Rechercher dans ce blog

Wednesday, March 1, 2023

Dagelijkse wandeling kan een op de tien voortijdige overlijdens voorkomen - NU.nl


Een korte dagelijkse wandeling kan al een zeer gunstig effect hebben op je gezondheid. Volgens onderzoekers van de University of Cambridge kan een op de tien voortijdige overlijdens voorkomen worden door dagelijks een minuut of elf te bewegen.

De wetenschappers maakten gebruik van 196 onderzoeken. In de zogenoemde meta-analyse onderzochten ze daardoor in totaal meer dan 30 miljoen mensen wereldwijd. De resultaten werden gepubliceerd in het gezaghebbende medische tijdschrift BMJ.

Sinds 2017 adviseert de Gezondheidsraad dat Nederlandse volwassenen minstens 2,5 uur per week matig intensief zouden moeten bewegen. Kinderen zouden dat dagelijks zeker een uur moeten doen. Onder matig intensieve beweging vallen onder meer wandelen, fietsen en dansen. De Britse gezondheidsdienst NHS heeft vergelijkbare richtlijnen.

Veel volwassenen halen de minimale 2,5 uur niet. De onderzoekers stellen dat "de richtlijnen er niet voor niets zijn", maar dat weinig beweging al beter is dan geen beweging. Wie dagelijks 11 minuten of wekelijks 75 minuten beweegt, heeft daar al profijt van.

"Je moet jezelf voelen bewegen. Je hart gaat sneller slaan, zonder dat je buiten adem raakt", zegt hoofdonderzoeker Søren Brage. Wie dat dagelijks doet, heeft een lagere kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziektes en kanker. Dat zijn wereldwijd de meest voorkomende doodsoorzaken. De kans op een hartinfarct kan tot 17 procent kleiner worden, de kans op kanker gemiddeld 7 procent.

Onder alle mensen die niet genoeg bewogen, had zelfs een op de zes voortijdige overlijdens voorkomen kunnen worden als diegene wél de minimaal aanbevolen hoeveelheid beweging had gehaald. Voor de onderzoeksgroep als geheel geldt dat voor een op de tien.

Adblock test (Why?)


Dagelijkse wandeling kan een op de tien voortijdige overlijdens voorkomen - NU.nl
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...