Rechercher dans ce blog

Tuesday, May 17, 2022

Meer aandacht voor preventie kan doemscenario zorg in 2040 voorkomen - NOS

Om het doemscenario te voorkomen, gaan in de politiek stemmen op om aan de toenemende vraag te voldoen door meer personeel aan te trekken en nieuwe technologieën in te zetten zodat mensen vaker thuismetingen kunnen doen. Maar er moet zeker ook meer gedaan worden aan preventie, vindt Van Rossum.

"Ik kan bijvoorbeeld in de spreekkamer als arts best allerlei dure medicijnen voorschrijven, maar ik weet dat bij heel veel ziekten die medicijnen minder effectief zijn als mensen niet bewegen, ongezond eten of roken. Ook zijn ze vaak onnodig duur want de dosering gaat vaak op lichaamsgewicht. Als je leefstijl er onderdeel van maakt, dan kun je veel effectiever zijn en meer gezondheidswinst bereiken."

Daarvoor is in het Erasmus MC een speciaal leefstijlloket in het leven geroepen, en dat gebeurt bij steeds meer ziekenhuizen, signaleert Van Rossum. "Dat kan mensen leiden naar iemand in de wijk, bijvoorbeeld iemand die met beweging of voeding helpt, maar het kan ook de schuldhulpverlening zijn als dat de onderliggende oorzaak is."

Epileptische aanval

Ook volgens Daisy Pors, huisarts in Den Haag, is preventie belangrijk. Preventie is vooral een taak van de GGD's en de overheid. Maar huisartsen spelen er soms ook een rol bij, bijvoorbeeld door mogelijke gezondheidsrisico's tijdig te signaleren. "Die signaleerfunctie is een van de mooiste dingen van het vak. En ik wil dat goed blijven doen."

Dat wordt wel steeds moeilijker, want huisartsen hebben het steeds drukker, merkt ook Pors. "Veel dingen zijn hier goed geregeld. Maar nog meer maatregelen en het nog goedkoper willen maken, is geen goede ontwikkeling. Politici en zorgverzekeraars richten zich vooral op kortetermijnresultaten, en die heb je bij preventie niet. Bijvoorbeeld als je iemand van 20 uitlegt dat hij moet stoppen met roken. Daarvan zie je de resultaten pas jaren later, soms pas over 30 jaar."

Steeds meer taken

Pors ziet steeds meer taken bij de huisarts terechtkomen. "Een patiënt had afgelopen week een ernstige epileptische aanval en had eigenlijk opgenomen moeten worden, maar die werd naar huis gestuurd en ik kreeg de vraag om de controles te doen en de resultaten door te sturen naar het ziekenhuis."

Er komt zo steeds meer zorg bij de huisarts terecht. "Het antwoord op alles, want de huisarts doet het goedkoper. Maar het is niet één ding", zegt Pors, "niet alleen de steeds grote zorgvraag, niet alleen de administratie. Het is alles bij elkaar waardoor het niet meer in onze agenda past".

Hoe haar praktijk er in 2040 uitziet? "Goede vraag. Zeker is dat ik dan nog aan het werk wil zijn."

Adblock test (Why?)


Meer aandacht voor preventie kan doemscenario zorg in 2040 voorkomen - NOS
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...