Rechercher dans ce blog

Sunday, June 26, 2022

WHO: nog geen hoogste alarmfase voor verspreiding apenpokkenvirus - Volkskrant

De verschijnselen van apenpokken in een later stadium bij een patiënt in de Democratische Republiek Congo. Beeld AFP
De verschijnselen van apenpokken in een later stadium bij een patiënt in de Democratische Republiek Congo.Beeld AFP

De WHO baseert zich op het advies van een deelcommissie die donderdag op verzoek van de WHO-baas bijeen kwam om zich over de kwestie te buigen. De WHO-commissie ziet op dit moment geen reden voor de hoogste alarmfase. Wel tekende de commissie aan dat de huidige verspreiding van het virus blijvende aandacht vereist. Over een paar weken zou de situatie daarom opnieuw bekeken moeten worden.

De apenpokkenuitbraak zal naar verwachting van experts geenszins vergelijkbaar worden met de coronapandemie. Wel bestaat de vrees onder deskundigen dat de apenpokken in Europa endemisch kunnen worden, wat betekent dat het permanent aanwezig blijft onder de bevolking.

Sinds mei zijn er 3040 gevallen gemeld bij de WHO, uit 47 landen. De meeste besmettingen vinden op dit moment plaats in Europa. Vooral mannen die seks hebben met mannen, vaak in een stedelijke omgeving, raken besmet met het virus, aldus de WHO-deelcommissie. Er is tot nu toe een persoon overleden aan het virus. Het ging om iemand met een verzwakt immuunsysteem.

Een aantal scenario’s zou aanleiding kunnen geven de status te veranderen, bijvoorbeeld als de verspreiding van het virus zich versnelt in de huidige populatie of als het virus zich naar nieuwe groepen uitbreidt. Ook als er significante groei plaatsvindt in nieuwe landen, of als geïnfecteerden plotseling veel zieker worden, zou dat reden kunnen zijn de huidige alarmstatus te verhogen.

Aantal besmettingen in Nederland

Het apenpokkenvirus is in Nederland bij 211 mensen vastgesteld. Dat aantal stijgt de laatste tijd iets sneller, maar dat wil niet per se zeggen dat het virus zich sneller verspreidt. Dat komt door de zogeheten incubatietijd, de tijd tussen besmetting en de eerste klachten. Die periode kan 5 tot 21 dagen duren. Dat betekent dat mensen die nu positief testen misschien eerder besmet zijn geraakt dan mensen die vorige week te horen hebben gekregen dat ze het virus bij zich dragen.

Dat het apenpokkenvirus zich in ons land kan verspreiden komt mede doordat het Nederlandse vaccinatieprogramma tegen de ‘gewone’ pokken in de jaren zeventig werd stopgezet. Wie voor 1974 is geboren, en dus het vaccin wel heeft gekregen, geniet nog bescherming tegen het apenpokkenvirus. Wie daarna is geboren niet.

Adblock test (Why?)


WHO: nog geen hoogste alarmfase voor verspreiding apenpokkenvirus - Volkskrant
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...