Rechercher dans ce blog

Wednesday, October 19, 2022

Onderzoekers ontwikkelen test om baarmoederhalskanker sneller te ontdekken - NU.nl

Onderzoekers van University College London en Universität Innsbruck hebben een nieuwe testmethode ontwikkeld waarmee in een vroeg stadium baarmoederhalskanker kan worden geconstateerd. The Guardian spreekt van een "revolutionaire test".

De nieuwe test kan nauwkeurig vaststellen wanneer bij vrouwen afwijkende cellen ontstaan. Die afwijkingen kunnen uiteindelijk leiden tot baarmoederhalskanker.

Daarnaast herkent de test ook signalen van andere veelvoorkomende kankersoorten, zoals borst-, baarmoeder- en eierstokkanker. In de toekomst kan de test van de Britse en Oostenrijkse onderzoekers ook gebruikt worden om deze vormen van kanker in een vroeg stadium te ontdekken.

De nieuwe test is een stuk beter dan bestaande methoden voor het opsporen van afwijkende cellen bij vrouwen. Ook werd gekeken naar vrouwen die het humaan papillomavirus (HPV) bij zich dragen, maar geen afwijkende cellen hebben. Het virus kan tot baarmoederhalskanker leiden. Bij 55 procent van de onderzochte personen kon worden voorspeld dat er in de komende vier jaar afwijkende cellen zouden ontstaan.

"Deze nieuwe methode is specifieker en voorkomt dat een patiënt onnodig veel behandeld wordt. Dat is goed nieuws voor het voorkomen van baarmoederhalskanker en geweldig nieuws voor iedereen die gescreend moet worden", zegt een van de onderzoekers tegen The Guardian.

In Nederland krijgen volgens het RIVM jaarlijks ongeveer achthonderd personen baarmoederhalskanker. Ongeveer een kwart van hen bezwijkt aan de ziekte.

Adblock test (Why?)


Onderzoekers ontwikkelen test om baarmoederhalskanker sneller te ontdekken - NU.nl
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...