Rechercher dans ce blog

Monday, April 10, 2023

Dít zijn de symptomen van teveel vitamine B12 - Women's Health

Er hoeft niet getwijfeld te worden aan het feit dat vitamine B12 essentieel is voor je gezondheid. Het is goed voor verschillende functies in je lichaam, waaronder de vorming van rode bloedcellen, je energieproductie, DNA-vorming en zenuwonderhoud.

Hoewel B12 eigenlijk in veel voedingsmiddelen voorkomt - zoals vlees, gevogelte, zeevruchten, eieren en zuivelproducten - krijgen veel mensen toch niet genoeg van deze belangrijke vitamine binnen. Om toch voldoende binnen te krijgen, slikken mensen vitamine B12-supplementen.

Deze supplementen kunnen bij sommigen de stemming én energieniveau verbeteren. Maar pas wel op, want het nemen van een té hoge dosis B12 kan in sommige gevallen schadelijk zijn. In dit artikel lees je alles over het binnenkrijgen van teveel vitamine B12.

Wat doet vitamine B12 in je lichaam?

Vitamine B12, ook wel cobalamine genoemd, draagt bij aan de werking van je immuunsysteem, zenuwstelsel en celdeling. Deze vitamine is dan ook onmisbaar voor je gezondheid. Misschien zegt je dat weinig. Om het een beetje in perspectief te plaatsen, zetten we op een rijtje wat vitamine B12 precies met je lichaam doet:

  • Vitamine B12 helpt bij het vrijmaken van energie uit voeding
  • Vitamine B12 ondersteunt het immuunssysteem
  • Vitamine B12 zorgt voor een heldere geest, een goed geheugen en een goede concentratie
  • Vitamine B12 ondersteunt de werking van je zenuwstelsel
  • Vitamine B12 helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen
  • Vitamine B12 voorkomt vermoeidheid en futloosheid
  • Vitamine B12 zorgt voor een goede aanmaak van rode bloedcellen

Hoe hoog hoort je B12 te zijn?

Dit verschilt per persoon. Het hangt namelijk af van je levensfase. Hoe jonger je bent, hoe minder vitamine B12 je nodig hebt. Maar ben je zwanger of geef je borstvoeding? Dan heb je weer meer vitamine B12 nodig. Het Voedingscentrum houdt de volgende hoeveelheid aan:

  • 0 - 6 maanden: 0,4 microgram (mcg)
  • 6 - 11 maanden: 0,5 mcg
  • 1 - 3 jaar: 0,7 mcg
  • 4 - 8 jaar: 1,3 mcg
  • 9 - 13 jaar: 2,0 mcg
  • 14 - 18 jaar: 2,8 mcg
  • 19 en ouder: 2,8 mcg
  • Zwangere vrouwen: 3,3 mcg
  • Vrouwen die borstvoeding geven: 3,8 mcg

Kan je vitamine B12 overdoseren?

Omdat vitamine B12 een in water oplosbare vitamine is, worden supplementen over het algemeen als veilig beschouwd. Zelfs bij hoge doses. Er is daarom ook geen aanvaardbare bovengrens van inname vastgesteld. Toch is suppletie met te hoge niveaus van B12 echter wel in verband gebracht met enkele negatieve bijwerkingen.

Is een teveel aan vitamine B12 schadelijk?

Sommige mensen denken dat het nemen van een hoge dosis B12 - in plaats van de aanbevolen hoeveelheid - nóg beter is voor hun gezondheid. Dat is niet waar, je hebt hier dus eigenlijk niks aan. Gevaarlijk is het in de meeste gevallen niet. Wel hebben verschillende onderzoeken naar vitamine B12 aangetoond dat megadoses van vitamine B12 kunnen leiden tot uitbraken van acne of rosacea, een huidaandoening die roodheid en met pus gevulde bultjes op het gezicht kunnen veroorzaken. Daar moet wel bij gezegd worden dat deze onderzoeken zich vooral richten op injecties met hoge doses in plaats van orale supplementen.

Diabetes of nieraandoening

Pas alleen op als je diabetes of een nieraandoening hebt. Volgens Healthline kunnen hoge doses vitamine B12 tot negatieve bijwerkingen leiden bij mensen met diabetes of een nieraandoening. De nierfunctie gaat dan (nog) sneller achteruit. Bovendien wordt het risico op een hartaanval of beroerte groter. Om hier zeker van te zijn, zijn er meer recente studies naar het vitamine B12-tekort nodig. Maar neem alsnog vooral niet het risico.

Tot slot toont een andere studie naar vitamine B12 bij zwangere vrouwen aan dat extreem hoge B12-waarden als gevolg van het slikken van vitaminesupplementen het risico op een autismespectrumstoornis bij hun ongeboren kind kan verhogen.

Hoeveel vitamine B12 kun je veilig slikken?

Hoewel er dus aanwijzingen zijn dat suppletie met vitamine B12 negatieve gezondheidsresultaten kan veroorzaken, hebben genoeg onderzoeken naar B12 aangetoond dat een dagelijkse orale suppletie tot 2 mg (2000 mcg) veilig en effectief is bij de behandeling van een vitamine B12-tekort. Ter referentie: de aanbevolen dagelijkse inname is dus gemiddeld 2,4 mcg. Dus maak je geen zorgen, pas alleen in sommige gevallen een beetje op. Bij twijfel kun je altijd even contact opnemen met je huisarts of voedingsdeskundige.

Bron: Healthline, Medical News Today

Adblock test (Why?)


Dít zijn de symptomen van teveel vitamine B12 - Women's Health
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...