurd en ik kreeg de vraag om de controles te doen en de resultaten door te sturen naar het ziekenhuis."

Er komt zo steeds meer zorg bij de huisarts terecht. "Het antwoord op alles, want de huisarts doet het goedkoper. Maar het is niet één ding", zegt Pors, "niet alleen de steeds grote zorgvraag, niet alleen de administratie. Het is alles bij elkaar waardoor het niet meer in onze agenda past".

Hoe haar praktijk er in 2040 uitziet? "Goede vraag. Zeker is dat ik dan nog aan het werk wil zijn."

Adblock test (Why?)


Meer aandacht voor preventie kan doemscenario zorg in 2040 voorkomen - NOS
Read More

Meer aandacht voor preventie kan doemscenario zorg in 2040 voorkomen - NOS

Om het doemscenario te voorkomen, gaan in de politiek stemmen op om aan de toenemende vraag te voldoen door meer personeel aan te trekken en nieuwe technologieën in te zetten zodat mensen vaker thuismetingen kunnen doen. Maar er moet zeker ook meer gedaan worden aan preventie, vindt Van Rossum.

"Ik kan bijvoorbeeld in de spreekkamer als arts best allerlei dure medicijnen voorschrijven, maar ik weet dat bij heel veel ziekten die medicijnen minder effectief zijn als mensen niet bewegen, ongezond eten of roken. Ook zijn ze vaak onnodig duur want de dosering gaat vaak op lichaamsgewicht. Als je leefstijl er onderdeel van maakt, dan kun je veel effectiever zijn en meer gezondheidswinst bereiken."

Daarvoor is in het Erasmus MC een speciaal leefstijlloket in het leven geroepen, en dat gebeurt bij steeds meer ziekenhuizen, signaleert Van Rossum. "Dat kan mensen leiden naar iemand in de wijk, bijvoorbeeld iemand die met beweging of voeding helpt, maar het kan ook de schuldhulpverlening zijn als dat de onderliggende oorzaak is."

Epileptische aanval

Ook volgens Daisy Pors, huisarts in Den Haag, is preventie belangrijk. Preventie is vooral een taak van de GGD's en de overheid. Maar huisartsen spelen er soms ook een rol bij, bijvoorbeeld door mogelijke gezondheidsrisico's tijdig te signaleren. "Die signaleerfunctie is een van de mooiste dingen van het vak. En ik wil dat goed blijven doen."

Dat wordt wel steeds moeilijker, want huisartsen hebben het steeds drukker, merkt ook Pors. "Veel dingen zijn hier goed geregeld. Maar nog meer maatregelen en het nog goedkoper willen maken, is geen goede ontwikkeling. Politici en zorgverzekeraars richten zich vooral op kortetermijnresultaten, en die heb je bij preventie niet. Bijvoorbeeld als je iemand van 20 uitlegt dat hij moet stoppen met roken. Daarvan zie je de resultaten pas jaren later, soms pas over 30 jaar."

Steeds meer taken

Pors ziet steeds meer taken bij de huisarts terechtkomen. "Een patiënt had afgelopen week een ernstige epileptische aanval en had eigenlijk opgenomen moeten worden, maar die werd naar huis gestuurd en ik kreeg de vraag om de controles te doen en de resultaten door te sturen naar het ziekenhuis."

Er komt zo steeds meer zorg bij de huisarts terecht. "Het antwoord op alles, want de huisarts doet het goedkoper. Maar het is niet één ding", zegt Pors, "niet alleen de steeds grote zorgvraag, niet alleen de administratie. Het is alles bij elkaar waardoor het niet meer in onze agenda past".

Hoe haar praktijk er in 2040 uitziet? "Goede vraag. Zeker is dat ik dan nog aan het werk wil zijn."

Adblock test (Why?)


Meer aandacht voor preventie kan doemscenario zorg in 2040 voorkomen - NOS
Read More

Nivel: long covid bij zeker een op de vijf coronapatiënten - RTL Boulevard

Het instituut onderzocht meer dan 10.000 patiëntendossiers en ondervroeg mensen die wegens corona de huisarts bezochten. Het zogeheten post-Covid syndroom (PCS) is een aandoening waarover nog weinig duidelijkheid is. 

Grote gevolgen

"Wel zijn er veel berichten over mensen die na een coronabesmetting nog maanden thuiszitten. De gevolgen van de coronapandemie lijken daarmee een flinke impact te hebben op de samenleving", stelt het Nivel. Volgens een 'brede definitie' hielden zelfs 37 procent van de patiënten langdurige klachten over aan een coronabesmetting.

Een algemeen geaccepteerde definitie van long covid bestaat nog niet. Het Nivel hanteerde voor zijn onderzoek verschillende definities, waarbij gekeken werd naar de klachten die patiënten zelf rapporteerden, de patiëntgegevens na een huisartsbezoek, het aantal consulten en de hoeveelheid klachten.

Mensen met long covid hebben uiteenlopende klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, kortademigheid, vergeetachtigheid, verlies van reukvermogen of depressie.

Problemen met werk

Mensen die kampen met langdurige klachten na een coronabesmetting kunnen vaak ook niet of minder werken. Het kabinet zou 150 miljoen euro opzij moeten zetten voor mensen met long covid die in de zorg en het onderwijs werken, zeggen de FNV en de Algemene Onderwijsbond (AOb). Want door hun klachten kunnen ze niet aan de slag. Bij meer dan duizend mensen duurt dat zo lang dat ze inmiddels zijn ontslagen.

De bonden houden de overheid medeverantwoordelijk voor de gezondheidsklachten, omdat scholen aanvankelijk open bleven en omdat zorgmedewerkers niet de goede beschermingsmiddelen kregen.

Adblock test (Why?)


Nivel: long covid bij zeker een op de vijf coronapatiënten - RTL Boulevard
Read More

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...