[unable to retrieve full-text content]
Corona of gewoon griep? 'Je kunt ze beter allebei niet krijgen' Telegraaf.nlHele verhaal bekijken via Google NieuwsCorona of gewoon griep? 'Je kunt ze beter allebei niet krijgen' - Telegraaf.nl
Read More
[unable to retrieve full-text content]
Corona of gewoon griep? 'Je kunt ze beter allebei niet krijgen' Telegraaf.nlHele verhaal bekijken via Google Nieuws[unable to retrieve full-text content]
Corona of gewoon griep? 'Je kunt ze beter allebei niet krijgen' Telegraaf.nlHele verhaal bekijken via Google NieuwsGoed nieuws voor mensen met uitgezaaide huidkanker: op 15 januari wordt de zogenoemde TIL-therapie opgenomen in het basispakket. De therapie is nog volop in ontwikkeling, maar blijkt een krachtig wapen tegen sommige vormen van kanker.
Vorig jaar kerst zou haar laatste worden. De toen 64-jarige Truus van Strien had een agressieve vorm van huidkanker, met uitzaaiingen in haar hele lichaam. De artsen hadden haar laten weten dat ze uitbehandeld was.
"Het was middenin coronatijd en je mocht maar een paar mensen op bezoek vragen met kerst. Toen zei ik tegen mijn man en kinderen: 'Ik wil jullie allemaal nog 1 keer samen zien, met alle kleinkinderen erbij, we gaan het gewoon met 14 man vieren.'"
Maar tegen alle verwachtingen in werd 2021 toch niet haar laatste kerst. "Mijn oncoloog in Breda wees me op een onderzoek in het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam", vertelt Truus. "Een aantal mensen met mijn vorm van melanoom konden daaraan meedoen, dus ik besloot ervoor te gaan."
Dat ging niet zomaar: Truus werd vooraf intensief gescreend om te bepalen of haar conditie goed genoeg was voor deze zogeheten TIL-therapie (TIL staat voor tumor infiltrerende lymfocyten).
Het is een vorm van immuuntherapie waarbij cellen van het afweersysteem uít de tumor zelf worden gehaald. Afweercellen die als het ware gestrand zijn in de tumor en niet meer in staat om kwaadaardige cellen op te ruimen.
"Deze afweercellen kweken we vervolgens op in het lab tot een miljarden groot leger dat bij terugplaatsing beter in staat is om kankercellen te bevechten", vertelt internist-oncoloog John Haanen van het Antoni van Leeuwenhoek (AVL).
Haanen doet al jaren onderzoek naar TIL-therapie: "Ruim 10 jaar geleden behandelden we de allereerste patiënt in Nederland. Het gaat in kleine stappen, maar we leren steeds meer, en de groep patiënten die baat heeft bij de TIL-therapie wordt steeds groter."
Het Zorginstituut heeft enkele dagen geleden bekendgemaakt dat de TIL-therapie vanaf medio januari voor een bredere groep melanoom-patiënten zal worden vergoed vanuit het basispakket. Het is een belangrijke, hoopgevende stap, volgens Haanen.
"Tot nu toe behandelden we mensen alleen in studieverband met TIL-therapie. Straks kunnen we deze behandeling aan meer patiënten aanbieden, en ook in andere ziekenhuizen."
Voor Truus pakte de TIL-therapie wonderbaarlijk goed uit. "Het was wel een heel zware behandeling, ik werd er erg ziek van. Na 6 weken werd er een scan gemaakt om te kijken of er al iets was veranderd. De artsen wilden toen ook een biopt nemen uit een uitzaaiing in mijn hals. Ze zochten met het echoapparaat, maar konden de tumor niet vinden. Ik dacht toen dat die ene uitzaaiing misschien toch iets was geslonken en daardoor moeilijk vindbaar was geworden."
"Maar in het uitslaggesprek na die eerste scan zeiden de artsen: 'Gaat u maar zitten.' Oh nee, dacht ik, we hebben al zo vaak slecht nieuws gehad, het zal wel weer goed mis zijn. Toen zeiden ze: 'We kunnen niets meer vinden, de kanker is helemaal weg.' Ik kon het gewoon niet geloven."
