Rechercher dans ce blog

Friday, March 3, 2023

Moet ik wel of niet in quarantaine bij een positieve coronatest? Dit zijn de regels en adviezen | vijf vragen - Dagblad van het Noorden

De laatste coronamaatregelen gaan van tafel. Regels en adviezen zijn er desondanks wel degelijk nog. Want ook straks geldt: thuisblijven bij klachten, handen wassen en niezen in je elleboog.

Wel of niet in isolatie? En kan de thuistest nou echt de prullenbak in?

Voor het definitieve antwoord op die vragen is het nog heel even wachten op het oordeel van minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, dat volgende week wordt verwacht. Maar afgaande op het meest recente advies van het Outbreak Management Team (OMT) aan de minister gaan binnenkort ook de laatste coronamaatregelen van tafel. Er is niet langer sprake van een pandemie; corona is endemisch geworden, een ‘gewone’ luchtweginfectieziekte dus. En daarvoor zijn volgens het OMT geen speciale coronamaatregelen meer nodig.

Dus we hoeven straks nergens meer rekening mee te houden?

Dat is een misvatting. Wel wordt afgestapt van de specifieke maatregelen die bedoeld waren om corona in te dammen. Dus jezelf (laten) testen op het virus en minimaal vijf dagen in quarantaine bij een positieve test, die adviezen gelden straks niet meer. Ook in andere landen – zoals bijvoorbeeld Denemarken, Zweden en Noorwegen – zijn het testadvies en de isolatie al losgelaten.

Maar wat moet er dan nog wel?

We gaan over op de meer generieke regels. Adviezen voor luchtwegklachten in het algemeen dus, voor als je verkouden bent of symptomen van de griep of corona hebt. De belangrijkste: blijf thuis als je niet fit bent of je ziek voelt door een luchtweginfectie.

Vermijd bij klachten (of contact met mensen met symptomen) de omgang met mensen met een zwakke gezondheid of draag dan in elk geval een mondmasker. Was je handen en hoest of nies in je elleboog. En zorg voor voldoende ventilatie.

Nieuwe regels dus?

Ja en nee. Deze meer generieke adviezen, zoals onder andere het RIVM die geeft bij luchtwegklachten, golden eigenlijk altijd al. Maar vóór corona hadden daar haast niemand weet van. Door corona zijn we ons er meer bewust van geworden dat we anderen kunnen besmetten als we ziek zijn en is – in elk geval bij een deel van de bevolking – de mores wat dat betreft veranderd.

Naar je werk gaan terwijl je loopt te niezen en te hoesten wordt tegenwoordig niet langer gezien als een positieve werkinstelling, maar eerder als onverstandig ten opzichte van je collega’s.

Maar dan verandert er toch niets?

Voor wie van goede wil is en anderen liever niet wil besmetten met het griep-, RS- of coronavirus verandert er inderdaad niet zo heel veel door het afschaffen van de laatste coronamaatregelen. Al gaan straks natuurlijk wel de teststraten dicht en mogen we het thuistesten achterwege laten. En in plaats van strenge regels op te leggen wordt er nu meer een beroep gedaan op ons ,,gezond verstand”, aldus de GGD. ,,Om zo je omgeving tegen een besmetting met een mogelijk ernstige ziekte te beschermen.”

Adblock test (Why?)


Moet ik wel of niet in quarantaine bij een positieve coronatest? Dit zijn de regels en adviezen | vijf vragen - Dagblad van het Noorden
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...