Rechercher dans ce blog

Thursday, December 1, 2022

Eetvraag: Waarom is vitamine B12 zo belangrijk voor je? - NU.nl


Elke week beantwoordt het Voedingscentrum samen met een andere deskundige een prangende vraag over gezonde voeding. In deze aflevering: vitamine B12. Waarom je het nodig hebt en hoe je het binnenkrijgt.

"Vitamine B12, ook wel bekend als cobalamine, is een belangrijke voedingsstof die nodig is in alle cellen van het menselijk lichaam", zegt Sietske Doorenbos, arts-onderzoeker. Zij werkt bij de afdeling interne geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). "Omdat het lichaam deze stof niet zelf kan maken en mensen het dus door voeding (of supplementen) binnen moeten krijgen, noemen we het een essentiële voedingsstof."

Zonder vitamine B12 kunnen allerlei biochemische reacties en processen in het lichaam niet plaatsvinden. "Het is nodig voor de omzetting van de stof homocysteïne naar de stof methionine, die nodig is als bouwsteen voor eiwitten", legt Doorenbos uit. "Daarnaast is vitamine B12 onder andere nodig voor het 'aan- en uitzetten' van bepaalde genen in het DNA > Ook is B12 nodig voor de aanmaak van myeline, die een isolerend laagje rondom veel zenuwuitlopers vormt en daarmee essentieel is voor een goed functionerend zenuwstelsel."

"Vitamine B12 speelt ook een belangrijke rol bij de aanmaak van DNA en RNA, die zorgen voor een gezonde ontwikkeling van rode bloedcellen in het beenmerg. Vitamine B12 is dus onmisbaar voor mensen."

Waar zit vitamine B12 in?

Mensen maken wel vitamine B12 aan in de darmen maar de darmen nemen deze niet op. Daarom moeten wij de vitamine B12 halen uit dierlijke producten. "Vitamine B12 zit in producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren", vertelt Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum.

Aan vlees- en zuivelvervangers wordt ook steeds vaker vitamine B12 toegevoegd. Dit gebeurt nog niet altijd en het is ook niet altijd in een voldoende hoeveelheid. Het Voedingscentrum raadt aan om dagelijks gemiddeld 2,8 microgram vitamine B12 binnen te krijgen. "Veganisten wordt aangeraden een vitamine B12-supplement te slikken of producten te gebruiken met toegevoegd vitamine B12", stelt Schutte. "Ook bij ouderen, vooral bij ouderen met maag-/darminfecties, kan de opname van vitamine B12 uit de voeding onvoldoende zijn."

Overweeg je een vitamine B12-supplement te nemen? Let dan goed op de dosering. "In de winkel vind je vaak een supplement met 1.000 microgram, maar dit is voor de meeste mensen absoluut niet nodig", zegt Doorenbos. "Dit is veel meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en eerder bedoeld om een reeds bestaand vitamine B12-tekort aan te vullen. Supplementen met deze extreem hoge doseringen zijn ook zinvol voor mensen met pernicieuze anemie." Dit is een vorm van bloedarmoede.

Een tekort aan vitamine B12 kan ontstaan door onvoldoende inname maar ook door een probleem met de opname ervan. Doorenbos: "Bij ouderen wordt het vermogen om vitamine B12 op te nemen in de darm minder. Een opnameprobleem kan ook komen door auto-immuunziektes of problemen in de dunne darm."

Wat is het gevolg van te weinig B12?

"Te weinig vitamine B12 in het lichaam kan klachten geven als gevoelloze vingers en tenen, tintelingen, bewegingen gaan minder precies en je kunt problemen krijgen met je evenwicht", vertelt Schutte. De ernst van de gevolgen van een vitamine B12-tekort zijn volgens Doorenbos wel afhankelijk van hoe groot het tekort is en de duur ervan. "Een bekend gevolg is ook bloedarmoede."

"Een tekort aan vitamine B12 bestaat in Nederland bij enkele procenten van de bevolking, oplopend met de leeftijd. In de leeftijdsgroep van 20-39 jaar betreft het zo'n 3 procent. Het kan oplopen tot 10 procent bij de leeftijdsgroep van zeventig jaar en ouder."

Je kunt zelf nagaan hoeveel vitamine B12 je binnenkrijgt, om zo te kijken of je eventueel een tekort hebt. Schutte: "Dat kan met ons online eetdagboek De Eetmeter op Mijn Voedingscentrum."



Adblock test (Why?)


Eetvraag: Waarom is vitamine B12 zo belangrijk voor je? - NU.nl
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...