Rechercher dans ce blog

Wednesday, May 31, 2023

Maagverkleining heeft volgens onderzoek ook positief effect op hersenen - NU.nl


Een maagverkleining leidt niet alleen tot gewichtsverlies, maar heeft ook een positief effect op de hersenen. Uit onderzoek blijkt dat patiënten die een maagverkleining ondergingen een stuk beter scoorden op hersentesten.

Het Radboudumc, het Rijnstate-ziekenhuis en onderzoeksinstituut TNO onderzochten 146 patiënten die een maagverkleining ondergingen. Zij legden vóór en een half jaar na de operatie een hersentest af.

Bijna 45 procent van de deelnemers scoorde na de operatie zo'n 20 procentpunt beter dan ervoor. Geen enkele deelnemer scoorde slechter. Het merendeel behaalde betere resultaten, maar iets minder fors dan die 20 procentpunt.

In de zes maanden na de operatie waren de deelnemers gemiddeld 30 kilo kwijt. Hoe dat gewichtsverlies leidt tot betere hersenprestaties is nog niet precies duidelijk.

"We denken aan een combinatie van factoren", legt promovendus Debby Vreeken uit. "Vetcellen geven meer dan honderd signaalstoffen af, die onder andere ontstekingen veroorzaken en bloedvaten negatief beïnvloeden, ook in de hersenen. Die stoffen nemen af bij gewichtsverlies."

Wat gebeurt er bij een maagverkleining?

  • Een maagverkleining, ook wel gastric bypass genoemd, wordt als uiterste middel ingezet om mensen met ernstig overgewicht te helpen afvallen.
  • Zij lijden vaak aan een combinatie van medische problemen: van een te hoge bloeddruk tot diabetes en van te hoog cholesterol tot depressie. Op al die terreinen zagen de onderzoekers een half jaar na de maagverkleining verbetering.

Meer beweging na operatie hielp ook

De onderzoekers wijzen er ook op dat mensen na de operatie meer gaan bewegen, wat de bloedtoevoer verbetert. Overgewicht geldt juist als risicofactor voor hersenaandoeningen, omdat het de bloedtoevoer vermindert en de kans op ontstekingen verhoogt.

Hoogleraar anatomie Amanda Kiliaan merkt op dat de deelnemers aan het onderzoek nog relatief jong waren (gemiddeld 46 jaar) en in "een voorstadium" van schade aan kleine bloedvaten zaten. "Nu zien we dat de hersenen beter presteren door afvallen en het proces van schade blijkbaar deels omkeerbaar is." Vooral het verlies van buikvet lijkt volgens de onderzoekers belangrijk voor de hersenfunctie.

Maagverkleiningen hebben overigens niet alleen maar voordelen. Veel patiënten komen na één of twee jaar weer aan. Ook kan de ingreep leiden tot buikpijn of andere complicaties. Daarnaast kan een maagverkleining de opname van vitamines en medicijnen verminderen.

Ontvang een melding als NU.nl een artikel brengt waarin positief nieuws centraal staat

We zijn benieuwd naar je mening over dit artikel. Klik hier om je feedback achter te laten in een korte vragenlijst van een minuut.

Adblock test (Why?)


Maagverkleining heeft volgens onderzoek ook positief effect op hersenen - NU.nl
Read More

No comments:

Post a Comment

Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content] Krijg de pokken, zou ik bijna willen roepen    Telegraaf.nl Een 'individuele keuze' over v...