Rechercher dans ce blog

Thursday, April 20, 2023

Van Keto tot vasten: dieettrends van alle tijden, maar 'werken eigenlijk niet' - RTL Boulevard

"Er is nog steeds een heersend schoonheidsideaal: dat we allemaal in hetzelfde plaatje moeten passen", vertelt voedingspsycholoog Diana van Dijken aan RTL Nieuws. Dik zijn wordt volgens haar automatisch geassocieerd met ongezond zijn, waardoor mensen al gauw naar een dieet grijpen om de kilo's te verliezen.

Dat blijkt ook uit cijfers van het CBS. 56 procent van de volwassenen in Nederland heeft namelijk weleens iets gedaan om af te vallen. Het volgen van een dieet is daarbij de populairste optie.

Trends door de jaren

Ondertussen is het een komen en gaan van diëten. Door de jaren heen gingen we van het brooddieet en Sonja Bakker naar sapkuren en intermittent fasting (afwisselend vasten). "Het is blijkbaar niet hot en fancy om gewoon gezond te eten", zegt diëtist Jolande van Teeffelen. "Men wil toch een quick fix, een snelle oplossing."

En die drang om zo snel mogelijk veel af te vallen kan volgens haar bizarre vormen aannemen. "Er zijn mensen die alleen maar babyvoeding eten", vertelt Van Teeffelen. Ook in het verleden kwamen er gekke diëten voorbij. Neem bijvoorbeeld het Sherrydieet, waarbij men de helft van de gewone voeding eet en bij élke maaltijd een of twee glazen sherry nuttigt.

Het probleem bij diëten zit volgens Van Teeffelen vooral in de eenzijdigheid. Het 'ziekenhuisdieet' is momenteel bijvoorbeeld populair. Mensen die dat dieet volgen, eten vrijwel alleen broccoli, rijst en kip. En hoewel dat allemaal gezonde dingen zijn, is het dieet niet goed voor je. "Als je alleen maar appels eet, is het ook niet gezond te noemen."

Negatieve lading

Uiteindelijk komen mensen op dieet vrijwel altijd in een vicieuze cirkel terecht, weet voedingspsycholoog Van Dijken. "In de eerste instantie werkt het als een trein", legt ze uit. Alleen is de realiteit volgens haar dat een groot deel van de mensen die afvalt, ook weer aankomt.

En dat is niet bevorderlijk voor je zelfbeeld, weet ze. "We gaan uit van het principe dat het aan onszelf ligt. We hebben het wéér niet volgehouden." En aangezien het dieet volgens anderen werkt, twijfelen mensen al gauw aan zichzelf.

Dieetcultuur

"Zolang gezondheid gelinkt is aan gewicht en het schoonheidsideaal, houd je de dieetcultuur in stand", zegt Van Dijken. En dat begint volgens haar ook al jong. Zo maken meisjes van 8 à 9 jaar zich soms al druk of ze te dik zijn, 'omdat de schooldokter dat heeft gezegd'.

"Van kinds af aan hoor je dat dik zijn niet oké is", legt ze uit. En als de maatschappij je continu vertelt dat je ongezond bent, is het volgens Van Dijken moeilijk om je eigen lichaam te accepteren zoals het is. Ze heeft bijvoorbeeld cliënten die helemaal niet dik zijn, maar zodanig bang zijn om dat wel te worden, dat ze allerlei diëten proberen.

Daardoor krijgen veel mensen volgens haar ook een verstoorde relatie met eten en in extreme gevallen zelfs een eetstoornis. "Daar zijn ze jarenlang en soms wel de rest van hun leven zoet mee. En het had voorkomen kunnen worden als ze gewoon hadden gehoord: je bent goed zoals je bent."

Sociale media

Sociale media spelen daarin ook een rol. Waar vroeger vooral de tijdschriften vol stonden met 'perfecte' lichamen, word je er tegenwoordig al met een klik op de knop mee geconfronteerd. "Het staat vol met perfecte plaatjes. Vaak ook nog eens gefotoshopt", zegt Van Dijken. "Als je dikker bent of op een andere manier afwijkt van de standaard, is het wel heel moeilijk om ervan uit te gaan dat je oké bent."

Toch kunnen sociale media volgens de voedingspsycholoog ook ten goede worden gebruikt. Zo kan je hashtags als #bodypositivity en een diversiteit aan mensen gaan volgen. "Dan krijg je een heel ander beeld van hoe de maatschappij eruit ziet." Van Dijken benadrukt dat als iedereen hetzelfde zou eten en evenveel zou bewegen, iedereen er nog steeds compleet anders uit zou zien.

Afvallen voor de gezondheid is volgens haar dan ook te kort door de bocht. "Mensen worden niet alleen omdat ze afvallen gezonder, maar door het hele gezondheidsgedrag." Uiteindelijk is het gewoon belangrijk om voldoende te bewegen en gevarieerd te eten. "We zien er gewoon niet allemaal hetzelfde uit. Punt."

Niet altijd veilig

Er zijn heel veel verschillende diëten, van Keto tot shakes. En naast het feit dat elk dieet per persoon verschillend werkt, zijn er ook diëten waar zelfs voor wordt gewaarschuwd.

  • In 2016 waarschuwde het voedingscentrum voor het Green Happinessdieet, omdat het gevaarlijke tekorten aan voedingsstoffen en onherstelbare schade kon veroorzaken.
  • Artsen waarschuwden in 2019 voor het Gersondieet. De methode zou kanker genezen, maar bracht juist veel risico's met zich mee.
  • In 2021 werd gewaarschuwd voor levensgevaarlijke afslankpillen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit maakte zich toen zorgen om pillen die de gevaarlijke stof DNP bevatten, omdat er een risico op huiduitslag, staar en gevolgen voor hart en bloedvaten bij kwam kijken.

Feit is dat veel diëten niet wetenschappelijk onderbouwd zijn. Zelfs verzamelwebsite Select your diet benadrukt dit.

Adblock test (Why?)


Van Keto tot vasten: dieettrends van alle tijden, maar 'werken eigenlijk niet' - RTL Boulevard
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...