"De TIL-therapie werkt lang niet bij iedereen zo goed", benadrukt hoofdonderzoeker John Haanen van het AVL. "Bij sommige mensen met huidkanker doet deze therapie veel minder, of zelfs helemaal niets. We proberen te snappen hoe dat komt, en wat we daaraan kunnen doen."
Ook kijken de onderzoekers wat er bij andere kankervormen gebeurt als deze met TIL-therapie worden behandeld. "We zijn nu bezig met onderzoek bij long- en baarmoederhalskanker, en hopelijk in de toekomst ook borstkanker", vertelt Haanen. "We hopen dat deze vorm van immuuntherapie ook bij die groep kankerpatiënten aan gaat slaan."
"Ik denk dat dit bijzondere tijden zijn voor oncologen", zegt René Medema. Hij is voorzitter van de Raad van Bestuur en wetenschappelijk directeur van het Antoni van Leeuwenhoek. "Het veld is enorm in beweging gekomen. Niet voor niets halen de laatste tijd allerlei oncologische ontwikkelingen het nieuws."
"We hebben jaren van fundamenteel onderzoek achter de rug, naar immuuntherapie en naar meer gepersonaliseerde kankerbehandelingen. Iedereen heeft zich erop gestort. Alle oncologen willen weten: waarom werkt een behandeling bij de ene patiënt wel en bij de andere niet. En hoe kunnen we dat wel bereiken? Inmiddels kunnen we veel van dat onderzoek daadwerkelijk vertalen naar patiënten."
Er zijn nog meer ontwikkelingen gaande in de oncologie, en dat heeft alles te maken met de kosten van behandelingen. De TIL-therapie is op dit moment met een prijskaartje van zo'n 65.000 euro per patiënt per jaar nog relatief duur, maar kan volgens Haanen goedkoper worden als het voor meer patiënten beschikbaar wordt.
"Bij ons onderzoek hebben we geen hulp nodig gehad vanuit de farmaceutische industrie. En in de toekomst willen we dat zo houden."
Het AVL zet daarom de bijzondere stap om zelf goedkeuring voor de TIL-therapie aan te vragen bij de EMA, het Europees Geneesmiddelenbureau. "Dat is inderdaad vrij uniek", beaamt Haanen.
"We faciliteren en produceren de behandeling voor een belangrijk deel zelf, hier in het ziekenhuis en tegen de kostprijs. Dat is een heel ander bedrag dan een farmaceutisch bedrijf zou vragen. Dan gaat er gauw een factor 5 overheen."
KWF Kankerbestrijding heeft deze week 3,8 miljoen euro toegekend aan het Antoni van Leeuwenhoek om de nogal bewerkelijke registratie van TIL-therapie als geneesmiddel te versnellen. "Immuuntherapie is een van de grootste recente doorbraken in kankeronderzoek. We financieren veel onderzoeken, maar we willen ook dat de resultaten de patiënt zo snel mogelijk bereiken", zegt KWF-directeur Johan van de Gronden.
"Het is uniek dat een onderzoeksinstituut een traject voor Europese registratie start voor een geneesmiddel dat in eigen huis is ontwikkeld en geproduceerd zonder tussenkomst van een farmaceutisch bedrijf. Dat willen we steunen."
Het jaar 2022 gaat niet de boeken in als een topjaar voor Nederland. De ene crisis volgde de andere op: we hadden te maken met de naweeën van corona, de oorlog in Oekraïne, overvolle asielzoekerscentra, een hoge inflatie door de gestegen energieprijzen met een kelderende koopkracht als gevolg. En dan hebben we het nog niet over het milieu gehad. Zo aan het einde van het jaar zoekt EenVandaag naar dingen die afgelopen jaar wél positief waren. Waaruit kunnen we hoop putten om 2023 positief te beginnen?
