Rechercher dans ce blog

Friday, January 27, 2023

Vitamine B1 tekort: wat zijn de symptomen en wat kun je doen? - Runner's World

Je hoort er niet vaak iets over, maar vitamine B1 is cruciaal voor je lichaam. Zeker als sportief persoon heb je deze vitamine hard nodig. Maar hoe weet je of je een vitamine B1 tekort hebt? De volgende symptomen kunnen te maken hebben met een vitamine B1 tekort.

Wat doet vitamine B1 in je lichaam?

Er bestaan maar liefst acht verschillende soorten vitamine B en ze hebben allemaal hun eigen rol. Vitamine B1 (ook wel thiamine genoemd) is belangrijk voor het aansturen van de spieren. Je hebt het nodig om koolhydraten om te zetten naar energie voor je lichaam (en koolhydraten zijn natuurlijk de beste vrienden van elke hardloper). Daarnaast is vitamine B1 ook belangrijk voor een goede werking van de hartspier, het zenuwstelsel en de hersenen.

Waarom vitamine B1 slikken?

Vitamine B1 is onwijs belangrijk, maar ons lichaam kan het niet zelf maken. Daarom is het cruciaal dat we elke dag genoeg vitamine B1 uit voeding halen. Volg je een zeer eenzijdig dieet, bijvoorbeeld door een darmziekte of andere chronische aandoening? Dan kan het verstandig zijn om (in overleg met je arts) je vitamine B1 tekort aan te vullen met supplementen.

Hoe ontstaat een tekort aan vitamine B1?

De meeste mensen zullen niet snel in aanraking komen met een vitamine B1 tekort. Thiamine zit namelijk in diverse voedselgroepen, zoals volkoren producten en groenten. Met een gezonde leefstijl en gevarieerd voedingspatroon zit je dus goed. Een vitamine B1 tekort komt vooral voor bij specifieke risicogroepen zoals alcoholisten en drugsverslaafden, en mensen met een ernstige, chronische darmaandoening.

Wat zijn de symptomen van een vitamine B1 tekort?

Een tekort aan vitamine B1 heeft invloed op je zenuwstelsel en hart- en vaatstelsel. Je herkent een ernstig vitamine B1 tekort aan o.a. deze symptomen:

  • Misselijkheid
  • Gebrek aan eetlust
  • Psychische afwijkingen, zoals depressie
  • Concentratieproblemen
  • Geheugenverlies
  • Gevoelloosheid in de armen en benen
  • Hartklachten
  • Spierzwakte
Franziska werkt als freelance Digital Editor bij Runner's World waar ze haar Liefde voor Lopen kan combineren met haar passie voor het schrijven.

Adblock test (Why?)


Vitamine B1 tekort: wat zijn de symptomen en wat kun je doen? - Runner's World
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...