"Mensen die nu een afspraak inplannen, kunnen pas eind juni terecht", zegt Chantal Büter van GGD Haaglanden. Daar moeten reizigers vier tot vijf weken wachten voor ze aan de beurt zijn. "Veel mensen die last minute een afspraak willen maken, raken in paniek omdat ze niet op korte termijn terechtkunnen."
Vrijwel alle GGD'en
Niet alleen bij de GGD Haaglanden duurt het even voor je aan de beurt bent. Uit een rondgang van RTL Nieuws blijkt dat bij vrijwel alle GGD'en de wachttijd flink is opgelopen. Ook het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), waar zowel de GGD'en als commerciële partijen bij zijn aangesloten, erkent dat dit op veel plekken het geval is.
"Tijdens de coronaperiode zagen we dat een deel van de vaccinatiebureaus, zo'n 27 procent van de bureaus die bij ons zijn aangesloten, is gestopt, omdat de vraag toen enorm was afgenomen", zegt Jelle Doosje, directeur LCR. "Er komen meer centra bij, maar nog niet genoeg om aan de vraag te kunnen voldoen."
Complexere consulten
De wachttijden zijn langer dan voor de coronaperiode. Dit heeft volgens Chantal Büter meerdere oorzaken. Een ervan is het slechte en koude weer in Nederland, waardoor veel mensen alsnog hebben besloten op vakantie te gaan. Daarnaast gaan mensen die tijdens corona geen verre reis konden maken, dit nu alsnog doen. "We zien ook veel jongeren die een tussenjaar hebben genomen en op reis gaan. En steeds meer ouderen die de wereld willen verkennen."
De vraag naar reisvaccinaties is dus toegenomen, terwijl er een personeelstekort is bij veel GGD'en. "Tijdens de coronaperiode was er veel personeelsverloop. Ze zijn naar een andere afdeling overgeplaatst of met pensioen gegaan."
Kom op tijd
Daar komt bij dat gekwalificeerd personeel moeilijk te vinden is en consulten complexer zijn geworden. "We geven advies op maat en kijken bij iedereen naar de persoonlijke situatie, reisbestemming en omstandigheden. Een jongere die gaat backpacken krijgt een ander advies dan een ouder stel met onderliggende gezondheidsklachten. Om de ouderen goed te adviseren, overleggen we regelmatig met een specialist. Daardoor zijn we meer tijd kwijt aan bepaalde consulten."
Lukt het niet om op korte termijn een afspraak te maken, dan verwijst GGD Haaglanden reizigers door naar een ander gecertificeerd vaccinatiebureau. "De vaccinaties werken langdurig, je kunt dus ruim voor je reis een afspraak maken. Soms heb je voor een vaccin meerdere prikken nodig en moet daar voor een goede bescherming een maand of langer tussen zitten. Ook daarom is het belangrijk op tijd te zijn."
Zorgelijke ontwikkeling
"Het is zorgelijk dat de wachttijden zo lang zijn", zegt Jelle Doosje, directeur van het LCR. "We weten dat als mensen niet op tijd een afspraak kunnen maken, ze op reis gaan zonder de benodigde vaccinaties en adviezen. Dat brengt meerdere gezondheidsrisico's met zich mee."
Als je onbeschermd op vakantie gaat, loop je meer kans om besmet te raken en ziek te worden van een ziekte die in de tropen voorkomt. Daarnaast is er volgens Doosje meer kans om een infectieziekte te importeren. "Loop je bijvoorbeeld in het buitenland hepatitis A op, dan kan je in Nederland ook mensen besmetten, omdat het een besmettelijke infectieziekte is."
Zonder vaccinaties kun je ook problemen krijgen aan de grens. Een gele koorts- en poliovaccinatie is bijvoorbeeld in een aantal landen verplicht. "Als je aan de grens wordt gecontroleerd, kan het zo zijn dat je het land niet in mag. Het komt zelden voor, maar het is mogelijk. Maak dus op tijd een afspraak als je een verre reis gaat boeken. Dit kan bij een van de travelclinics of de GGD'en die bij het LCR zijn aangesloten."
Commerciële vaccinatielocaties kunnen sneller op de groeiende vraag inspelen. Bij sommige kun je wel binnen een of twee weken terecht.
Wachttijden reisvaccinaties flink opgelopen, sommigen zonder prik op reis - RTL Boulevard
Read More
No comments:
Post a Comment