Rechercher dans ce blog

Sunday, August 14, 2022

WHO zoekt andere naam voor apenpokken, want deze is 'stigmatiserend' - RTL Boulevard

Volgens een groep experts die de WHO raadpleegde, moeten ziektes en virussen namen krijgen die niet beledigend of stigmatiserend kunnen zijn voor culturele, sociale, nationale, regionale, professionele of etnische groepen. Ook moeten de namen geen negatief effect hebben op handel, reizen, toerisme of dierenwelzijn.

Romeinse cijfers

De namen van de verschillende varianten van het virus zijn intussen al veranderd door de experts. Deze varianten hadden eerder geografische namen: de Congobekken- en de West-Afrika-variant. De geografische namen zijn nu geschrapt en veranderd naar de Romeinse cijfers I en II.

Dat het misverstand over apen hardnekkig is, blijkt uit de vergiftiging van een groep apen in Brazilië. Daarover schreven we eerder dit artikel.

De wetenschappers zeggen dat de naam apenpokken ook niet de lading dekt: de ziekte werd ontdekt bij een aap in 1958, maar de dragers van de ziekte zijn vooral knaagdieren.

Discriminerend en stigmatiserend

Experts brachten in juni een verklaring uit waarin zij schreven: "In de context van de huidige wereldwijde uitbraak is voortdurende link tussen het virus en Afrika niet alleen onjuist, maar ook discriminerend en stigmatiserend. We geloven daarom dat een neutrale naamgeving gepast is."

Het toewijzen van nieuwe namen is een verantwoordelijkheid van de WHO. Die betrekt nu bij de zoektocht burgers: er is een speciale website geopend waar iedereen suggesties kan achterlaten (onder het kopje ICD-11).

In Nederland hebben volgens de laatste cijfers 1025 mensen het virus opgelopen. Er zijn in ons land tot nu toe 5500 mensen tegen apenpokken ingeënt.

Adblock test (Why?)


WHO zoekt andere naam voor apenpokken, want deze is 'stigmatiserend' - RTL Boulevard
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...