28 dec 2022 om 21:12Update: 3 uur geleden
Vanaf 1 januari is het verboden om lachgas te bezitten en te verkopen. Waarom is er een verbod nodig? "Zelfs enkele ballonnetjes kunnen risico's met zich meebrengen."
Er gaan jaarlijks honderden verkeersongelukken met lachgas gepaard, vertelt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarom besloot staatssecretaris Paul Blokhuis eind 2019 om lachgas te verbieden en op de lijst met verboden opiummiddelen te plaatsen.
"Sinds 2015 neemt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum een stijging waar in het aantal meldingen over problematisch gebruik van lachgas", laat het ministerie weten.
In 2019 ging het om 128 personen van dertien jaar of ouder met gezondheidsklachten, in 2020 om 144. Daarna nam het aantal iets af, maar "bij ongeveer een derde van de meldingen werden neurologische klachten gemeld".
Ook in 2021 belandden patiënten op de spoedeisende hulp met neurologische uitvalverschijnselen, zoals krachtverlies in de armen en benen, gevoels-, coördinatie- en loopstoornissen en blijvende tintelingen of pijn in ledematen. Dat blijkt uit de Monitor Drugsincidenten.
Wat maakt lachgas schadelijk? "Wanneer je lachgas neemt, komt er minder zuurstof in je hersenen", vertelt neuroloog Anne Bruijnes, die betrokken is bij een landelijke projectgroep over lachgas. "Ook blokkeert het de werking van vitamine B12. Dat alles kan leiden tot een licht gevoel in je hoofd en tintelingen."
Het is voorgekomen dat er door bloedpropjes een herseninfarct plaatsvindt, of dat een arm of been afgezet moet worden. Ja, door lachgas.Anne Bruijens, neuroloog
Er kunnen al schadelijke effecten optreden bij enkele ballonnetjes, zegt ze. "Je kunt flauwvallen, een epileptische aanval krijgen. We denken dat het erger is voor wie al een vitamine B12-tekort heeft. Er wordt momenteel onderzoek naar gedaan, maar duidelijk is dat er hele grillige en gevaarlijke effecten zijn."
Lachgas kan door het blokkeren van vitamine B12 blijvende zenuwschade veroorzaken. "In 2020 werd duidelijk dat 64 jongeren een dwarslaesie hadden opgelopen door het gebruik van lachgas. Er kan dan schade zijn in het ruggenmerg."
Recent kwam ook nog aan het licht dat er in het bloed iets kan gebeuren. "Er kunnen bloedpropjes ontstaan. Het is voorgekomen dat daardoor een herseninfarct plaatsvindt, of dat een arm of been afgezet moet worden. Ja, door lachgas."
Hoewel niet precies duidelijk is bij welke hoeveelheid lachgas klachten kunnen ontstaan, is duidelijk dat er grote gevolgen voor de gezondheid zijn, zegt Bruijnes. "Het zorgt ook voor een druk op de zorg. Daarom is een verbod op zijn plaats."
Op dit moment kan de politie pas iets doen als iemand met lachgas overlast of gevaarlijke situaties in het verkeer veroorzaakt.Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Lachgas kan daarnaast verslavend zijn. Het activeert de dopaminereceptoren in het brein. "Die willen beloning. Dat kan voor een verslavingsprikkel zorgen." Het komt voor dat mensen grote hoeveelheden lachgas - soms zelfs vijftig ballonnen of meer - gebruiken tijdens een sessie.
Lachgas heeft ook invloed op het verkeer. De politie constateerde dat in zowel 2020 als 2021 honderden bestuurders per maand met lachgas achter het stuur kropen. "Het leidt tot aanrijdingen met blikschade, maar ook tot ongelukken met doden en gewonden", zegt het ministerie.
"Op dit moment kan de politie pas iets doen als iemand met lachgas overlast of gevaarlijke situaties in het verkeer veroorzaakt. Dat hoeft straks niet meer. Als mensen alleen al lachgas als genotsmiddel in hun auto aanwezig hebben, kan er worden gehandhaafd."
