Rechercher dans ce blog

Saturday, August 20, 2022

Omikronvaccin onderweg, corona nog altijd 'mild', wat betekent dit voor het najaar? - RTL Boulevard

Of we een 'mild' coronanajaar gaan krijgen, is volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu niet te zeggen. "Het is volstrekt koffiedik kijken", zegt een woordvoerder. "Je weet niet hoe de varianten zich gaan muteren."

Dat beaamt ook viroloog Marion Koopmans. Volgens haar zal het aantal infecties zeker toenemen in het najaar, doordat mensen vaker binnen zitten en dicht bij elkaar zijn. Maar er is een beetje hoop: "Deze zomer lagen er zo'n 600 tot 800 mensen met corona in het ziekenhuis, dat is absoluut niet vergelijkbaar met wat we eerder hebben gezien."

Dat komt door de omikronvariant BA.5, die sinds juni de dominante variant in Nederland is. Uit de laatste cijfers blijkt dat 90 procent van de coronabesmettingen met deze variant was. BA.5 zit dus stevig in het zadel en dat is goed nieuws, want volgens de World Health Organization (WHO) is BA.5 niet ziekmakender dan eerdere varianten.

Antistoffen minder effectief

Er gaat inmiddels wel weer een andere variant rond: BA.2.75. Die is opgedoken in onder meer India, Australië, Japan, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland is het bij één persoon aangetroffen. "Maar dit lijkt met wat we nu zien niet groter te worden", vertelt een woordvoerder van het RIVM. Daarnaast is BA.2.75 vergelijkbaar met BA.5, dus ook hier lijkt het ziekteverloop milder.

Er zijn wel aanwijzingen dat de antistoffen die mensen al hebben, door een vaccinatie of doordat ze corona hebben gehad, minder effectief zouden kunnen zijn tegen deze BA-varianten.

Weer vaccineren?

Dus zijn de GGD's weer prikcentra aan het optuigen. Vanaf de tweede helft van september kan iedereen vanaf 12 jaar, die niet recent gevaccineerd is of corona heeft gehad, een nieuwe prik halen.

In totaal gaat het om 13 miljoen mensen, maar hoeveel mensen bereid zijn de prik te halen, is nog niet bekend. Dat hangt waarschijnlijk ook af van het mogelijk nieuwe vaccin. Onder meer Pfizer is bezig met het updaten van hun vaccin. Er liggen op dit moment twee vaccinaties ter goedkeuring bij het Europese medicijnagentschap EMA.

Nieuwe vaccins beschermen tegen omikron

Het oorspronkelijke vaccin is ontwikkeld op basis van het Wuhan-virus. Inmiddels zijn we meerdere varianten verder, waaronder de omikronvariant. Fabrikant Pfizer heeft twee bivalente vaccins ter controle bij het EMA liggen. Hierin zijn het oorspronkelijke Wuhan-virus én verschillende varianten verwerkt, waaronder omikron. "Zodra de EMA goedkeuring heeft gegeven, kunnen wij nagenoeg direct de vaccins leveren", vertelt Jan Willem de Heer, woordvoerder bij Pfizer.

De verwachting is dat het EMA tussen 1 en 15 september een uitspraak doet over het BA.1 Bivalent-omikronvaccin en iets later over het tweede vaccin, een BA.4/BA.5 Bivalent-omikronvaccin. "Vervolgens moet de EU goedkeuring geven. Dat kan heel snel gaan, weten we uit het verleden. Pfizer is al op eigen risico aan het produceren, zodra de goedkeuringen er zijn, kunnen wij de vaccins gefaseerd gaan leveren."

Vaccineren individuele afweging

De vraag is alleen of een deel van de bevolking zich laat vaccineren tegen een variant waarvan het ziekteverloop 'mild' is. Viroloog Marion Koopmans zegt daarover: "Vaccins bieden nog steeds een hoge bescherming tegen een ernstig ziekteverloop, vooral aan mensen met een kwetsbare gezondheid."

In een bijgesteld OMT-V-advies (Outbreak Management Team-Vaccinatie) staat dat de vaccinaties in september bij voorkeur met het nieuwe vaccin gebeuren, zeker als je kunt kiezen. Koopmans: "Omdat dit vaccin beschermt tegen verschillende omikronvarianten is het zeker zinvol te vaccineren, vooral kwetsbare mensen. Maar de hoop van vorige keer om te vaccineren om verspreiding af te remmen, is getemperd door de snelle ontwikkeling van de verschillende varianten."

Daardoor zou vaccineren volgens Koopmans steeds meer een individuele afweging moeten zijn. Daarbij moeten mensen met een kwetsbare gezondheid zich zeker laten vaccineren, vindt ze, maar voor mensen die verwachten een mild ziekteverloop te hebben is dat niet per se direct nodig. "Maar we weten niet precies hoe het gaat lopen. Als er een nieuwe, ernstige variant komt, moet je denken aan breder vaccineren."

'Iedereen een prik'

Ben van der Zeijst, vaccinoloog aan het LUMC in Leiden denkt daar anders over. "Ik zou er juist wel voor pleiten een groot deel van de bevolking te vaccineren met het nieuwe vaccin. Als er een nieuwe, ernstige variant komt, ben je als individu en als bevolking beschermd. Ga je pas actie ondernemen als de ernstige variant al rondwaart, ben je maanden verder voor iedereen een prik heeft gehad."

Van der Zeijst denkt dat het nieuwe vaccin er is voor de overheid de boostercampagne begint. "In Engeland is het al goedgekeurd, ik verwacht geen problemen."

Adblock test (Why?)


Omikronvaccin onderweg, corona nog altijd 'mild', wat betekent dit voor het najaar? - RTL Boulevard
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...