Rechercher dans ce blog

Thursday, March 16, 2023

Waar zit vitamine B1 in? - Women's Health

Heb jij ook regelmatig rond de middag een dipje op het werk of tijdens je studie? De reden is vaak je energie. Je batterij is leeg en die moet weer opgeladen worden. Vitamine B, ook wel thiamine genoemd, is dan (in combinatie met ijzer en magnesium) dé vitamine om het vuurtje in jou weer te laten branden. Vooral de vitamine B1 zet voedsel om in energie. Maar hoe zorg je voor voldoende vitamine B1 in je lichaam? Welke producten zijn echte vitamine B1 krachtpatsers?

Waar heb je vitamine B1 voor nodig?

Vitamine B1 heb je dus nodig voor de groei en ontwikkeling van jouw cellen en een goede werking van je hersenen, hartspier en je zenuwstelsel. Bovendien gebruikt je lichaam thiamine om voedsel om te zetten in energie. Een belangrijke vitamine dus, want je wil wel gedurende dag fit genoeg zijn voor al je dagelijkse inspanningen.

Wat is de beste vitamine B?

In totaal zijn er acht verschillende B-vitamines, namelijk vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 én B12. Deze dragen allemaal bij aan je energiehuishouding. Ze helpen bij de verbranding van koolhydraten, vetten en eiwitten. Toch heeft elke B-vitamine heeft haar eigen unieke voordelen. Dat betekent dat het voor je gezondheid goed is om ze allemaal voldoende binnen te krijgen. Er is geen één vitamine B die er met kop en schouders bovenuit steekt, ze zijn allemaal even belangrijk en noodzakelijk voor een gezond leven.

Hoeveel vitamine B1 heb je per dag nodig?

Vitamine B1 is dus ontzettend belangrijk. Omdat ons lichaam deze vitamine niet zelf kan maken, is het cruciaal dat we elke dag genoeg vitamine B1 uit voeding halen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B1 verschilt per leeftijd. Voor volwassen vrouwen ligt dit aantal tussen de 0,7 en 0,8 milligram (mg) per dag. Voor volwassenen mannen is dat een beetje iets meer, het aantal ligt dan tussen de 0,9 en 1,2 milligram per dag.

Waar zit de meeste vitamine B1 in?

Normaal gesproken krijg je voldoende vitamine B1 binnen, zolang je gezond en gevarieerd eet. Dat betekent dat je dieet regelmatig bestaat uit de volgende producten:

Om je nog een extra handje te helpen, zetten we ook een aantal producten op een rijtje die boordevol vitamine B1 zitten, namelijk:

  • Witte rijst
  • Eiernoedels
  • Varkensvlees
  • Ontbijtgranen
  • Forel
  • Zwarte bonen
  • Zonnebloemzaden
  • Eikelpompoen
  • Yoghurt
  • Brood
  • Maïs

    Vitamine B1-tekort

    Het is dus geen probleem als je vegan bent. Thiamine zit in veel veganistische producten, zoals noten, groenten, aardappelen en volkoren producten. Maak je dus geen zorgen om een tekort. Twijfel je toch? Een vitamine B1-tekort herken je aan déze symptomen.

    Vitamine B1 supplementen

    Vitamine B1 heb je nodig om energie uit eten te halen. Aangezien je lichaam deze vitamine niet zelf kan maken, moet je zorgen dat je voldoende thiamine binnenkrijgt. Lukt dat om wat voor reden dan ook niet met een gezond en gevarieerd dieet? Dan is het verstandig om in overleg met je huisarts of voedingsdeskundige vitamine B1 supplementen te slikken.

    Kun je teveel vitamine B1 slikken?

    Het antwoord is gelukkig nee. Je lichaam zit zo goed in elkaar dat als je te veel binnenkrijgt, je het overschot gewoon uitplast. Ideaal! Er is dan ook geen officiële richtlijn of bovengrens. Dat geldt overigens niet voor alle soorten vitamine B. Let bijvoorbeeld wel goed op bij déze varianten.

    Adblock test (Why?)


    Waar zit vitamine B1 in? - Women's Health
    Read More

    No comments:

    Post a Comment

    Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

    [unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...