[unable to retrieve full-text content]
NOS Nieuws•
De kinderintensivecareafdelingen in de Nederlandse ziekenhuizen liggen vol met jonge kinderen die ernstige luchtwegproblemen hebben door het RS-virus of andere virussen. De zeven academische ziekenhuizen met zo'n kinder-IC houden morgen overleg of er maatregelen nodig zijn, bevestigt Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.
Het RS-virus - voluit respiratoir syncytieel virus - is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij jonge kinderen. Iedere winter is er een piek in het aantal besmettingen met het RS-virus te zien. Volgens het RIVM krijgen bijna alle kinderen onder de 2 jaar ermee te maken.
In de meeste gevallen verloopt een infectie mild. Ongeveer 1 op de 100 zieke baby's komt in het ziekenhuis terecht en 1 op de 1000 belandt met een RS-infectie op de intensive care. Symptomen van het RS-virus zijn neusverkoudheidsklachten en hoesten, en in ernstiger gevallen piepende benauwdheid en hoge koorts. Ook ouderen kunnen ernstig ziek worden van het virus.
"Er is een dramatisch scenario aan het ontstaan, omdat ook België en Duitsland niet de capaciteit hebben om kinderen uit Nederland op te nemen", zegt IC-verpleegkundige Renze Jongstra van de Vereniging voor Verpleegkundigen en Verzorgenden (V&VN).
Er is volgens hem al jarenlang een tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen op de kinder-IC. Bovendien lijkt het er op dat er dit jaar meer kinderen zijn met luchtweginfecties dan in andere jaren. "Dat betekent dat zodra er ergens een plek vrij komt, deze meteen weer wordt ingevuld. We bellen elkaar soms de hele dag door voor een bed."
Eerder deze maand bleek het aantal besmettingen met het RS-virus al in snel tempo toe te nemen. Kinderarts Illy zei toen dat vanwege corona alles anders is geworden. "Kinderen waren lang thuis en zo'n virus krijgt dan minder kans om zich te verspreiden. Inmiddels is alles weer open, maar kinderen hebben minder antistoffen opgebouwd." Om diezelfde reden leidde het RS-virus ook vorig jaar zomer tot een ongewoon hoog aantal besmettingen.
Ouders krijgen het advies om extra waakzaam te zijn als hun kinderen verkouden zijn, vooral als het gaat om baby's die jonger zijn dan twee maanden.
NOS Nieuws•
Het dodental als gevolg van de cholera-uitbraak in Malawi is opgelopen tot 410. Het aantal besmettingen staat nu op bijna 14.000, zo meldt gezondheidsminister Chiponda. Daarmee is het de ernstigste cholera-uitbraak in het zuidelijke Afrikaanse land in tien jaar tijd.
Die uitbraak begon in maart. Toen moesten veel inwoners uit het zuiden van het land hun huis verlaten na overstromingen, als gevolg van veel regenval en meerdere orkanen. Veel van hen hadden daarna geen toegang meer tot schoon drinkwater.
Een grote zorg voor de regering is het feit dat cholera doorgaans vooral om zich heen grijpt in het regenseizoen, wanneer het lastiger is om voedsel en watervoorraad hygiënisch te houden. Dat seizoen is nu pas net begonnen, en het is aannemelijk dat er nog veel meer besmettingen zullen plaatsvinden.
Cholera is in principe goed te behandelen, maar in een arm land als Malawi toch problematisch, omdat het land kampt met een tekort aan basale medische middelen, zoals medicijnen of naalden voor een infuus.
Er bestaat een vaccin tegen de ziekte, maar dat is slechts twee jaar werkzaam. Aan het vaccin is bovendien wereldwijd een tekort. Voor veel inwoners is er daarom maar één vaccin beschikbaar, terwijl er twee nodig zijn voor optimale werkzaamheid. President Chakwera heeft nu aan de 'covid taskforce' van het land gevraagd om te helpen bij het bestrijden van de cholera-uitbraak.
