Rechercher dans ce blog

Wednesday, December 21, 2022

Aantal mensen met griep flink gestegen: nu officieel een epidemie in Nederland - NU.nl


Er is officieel een griepepidemie in Nederland, meldt het RIVM woensdag. De afgelopen twee weken nam het aantal mensen met griep flink toe.

In steeds meer keel- en neusmonsters van mensen met griepachtige klachten wordt het griepvirus gevonden. Dat melden verschillende laboratoria, ziekenhuizen en huisartsen in Nederland voor de tweede week op rij.

Daarnaast komen bij de huisarts steeds meer mensen met griepachtige klachten. Naast het griepvirus gaan er in Nederland ook andere virussen rond die luchtwegklachten veroorzaken, zoals het RS-virus.

Doorgaans spreken we in Nederland van een griepepidemie als twee weken achter elkaar meer dan 58 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten bij de huisarts komen en minstens 10 procent van hen het griepvirus heeft.

Die grens is nu nog niet bereikt, maar toch stellen gezondheidsorganisatie Nivel en het RIVM dat de griepepidemie is begonnen. Veel mensen doen sinds de komst van het coronavirus vaker een zelftest. Minder mensen gaan daardoor naar de huisarts met griepachtige klachten. "Maar de toename is groot genoeg om te spreken van een epidemie", meldt het RIVM.

Vanaf 3 oktober werd opnieuw een griepprik uitgedeeld. Het effect daarvan wordt volgens het RIVM rond februari volgend jaar bekend.

Ook aantal mensen met coronavirus neemt toe

Het aantal mensen met griep zal nog meer toenemen, verwacht het RIVM. "Als mensen met de kerstdagen weer veel bij elkaar komen, zal ook de griep meer mensen raken", zegt een woordvoerder.

Datzelfde geldt voor het coronavirus, want ook dat aantal besmettingen is gegroeid. De GGD meldt een stijging van 7 procent.

In verpleeghuizen steeg het aantal bewoners met een positieve coronatest met 51 procent. Het aantal ziekenhuisopnames van mensen met COVID-19 steeg met 16 procent ten opzichte van de week ervoor.

Luchtwegvirussen die longontsteking kunnen veroorzaken

Ook allerlei andere luchtwegvirussen gaan rond, waarbij de ernst per persoon verschilt. Net als bij griep kan het blijven bij een lichte hoest en koorts, maar mensen kunnen er ook longontsteking door krijgen.

De stijgende lijn in het aantal luchtweginfecties noemt het Nivel "passend bij de tijd van het jaar". Verder valt op dat huisartsen relatief veel kinderen zien die ziek zijn door een van de virussen.

Het is de tweede griepepidemie van 2022. De eerste griepgolf begon in maart en was na dertien weken voorbij. De vorige griepepidemie begon pas laat in het seizoen. Dat kwam hoogstwaarschijnlijk doordat het griepvirus in de periode daarvoor amper de kans kreeg zich te verspreiden door alle maatregelen tegen het coronavirus.

Eerder


Lees meer over:

Gezondheid Binnenland Coronavirus


Adblock test (Why?)


Aantal mensen met griep flink gestegen: nu officieel een epidemie in Nederland - NU.nl
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...