Rechercher dans ce blog

Tuesday, August 9, 2022

Landelijk tekort aan levensreddende epipen: 'Zit enorm in de stress' - RTL Boulevard

Het had geen halve minuut langer moeten duren of Liesbeth de Vries (65) was dood geweest. Zo'n tien jaar geleden kreeg ze een allergische reactie na een wespensteek. Haar lichaam raakte in shock, zo erg dat ze uiteindelijk moest worden gereanimeerd. Met gillende sirenes werd ze naar het ziekenhuis gebracht.

Altijd epipen op zak

Mocht Liesbeth nog een keer gestoken worden, dan kan een epipen helpen, het anti-allergiemiddel kan levensreddend zijn. Maar Liesbeth doet er alles aan de wespen op afstand te houden. Ze zit niet meer op volle terrassen vol zoete drankjes, eet niet meer buiten en draagt geen parfum of deo met een geurtje.

Twee weken geleden hoorde ze dat er een wespenplaag zou komen. Sindsdien draagt ze haar epipen op haar lijf; in een heuptasje. Maar de vloeistof in de pen is troebel en kan ze daarom eigenlijk niet meer gebruiken. "Ik zit enorm in de stress, want bij de apotheek hebben ze geen nieuwe. Er is niks meer op voorraad en de apotheker vertelde dat epipennen moeilijk leverbaar zijn."

Landelijk niet leverbaar

"Het klopt dat de epipen nu niet verkrijgbaar is", laat een woordvoerder van de KNMP, de beroepsvereniging voor apothekers, weten. "Er zijn wel alternatieven beschikbaar, zoals de Jext en de Emerade, dat zijn ook pennen met adrenaline."

Ook een groothandel erkent de landelijke leveringsproblemen. "We verwachten wel dat richting het einde van deze week de Jext, een soortgelijke pen, weer wordt geleverd." Maar hoeveel dat er zijn en of alle apotheken hun kasten ermee kunnen vullen, is de vraag.

De fabrikant van de epipennen heeft de apothekers deze middag geïnformeerd dat er volgende week pennen worden geleverd. Hoeveel dat er zijn en hoe het met de leveringen voor de weken erop is gesteld, is niet bekend.

Alternatieven ook op

Het probleem voor Liesbeth en alle anderen met een allergische reactie zit niet alleen in het tekort van de epipen, maar ook van alle alternatieven. "De Jext en de Emerade, een alternatief voor de epipen, de epipen voor jongeren én Tavegyl, tabletten die veel minder sterk zijn, zijn bij onze groothandel niet leverbaar", vertelt apotheker Famke Vriezen van BENU apotheek in Hoorn.

Je moet volgens haar een beetje geluk hebben met de voorraad van de apotheek. "Wij hebben het op kunnen lossen door pennen te geven met een houdbaarheidsdatum tot eind augustus, dan zijn de Jext-pennen als het goed is weer geleverd."

Uit Duitsland

Een andere oplossing is volgens haar om de pennen te importeren uit Duitsland. Hiervoor moet de Inspectie Gezondheid en Jeugd toestemming geven, dat heeft de inspectie vooralsnog niet gedaan. "De epipen is niet vrijgegeven voor import. Wel kunnen mensen met een recept van de huisarts een pen in Duitsland halen."

Het enige nadeel, is de prijs. De pennen zijn daar een stuk duurder.

Adblock test (Why?)


Landelijk tekort aan levensreddende epipen: 'Zit enorm in de stress' - RTL Boulevard
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...