NOS Nieuws•
Het dodental als gevolg van de cholera-uitbraak in Malawi is opgelopen tot 410. Het aantal besmettingen staat nu op bijna 14.000, zo meldt gezondheidsminister Chiponda. Daarmee is het de ernstigste cholera-uitbraak in het zuidelijke Afrikaanse land in tien jaar tijd.
Die uitbraak begon in maart. Toen moesten veel inwoners uit het zuiden van het land hun huis verlaten na overstromingen, als gevolg van veel regenval en meerdere orkanen. Veel van hen hadden daarna geen toegang meer tot schoon drinkwater.
Een grote zorg voor de regering is het feit dat cholera doorgaans vooral om zich heen grijpt in het regenseizoen, wanneer het lastiger is om voedsel en watervoorraad hygiënisch te houden. Dat seizoen is nu pas net begonnen, en het is aannemelijk dat er nog veel meer besmettingen zullen plaatsvinden.
Cholera is in principe goed te behandelen, maar in een arm land als Malawi toch problematisch, omdat het land kampt met een tekort aan basale medische middelen, zoals medicijnen of naalden voor een infuus.
Er bestaat een vaccin tegen de ziekte, maar dat is slechts twee jaar werkzaam. Aan het vaccin is bovendien wereldwijd een tekort. Voor veel inwoners is er daarom maar één vaccin beschikbaar, terwijl er twee nodig zijn voor optimale werkzaamheid. President Chakwera heeft nu aan de 'covid taskforce' van het land gevraagd om te helpen bij het bestrijden van de cholera-uitbraak.
NOS Nieuws••Aangepast
Last van plotselinge koorts, hoofdpijn en een droge hoest? Dat zijn klachten die kunnen wijzen op griep, zo valt te lezen op de site van onderzoeksinstituut Nivel. Samen met het RIVM en het Erasmus MC bracht dat instituut gisteren naar buiten dat er in Nederland officieel sprake is van een griepepidemie. Onderzoek laat zien dat 52 op de 100.000 mensen de huisarts bezoeken met griepachtige klachten.
Griepepidemieën komen jaarlijks voor, leert navraag bij experts. "De Kerst is altijd een beruchte periode", zegt arts-microbioloog Jan Kluytmans van UMC Utrecht. "Dat is de tijd van het jaar dat virussen zich verspreiden. Die hebben de kou nodig om mensen ziek te maken."
Ook epidemioloog Patricia Bruijning van UMC Utrecht is niet verbaasd over de griepgolf. "In principe hebben we elke winter een griepepidemie", zegt zij. "Overigens gaan er op dit moment verschillende virussen rond, het influenzavirus is er slechts één van." Andere virussen die nu mensen ziek maken zijn bijvoorbeeld het RS-virus, het rhinovirus en het coronavirus.
Het griepvirus is nooit helemaal weggeweest, maar er waren wel minder griepgevallen als gevolg van de coronamaatregelen. Zo werd er in de winter van 2019-2020, na de corona-uitbraak, geen griepepidemie vastgesteld. Hetzelfde geldt voor de winter die daarop volgde.
"Die maatregelen zoals thuisblijven, hoesten in je elleboog en handhygiëne helpen ook tegen de verspreiding van het griepvirus", zegt Kluytmans. Hij onderstreept wel dat corona vele malen besmettelijker is dan griep.
Vorige winter was er ook sprake van een griepepidemie. Die golf begon in maart, blijkt uit gegevens van Nivel, toen de meeste coronamaatregelen werden losgelaten.
Dit jaar is het begin van het griepseizoen dus naar voren geschoven, vlak voor de feestdagen. Met name voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid betekent dat een risico, omdat zij er ernstiger ziek van kunnen worden.
"Als je mensen in je omgeving hebt die kwetsbaar zijn, dan moet je wel even opletten", zegt Bruijning. "Met een snotneus en dichte keel naast je kwetsbare oma zitten tijdens een kerstdiner, dat zou ik niet doen."
"Als je griepklachten hebt, kijk dan uit", zei ook Rianne van Gageldonk, epidemioloog en hoofd van de afdeling luchtweginfecties van het RIVM bij het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co. "Zeker in contact met kwetsbare mensen, zoals ouderen en mensen met onderliggende aandoeningen."
