Rechercher dans ce blog

Wednesday, March 22, 2023

Onderzoekers zien twee gezondheidsvoordelen van cafeïne - Wetenschap in Beeld

Een Zweeds-Britse studie gepubliceerd in BMJ Medicine brengt een hoog cafeïnegehalte in het bloed in verband met een lagere BMI en een kleiner risico op diabetes type 2.

De onderzoekers benadrukken echter dat hun resultaten niet moeten worden geïnterpreteerd als reclame voor koffie.

Er is nog meer onderzoek nodig op dit gebied voordat we iets met zekerheid kunnen concluderen, is de boodschap van een persbericht.

Bijzondere methode

De uitgebreide studie is gebaseerd op gegevens van bijna 10.000 mensen. De onderzoekers analyseerden de grote dataset met behulp van een relatief nieuwe methode die Mendeliaanse randomisatie heet.

Deze methode houdt rekening met de genen van mensen. Concreet selecteerde het onderzoeksteam in dit geval de twee genvariaties CYP1A2 en AHR, die in verband worden gebracht met een lager cafeïnemetabolisme.

Met andere woorden, de genvariaties betekenen dat de cafeïne langer in het lichaam blijft dan bij mensen die de betreffende genetische variaties niet hebben.

Volgens de onderzoekers dronken mensen met de twee genvariaties gemiddeld minder koffie dan anderen. Hun cafeïnegehalte in het bloed was echter toch hoger dan bij mensen zonder de genvariaties.

Uit de analyse bleek ook dat mensen met de genvariaties een lagere BMI en een lager risico op diabetes type 2 hadden dan de rest van de bevolking. De onderzoekers zagen echter geen verband tussen de genvariaties en een lagere incidentie van hart- en vaatziekten.

De analyse van de gunstige effecten van cafeïne sluit aan bij eerdere studies.

Ook uit eerder onderzoek is gebleken dat er een verband bestaat tussen een hoge koffie-inname en een verminderd risico op diabetes type 2 en andere hart- en vaatziekten, schrijven de onderzoekers.

De onderzoekers wijzen er wel op dat er verschillende onzekerheden aan de studie verbonden zijn. Zo heeft het onderzoeksteam vooral gekeken naar mensen van Europese afkomst, en zijn er in hun analyse slechts twee specifieke genvariaties aan bod gekomen.

Adblock test (Why?)


Onderzoekers zien twee gezondheidsvoordelen van cafeïne - Wetenschap in Beeld
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...