Rechercher dans ce blog

Friday, December 9, 2022

Groen licht kan pijn verminderen bij migraine en artritis - NU.nl


Groen ledlicht kan pijn verminderen bij mensen met aandoeningen als artritis, migraine en fibromyalgie. Het groene licht activeert receptoren in de hersenen die ervoor zorgen dat de pijn gestild wordt, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.

Op het netvlies van het oog liggen de zogenoemde staafjes en kegeltjes. Deze fotoreceptoren zijn gevoelig voor licht. In een onderzoek met muizen van onder meer het Chinese instituut voor neurowetenschap werden die receptoren op verschillende tijdstippen uitgeschakeld. Zo konden de onderzoekers volgen hoe de pijnervaring veranderde.

De fotoreceptoren sturen signalen naar cellen aan de binnenkant van het netvlies. Die cellen worden beïnvloed door het soort licht dat op de ogen schijnt. Als dat licht groen is, komen er meer stoffen vrij die het zenuwstelsel afremmen.

Volg de wetenschap

Ontvang meldingen bij wetenschapsnieuws

Het afremmen van het zenuwstelsel activeert een eiwit dat PENK wordt genoemd. Dat eiwit activeert op zijn beurt opioïde receptoren in de hersenen. Deze receptoren kunnen een verbinding aangaan met opioïden (pijnstillende stofjes) en zo de pijn verminderen.

Kort gezegd: als we groen licht zien, sturen de kegeltjes een signaal naar cellen op het netvlies, waardoor ons zenuwstelsel wordt afgeremd. Daardoor wordt een eiwit geactiveerd dat ervoor zorgt dat pijnstillende stofjes (zoals morfine en lichaamseigen endorfine) kunnen binden met pijnreceptoren. Als die binding plaatsvindt, ervaren we minder pijn.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science Translational Medicine. De wetenschappers willen verder onderzoeken waarom de hersenen zo zijn ontwikkeld dat groen licht het gevoel van pijn kan verminderen.

Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.


Lees meer over:

Wetenschap Gezondheid


Adblock test (Why?)


Groen licht kan pijn verminderen bij migraine en artritis - NU.nl
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...