Rechercher dans ce blog

Tuesday, August 23, 2022

Kans op overleving bij kankerpatiënten in tien jaar tijd flink gestegen - NU.nl

Kankerpatiënten hebben een grotere kans op overleving van de ziekte dan tien jaar geleden. Van de patiënten die tussen 2001 en 2011 kanker kregen, overleed 42 procent binnen vijf jaar. Dat percentage is dankzij betere behandelingen en diagnoses gedaald tot 34 procent, meldt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) maandag.

De overlevingskansen variëren sterk per soort kanker, blijkt uit onderzoek. Voor borstkanker, prostaatkanker, huidkanker en sommige vormen van lymfeklierkanker geldt een relatief hoge overlevingskans. Voor deze types geldt dat minstens 75 procent van de patiënten na vijf jaar nog leeft.

Patiënten met darm-, blaas-, nier-, hoofd-hals- en baarmoederhalskanker hebben minder goede overlevingskansen na vijf jaar. De groepen met de laagste overlevingskansen hebben long-, maag-, slokdarm- en alvleesklierkanker en acute myeloïde leukemie. Die patiënten hebben na vijf jaar een overlevingskans van minder dan 30 procent.

De grootste vooruitgang is geboekt bij bloed- en lymfeklierkanker, zoals leukemie en non-hodgkinlymfoom. Ook bij prostaat-, nier-, schildklier-, darm-, keel-, lever- en longkanker nam de overlevingskans significant toe.

Bij een aantal soorten kanker met een slechte diagnose is vrijwel geen vooruitgang geboekt. De laatste dertig jaar is bij blaaskanker de overlevingskans na vijf jaar amper veranderd: 54 procent. Ook bij maagkanker is de overlevingskans na vijf jaar amper vooruitgegaan: 22 procent.

Minder kankerdiagnoses door corona

Verder meldt het IKNL dat er als gevolg van de coronapandemie in 2020 minder kankers met een hoge overlevingskans zijn ontdekt. Dat komt onder meer doordat bevolkingsonderzoeken voor borst- en darmkanker tijdelijk werden stilgelegd. Ook gingen er dat jaar minder mensen naar de huisarts, waardoor er minder prostaatkankerdiagnoses zijn gesteld.

Het gevolg was dat de overlevingskans in 2020 (81 procent) kleiner was dan in 2019 (82 procent). Het aantal mensen in ons land dat in 2020 overleed aan kanker was vrijwel gelijk aan het aantal van 2019: 45.840 tegenover 45.878.

De cijfers zijn afkomstig uit een landelijke databank, die het IKNL bijhoudt. In de cijfers is rekening gehouden met overlijden door andere oorzaken.

Adblock test (Why?)


Kans op overleving bij kankerpatiënten in tien jaar tijd flink gestegen - NU.nl
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...