Opletten bij kwetsbaren dus. Bruijning snapt tegelijkertijd ook dat mensen na twee coronajaren weer staan te springen om Kerst met elkaar te vieren. "Als je jong en gezond bent, kan je wel met elkaar afspreken dat het geen probleem is als er een snotteraar aan tafel zit. Maar wees dan niet verbaasd als je na de Kerst zelf begint te snotteren."
Net als corona kan griep niet helemaal voorkomen worden. "Mensen kunnen ook al besmettelijk zijn voordat ze symptomen hebben", aldus Bruijning. "Het enige wat je echt kan doen om het virus niet te krijgen, is op een onbewoond eiland zitten totdat het weer zomer wordt", zegt ze grappend.
Volgens Kluytmans is het belangrijk dat de mensen die ziek zijn, maatregelen nemen om anderen niet te besmetten. "Dus bij klachten niet zomaar naar kerstborrels gaan", zegt hij.
Ouderen, mensen met een kwetsbare gezondheid en gezondheidsmedewerkers kunnen de griepprik halen. "Dat maakt de kans dat je griep krijgt wat minder, en áls je het krijgt dat je minder ernstig ziek wordt", zegt Kluijtmans.
Als je eenmaal griep hebt, valt er niet zoveel meer tegen te doen. "Uitzieken", zeggen beide artsen. "Alleen als je heel ziek bent, benauwd wordt of niet meer kan eten of drinken, en je verzwakt steeds verder, dan moet je contact met de huisarts opnemen", zegt Bruijning. "Pijnstilling zoals paracetamol om je iets beter te voelen, dat mag altijd."
In Nederland is normaliter sprake van een griepepidemie als twee weken achter elkaar meer dan 58 op de 100.000 mensen zich met griepachtige klachten bij de huisarts meldt en minstens 10 procent van deze mensen het griepvirus heeft. Omdat de klachten van griep erg lijken op die van corona en mensen nu misschien eerder een sneltest doen dan naar de dokter gaan, zijn deze cijfers alleen lastig om te bepalen of er sprake is van een epidemie.
Ondanks dat die grens van 58 mensen niet is behaald, ziet het onderzoeksinstituut Nivel, dat de cijfers bijhoudt, wel een sterke toename van het aantal patiënten met griepachtige klachten. Het RIVM vindt bij steeds meer monsters van deze patiënten het griepvirus.
Het RIVM adviseert de jaarlijkse griepprik als bescherming tegen de griep. "Ook helpen de basismaatregelen tegen corona ook tegen het krijgen van griep. Denk daarbij aan het regelmatig wassen van je handen, in je elleboog niezen en hoesten en afstand houden van anderen", zegt Rianne van Gageldonk-Lafeber, epidemioloog bij het RIVM.
Ook voor de kerstdagen adviseert Van Gageldonk-Lafeber om deze maatregelen in acht te nemen. "Wees voorzichtig en houd afstand van anderen. Ga niet langs je oma zitten als je veel aan het hoesten bent."
Het duurt een half jaar om de griepprik te maken. Hoe dat in zijn werk gaat, zie je hier:
21 dec 2022 om 16:31Update: 7 uur geleden
Er is officieel een griepepidemie in Nederland, meldt het RIVM woensdag. De afgelopen twee weken nam het aantal mensen met griep flink toe.
In steeds meer keel- en neusmonsters van mensen met griepachtige klachten wordt het griepvirus gevonden. Dat melden verschillende laboratoria, ziekenhuizen en huisartsen in Nederland voor de tweede week op rij.
Daarnaast komen bij de huisarts steeds meer mensen met griepachtige klachten. Naast het griepvirus gaan er in Nederland ook andere virussen rond die luchtwegklachten veroorzaken, zoals het RS-virus.
Doorgaans spreken we in Nederland van een griepepidemie als twee weken achter elkaar meer dan 58 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten bij de huisarts komen en minstens 10 procent van hen het griepvirus heeft.
Die grens is nu nog niet bereikt, maar toch stellen gezondheidsorganisatie Nivel en het RIVM dat de griepepidemie is begonnen. Veel mensen doen sinds de komst van het coronavirus vaker een zelftest. Minder mensen gaan daardoor naar de huisarts met griepachtige klachten. "Maar de toename is groot genoeg om te spreken van een epidemie", meldt het RIVM.
Vanaf 3 oktober werd opnieuw een griepprik uitgedeeld. Het effect daarvan wordt volgens het RIVM rond februari volgend jaar bekend.
Het aantal mensen met griep zal nog meer toenemen, verwacht het RIVM. "Als mensen met de kerstdagen weer veel bij elkaar komen, zal ook de griep meer mensen raken", zegt een woordvoerder.
Datzelfde geldt voor het coronavirus, want ook dat aantal besmettingen is gegroeid. De GGD meldt een stijging van 7 procent.
In verpleeghuizen steeg het aantal bewoners met een positieve coronatest met 51 procent. Het aantal ziekenhuisopnames van mensen met COVID-19 steeg met 16 procent ten opzichte van de week ervoor.
Ook allerlei andere luchtwegvirussen gaan rond, waarbij de ernst per persoon verschilt. Net als bij griep kan het blijven bij een lichte hoest en koorts, maar mensen kunnen er ook longontsteking door krijgen.
De stijgende lijn in het aantal luchtweginfecties noemt het Nivel "passend bij de tijd van het jaar". Verder valt op dat huisartsen relatief veel kinderen zien die ziek zijn door een van de virussen.
Het is de tweede griepepidemie van 2022. De eerste griepgolf begon in maart en was na dertien weken voorbij. De vorige griepepidemie begon pas laat in het seizoen. Dat kwam hoogstwaarschijnlijk doordat het griepvirus in de periode daarvoor amper de kans kreeg zich te verspreiden door alle maatregelen tegen het coronavirus.
Aantal bevestigde coronabesmettingen stabiel, variant BQ.1 nu dominant
De winter brengt niet alleen kou, maar ook de griep met zich mee
[unable to retrieve full-text content]
[unable to retrieve full-text content]
NOS Nieuws•
Het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) heeft deze week een patiënt behandeld met stamcellen uit zijn eigen speekselklieren. Het UMCG is naar eigen zeggen het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze behandeling heeft uitgevoerd.
Afgelopen woensdag kreeg een 43-jarige man de behandeling. Bij hem werd eerder dit jaar een tongtumor gevonden. Hij werd hieraan in het UMCG geopereerd, waarbij ook een stuk van zijn speekselklieren verwijderd werd. Uit de verwijderde speekselklieren zijn stamcellen opgekweekt.
Met die gekweekte minispeekselkliertjes of speekselklierorganoïden kreeg de man via een injectie zijn eigen cellen terug. Hiermee moet hij straks weer werkende speekselklieren krijgen en geen last hebben van een droge mond.
Ieder jaar krijgen ongeveer 2500 mensen kanker in het hoofdhalsgebied, schrijft het ziekenhuis. Veel patiënten kunnen door bestraling genezen, maar bij 40 procent daarvan werken de speekselklieren na de behandeling niet meer goed.
Hierdoor hebben ze last van een droge mond, kunnen ze moeilijk kauwen en slikken en vermindert hun smaak. Ook is praten vaak moeilijk en wordt het gebit beschadigd.
Of de behandeling aanslaat, is nog even afwachten. UMCG-hoogleraar radiotherapie Rob Coppes hoopt dat volgend jaar te kunnen vaststellen.
"Deze studie moet dienen als een 'proof of principle' dat een dergelijke behandeling haalbaar en veilig is. Als we een positief effect vinden, zullen we in een vervolgstudie patiënten met andere tumorlocaties behandelen die ook risico lopen op het krijgen van een droge mond na radiotherapie", zegt Coppens.
"Tevens zou bij succes de zogenaamde organoïdentechnologie ook van toepassing kunnen zijn bij andere weefsels."
[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...